Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυσκολίες στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να παραλείψει την Κύπρο από τον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται έτοιμες να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ενωση, δήλωσε χτες διπλωματική πηγή της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εγκρίνουν τον κατάλογο των προς ένταξη χωρών όταν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Οκτώβρη. Οι χώρες που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο, και στις οποίες θα περιλαμβάνεται η Κύπρος θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004.

«Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα εάν είναι συνετό στην παρούσα συγκυρία να δηλώσουμε απερίφραστα ότι η Κύπρος θα περιλαμβάνεται στο επόμενο κύμα της διεύρυνσης», δήλωσε διπλωματική πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφερόμενη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία (3 Νοέμβρη).

«Δε θέλουμε να κάνουμε τίποτε που θα δημιουργήσει αναταραχή στην Τουρκία στην παραμονή των εκλογών τους. Η συγκυρία (η συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών) συνηγορεί υπέρ μιας λιγότερο ρητής διατύπωσης σχετικά με την Κύπρο», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Σίγουρα θα ήταν συνετό να απομακρύνουμε κάθε πίεση από τις δύο πλευρές (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή), καθώς αναζητούν λύση. Είναι απίθανο να δούμε οποιαδήποτε πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες πριν από τις τουρκικές εκλογές στις 3 Νοέμβρη», δήλωσε η διπλωματική πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ίδια πηγή τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βέβαιο ότι θα συστήσουν στα κράτη - μέλη τον επόμενο μήνα, στην ετήσια έκθεσή τους, ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη το Δεκέμβρη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η διατύπωση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για την Κύπρο και θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη την πολύ ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις... Αλλά φυσικά δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών», δήλωσε ελληνική διπλωματική πηγή.

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή για το ζήτημα της Κύπρου, αλλά δεν αναμένεται απόφαση για την ακριβή διατύπωση που θα χρησιμοποιηθεί τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικαλεστούν πιθανότατα τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι το 1999, όταν η Τουρκία έγινε δεκτή ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Την περασμένη βδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα της Διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ότι επιθυμεί να ενθαρρύνει τους πολιτικούς της Αγκυρας που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με διπλωμάτες εάν αγνοηθούν οι τουρκικές ανησυχίες για την Κύπρο σ' αυτή τη φάση, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τους εθνικιστές αντιπάλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τουρκικές εκλογές.

Στο Ελσίνκι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δηλώσει ότι «θα λάβουν υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους» όταν θα έρθει η στιγμή να αποφασίσουν για την ένταξη της διχοτομημένης Κύπρου στην Ενωση.

Αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλουν προκειμένου να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί του Κυπριακού η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της Χρ. Πρωτόπαπας, καθώς καταφθάνουν από παντού μηνύματα για αναβολή της κυπριακής ένταξης, αν δεν επιλυθεί προηγουμένως το πολιτικό πρόβλημα.

Οπως είναι γνωστό, την τελευταία επταετία, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν στηρίξει την πολιτική τους και τις ελπίδες του για λύση του Κυπριακού ακριβώς στην προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Οταν χτες ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αβάσιμη, κατά τα φαινόμενα, υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ισχυρίστηκε:

«Αυτό (σ.σ. δηλαδή η υπεραισιοδοξία) έδειξε την αποφασιστικότητα και τη θέληση της ελληνικής πλευράς. Από πολλές απόψεις, πολύ καλά κάνει ο πρωθυπουργός και επιδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα στις κινήσεις μας. Διότι εάν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο από την ελληνική πλευρά, καταλαβαίνετε ότι θα στέλναμε μηνύματα που δε θα ήταν αυτά που πρέπει να στέλνουμε στους εταίρους μας. Η σαφής πρόθεση της Ελλάδας, ότι θα γίνουν τα πάντα, προκειμένου να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας που πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ικανοποιημένη με το ζόρι η Λευκωσία(2005-09-21 00:00:00.0)
Στο γρανάζι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών(2005-08-28 00:00:00.0)
Απαισιόδοξη η ελληνοκυπριακή πλευρά(2002-08-27 00:00:00.0)
Συναντήσεις με Πρόντι και Γουέστον(2001-10-27 00:00:00.0)
Αμερικανικές πιέσεις για να βγει "λάδι" ο Ντενκτάς(1997-08-20 00:00:00.0)
Στα πλαίσια της ΕΕ, η λύση του Κυπριακού...(1996-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ