Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο πόλεμος του πετρελαίου

Μπορεί ο Τζ. Μπους να μιλά για το δικτάτορα Σαντάμ και τα δικαιώματα του ιρακινού λαού, αλλά οι αμερικανικές εφημερίδες δεν κρύβουν τα λόγια τους, σχετικά με τις πραγματικές αιτίες του προετοιμαζόμενου πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα, από άρθρο της «Ουάσιγκτον Ποστ», που αναδημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Βήμα».

«..."Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα" δηλώνει ο πρώην διευθυντής της ΣΙΑ Τζέιμς Γούλσι, ο οποίος υποστηρίζει αναφανδόν την ανάληψη δράσης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία. "Η Γαλλία και η Ρωσία ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο. Θα πρέπει να τους πούμε λοιπόν ότι, αν στηρίξουν την εγκαθίδρυση μιας "αξιοπρεπούς" ιρακινής κυβέρνησης, τότε θα τους διαβεβαιώσουμε ότι το νέο καθεστώς και οι αμερικανικές εταιρίες θα επιδιώξουν τη συνεργασία". Αν όμως δεν υποστηρίξουν την ανατροπή του Σαντάμ, τότε, όπως παραδέχεται ο κ. Γούλσι, "θα είναι δύσκολο να πείσουμε τη νέα ιρακινή κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί τους".

Αξιωματούχοι της ιρακινής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν ότι, όταν έρθουν στην εξουσία, θα επανεξετάσουν όλες τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με εταιρίες από διάφορα κράτη (Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιταλία, Βιετνάμ, Αλγερία, κ.ά.) πριν από την επιβολή του εμπορικού αποκλεισμού του ΟΗΕ. Ο Αχμέντ Τσαλάμπι, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου που εδρεύει στο Λονδίνο, δηλώνει χαρακτηριστικά: "Οι αμερικανικές εταιρίες θα έχουν σαφέστατα λόγο στο ιρακινό πετρέλαιο"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ