Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις προβάλλεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις ότι δίνουν λύσεις. Οτι διευκολύνουν τη λειτουργία των δήμων. Πόσο αληθεύει αυτό;

Απάντηση:

Σε πάρα πολλούς δήμους οι αρμοδιότητες αλλά και υπηρεσίες του δήμου ανατίθενται σε δημοτικές επιχειρήσεις. Συνήθως με το γενικό τίτλο της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης ανατίθενται σ' αυτές, υπηρεσίες και αρμοδιότητες του δήμου,(π.χ. καθαριότητα), ενώ χρησιμοποιούνται για να περάσουν βασικές αρμοδιότητες των δήμων στους ιδιώτες.

Αυτό γίνεται με πρόσχημα την οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και την παράκαμψη της γραφειοκρατίας. Μέσω Επιχειρήσεων, υποκαθίστανται τα Κοινοτικά, Δημοτικά, Νομαρχιακά Συμβούλια, αφού σ' αυτές ανατίθεται η διαχείριση της περιοχής και οι πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες των Συμβουλίων.

Μέσα από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα, προωθούν με βάση το κέρδος, την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών παροχών οικονομικής ευθύνης του κράτους (πολιτισμός, αθλητισμός, πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κλπ.) Πωλούν βασικές υπηρεσίες, τις οποίες έχουν άμεση ανάγκη οι δημότες. Τις παρέχουν μόνο με αντίτιμο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τη μακρόχρονη μονόπλευρη λιτότητα και καλούνται να πληρώσουν και εκεί.

Οι επιχειρήσεις αυτές, τις περισσότερες φορές, όχι μόνο λειτουργούν έξω από το πλαίσιο ελέγχου των Συμβουλίων της ΤΑ, αλλά και συχνά αυτονομούνται σαν επιχειρηματικές μονάδες και παίζουν το ρόλο του προθαλάμου στο μεγάλο κεφάλαιο. Χρησιμοποιούνται δε για να προωθηθεί πιο εύκολα η αποδοχή της μερικής απασχόλησης, η περιορισμένη ασφάλιση, αλλά και η πρόσθετη επιβάρυνση του λαού για κοινωνικές υπηρεσίες οικονομικής υποχρέωσης του κράτους.

Χρησιμοποιούνται, για την ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων μέσω προσλήψεων και ειδικών αμοιβών, χωρίς καμιά διαδικασία. Αλλά και για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους δήμους. Υπάρχουν δήμοι που το προσωπικό των Δημοτικών Επιχειρήσεών τους είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο των άλλων εργαζομένων σ' αυτόν.

Ο τρόπος και οι κατευθύνσεις ανάπτυξής τους μετατρέπουν την ΤΑ σε τεχνοκρατικό και διοικητικό μηχανισμό σε βάρος του κοινωνικού περιεχομένου της, σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων σ' αυτήν. Μέσα απ' αυτές συνήθως γίνεται η διαχείριση τεράστιων κονδυλίων και Προγραμμάτων της ΕΕ που διατίθενται για την εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων, καλλιεργώντας το έδαφος ευρύτερης διαφθοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι το κύριο όργανο εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στα προαναφερόμενα; Δημοτικές Επιχειρήσεις που αξιοποιούν τοπικούς πόρους και τοπικές ιδιαιτερότητες θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές στο βαθμό που έχουν σαν βασικό στόχο την κοινωνική παρέμβαση στην τοπική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων. Αλλη βασική προϋπόθεση να είναι ότι αυτές αναπτύσσονται με τρόπους και διαδικασίες που εξασφαλίζουν τον κοινωνικό έλεγχο και τη διαφάνεια στη λειτουργία, στη διαχείριση, στα αποτελέσματα και στην κατανομή τους.

Οι κομμουνιστές είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται για να υποκαταστήσει την ΤΑ, τα αιρετά όργανά της στο ρόλο τους, στη λειτουργία και δράση τους. Που μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες. Που αντιμετωπίζει τη διαχείριση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως πολιτισμός, παιδεία, αθλητισμός, περιβάλλον, κοινωνική μέριμνα (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί) με βάση το κέρδος. Που προωθεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σε βάρος των εργαζομένων, των κατακτήσεών τους και του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ