Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προτάσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας»!

Σε ένα «σχέδιο» που στηρίζεται στην προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στην παροχή οικονομικών ενισχύσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στηρίζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την «αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», σε πλήρη σύμπλευση με την κυβερνητική εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αυτή ακριβώς η ταύτιση των εταίρων του δικομματισμού έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ και τα κορυφαία στελέχη του να δίνουν μια μάχη εντυπώσεων με την κυβέρνηση, για να εμφανιστεί σαν πιο «αξιόπιστη» πολιτική δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Κρύβοντας ότι η κρίση του συστήματος οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που προήλθαν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, η «Χαριλάου Τρικούπη» επιχειρεί να τα αποδώσει στη «νεοσυντηρητική διακυβέρνηση». Σ' αυτήν τη γραμμή κινήθηκε και χτες ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, όταν ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση», ισχυριζόμενος ότι «μόνο με αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να θεραπευτεί»...

Βέβαια, αμέσως μετά, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι μέσα από την κρίση «μπορούν να γεννηθούν νέες ευκαιρίες». Που θα βασίζονται, όπως περιγράφουν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και χτες επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου, πάνω σε «μεγάλες τομές» στο «παραγωγικό σύστημα» μέσα από την προώθηση «αναδιαρθρώσεων σε ολόκληρες περιοχές» για τη στήριξη της «πραγματικής οικονομίας» και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή, όλες εκείνες οι πολιτικές που θα στηρίξουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να διατηρήσουν τα υπερκέρδη τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι», η οποία για πολλοστή φορά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη «στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα», ζητάει και τη «στήριξη της πραγματικής οικονομίας», δηλαδή της οικονομικής ενίσχυσης των βιομηχάνων, των μεγάλων κατασκευαστών και επιχειρηματιών. Η ίδια σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει στήριξη του «προγράμματος δημοσίων επενδύσεων», μέσα από έναν επανασχεδιασμό «των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)» και «αύξηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων».

Το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή κρατικού χρήματος στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά, όπως σημείωσε η Λ. Κατσέλη, προτείνει «έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφερειακής πολιτικής (...) ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα γίνουν αναδιαρθρώσεις σε ολόκληρες περιοχές, ιδιαίτερα, θα σας έλεγα, στη Βόρεια Ελλάδα, που μαστίζεται από την κρίση». Αυτές οι «αναδιαρθρώσεις», αν και δεν τις κατονομάζει η Λ. Κατσέλη, θα έρθουν να πλήξουν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης και της ανεργίας» και θα κινούνται στη λογική των «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης», που αποτέλεσαν το «δούρειο ίππο» για την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επίσης, η Λ. Κατσέλη, αφού ανέφερε ότι στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν «αυξήσεις σε καταναλωτικές δαπάνες των Υπουργείων και στις γενικές δαπάνες, όπως δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες προμηθειών», σημείωσε ότι αυτές οι «δαπάνες μπορούν να περικοπούν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ