Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ»

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ: «Η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα ανοίξει τους κρουνούς του πετρελαίου για τις μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και χρόνια είναι αποκλεισμένες από τα κοιτάσματα του Ιράκ. Παράλληλα θα οδηγήσει σε ακύρωση τις συμφωνίες που έχει συνάψει στον ενεργειακό τομέα η Βαγδάτη με τη Ρωσία, τη Γαλλία και άλλες χώρες» (ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΒΗΜΑ).

ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; «"Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Γαλλία και η Ρωσία ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο. Θα πρέπει να τους πούμε λοιπόν ότι αν στηρίξουν την εγκαθίδρυση μιας "αξιοπρεπούς" ιρακινής κυβέρνησης, τότε θα τους διαβεβαιώσουμε ότι το νέο καθεστώς και οι αμερικανικές εταιρίες θα επιδιώξουν τη συνεργασία. Αν όμως δεν υποστηρίξουν την ανατροπή του Σαντάμ, τότε θα είναι δύσκολο να πείσουμε τη νέα ιρακινή κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί τους» (Τζ. Γούλσι - Πρώην διευθυντής της CIA - Στο ίδιο).

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ»: «Ο Μπους και ο αντιπρόεδρος Τσένι έχουν εργασθεί για πολλά χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία και έχουν μακροχρόνιους δεσμούς με αυτήν. Παρ' όλα αυτά έκπληξη δημιουργεί η επιλογή τους να μη συζητήσουν εκτενώς με στρατιωτικούς αξιωματούχους και Δυτικούς συμμάχους το ζήτημα του πετρελαίου του Ιράκ μετά τον Σαντάμ» (ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ»: «Εάν το σχέδιο εισβολής (σ.σ. στο Ιράκ) συνεχίσει να υποστηρίζεται, αυτό γίνεται όχι για να απαλλαχτούν από τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά για να επιβάλλουν στην περιοχή μια συνολική λύση, που ταιριάζει με τα ισραηλινά προβλήματα, ενώ συγχρόνως προκαλεί πτώση της κυβέρνησης στο Ιράκ και εξασκεί πίεση στο Ιράν» (Αλέν Τουρέν - ΕΛ ΠΑΪΣ -ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ