Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαψεύδει ότι σχεδιάζει «μονομερή διόρθωση» του FIR

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη «διόρθωση» του FIR Αθηνών, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα. «Δεν μετακινείται τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το θέμα ξεκίνησε με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» την περασμένη Δευτέρα, το οποίο αναφερόταν σε σχεδιαζόμενη μονομερή «διόρθωση» του ανατολικού ορίου του FIR Αθηνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την Τρίτη αυτές τις πληροφορίες.

Η εφημερίδα επανήλθε φέρνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά σύσκεψης (20 Οκτώβρη 2008) στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, για να οριστικοποιηθούν «οι πολιτικές και νομικές παράμετροι» ώστε τα συμπεράσματα «να τεθούν προς έγκριση των προϊσταμένων πολιτικών αρχών» για τη διαμόρφωση ενός ψηφιακού χάρτη του FIR Αθηνών.

Απαντώντας, χτες, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι το έγγραφο-πρακτικό που δημοσιεύτηκε αφορά σε απεικόνιση του FIR Αθηνών και όχι σε επανακαθορισμό ή τροποποίησή του, καθώς και ότι η διενέργεια συσκέψεων για τη διευκρίνιση αυτών των διαδικαστικών θεμάτων γίνεται γιατί «η αποτύπωση με σύγχρονο, ψηφιακό τρόπο συνεπάγεται εξειδικευμένη εργασία από αρμόδιους φορείς και έχει οικονομικό κόστος που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Στο πρακτικό αναφέρεται ρητά ότι θα ακολουθηθεί η συμφωνηθείσα στο πλαίσιο του ICAO γραμμή και ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να συμπέσει η ψηφιακή απεικόνιση με τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα».

Τέλος, ο Γ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι τα όρια του FIR Αθηνών έχουν καθοριστεί με περιφερειακή, άρα με διεθνή συμφωνία, στο πλαίσιο του ICAO (1950-1952-1958) και για οποιαδήποτε μεταβολή τους απαιτείται αντίστοιχη διεθνής συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ