Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οριστικά «ταφόπετρα» στις γερμανικές αποζημιώσεις

Η ελληνική δικαιοσύνη δικαίωσε τους θύτες της ναζιστικής θηριωδίας

Οριστική «ταφόπετρα» μπαίνει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που δικαίωσε το γερμανικό δημόσιο. Τελικά η ελληνική δικαιοσύνη τάχθηκε με τους θύτες και ενάντια στα θύματα της γερμανικής θηριωδίας, τα οποία δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις για όσα φρικτά διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας την περίοδο 1941-1944.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία 6-5 έκρινε ότι η Γερμανία καλύπτεται από το προνόμιο της ετεροδικίας και πρέπει να απορριφθούν οι αγωγές, με τις οποίες οι οικογένειες των θυμάτων διεκδικούσαν αποζημιώσεις. Η πλειοψηφία επικαλείται δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι μπορεί να καμφθεί η απόφαση της ετεροδικίας, γιατί αφορά πράξη βίας κατά αμάχου πληθυσμού.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά ελπίδα για να βρουν το δίκαιο τους τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων στα ελληνικά δικαστήρια. Νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι κάποιες ελάχιστες ελπίδες εναποτίθενται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και αυτό αν προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά του ελληνικού δημοσίου για παρεμπόδιση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ