Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Υποκριτικό ενδιαφέρον ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ για τον πολιτισμό

Υποκριτικό χαρακτήρισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής το ενδιαφέρον της Ντ. Μπακογιάννη, για την προστασία των μνημείων της πόλης. Θύμισε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί, μαζί με τις αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έδωσαν την έγκρισή τους να τσιμεντοποιηθεί ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με όσα δήλωσε η υποψήφια της ΝΔ για τις παρεμβάσεις που προβλέπει το πρόγραμμά της και που - όπως υποστήριξε - θα αναδείξουν την Αθήνα σε ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της «για την τύχη όλων των μνημείων των διαφόρων περιόδων της Αθήνας - κλασικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής, της φραγκοκρατίας και τουρκοκρατίας - είναι όψιμο και, εν πολλοίς, υποκριτικό».

Διευκρίνισε πως «όταν χρειάστηκε να πάρει θέση η παράταξη από την οποία προέρχεται, για να σωθούν τα πολύτιμα μνημεία της Αθήνας - προϊστορικά (ή και μεταβυζαντινά) που αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής της ψήφισαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της καταστροφής τους, αποδεχόμενοι την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως μέσα και πάνω στα πολύτιμα ευρήματα». Θυμίζουμε ότι η εν λόγω χωροθέτηση από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις ελληνικών και διεθνών οργανισμών, που αντιπρότειναν με επιχειρήματα πολλές άλλες χωροθετήσεις. Στου Μακρυγιάννη, μέχρι στιγμής, έχει ανακαλυφτεί οργανωμένο αστικό σύνολο σε έκταση πολλών στρεμμάτων. Σχεδιάζεται να τσιμεντοποιηθεί για να οικοδομηθεί το Μουσείο.

Ο Σπ. Χαλβατζής πρόσθεσε ότι δεν ήταν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (πλην της Μ. Κοντού) αλλά και όλοι οι άλλοι σύμβουλοι (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), με μοναδική εξαίρεση τη «Συμπαράταξη», που «έδωσαν την έγκρισή τους για τον αφανισμό των ιστορικών μνημείων της πόλης, αψηφώντας διεθνείς συνθήκες προστασίας μνημείων και συνόλων, αλλά και την όποια προσπάθεια έγινε από μαζικούς φορείς για τη σωτηρία και την ανάδειξή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ