Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνθήκες στρατοκρατίας στο λιμάνι

Σε εξέλιξη η μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού προς το Κόσσοβο και τη Βοσνία

Αμερικανικά πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φορτωμένα με πολεμικό υλικό, με προορισμό το Κόσσοβο

Motion Team

Αμερικανικά πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φορτωμένα με πολεμικό υλικό, με προορισμό το Κόσσοβο
Πριν προλάβει να εγκατασταθεί καλά καλά το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο Γ΄ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της πόλης τέθηκε και πάλι σε συνθήκες στρατοκρατίας. Από χτες τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη η μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού προς το Κόσσοβο και τη Βοσνία. Προηγήθηκε η άφιξη πλοίων του ιταλικού στόλου με στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Η επιχείρηση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΓΕΕΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης «Dynamic Response» (Δυναμική Απάντηση) που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί πιθανά στις 27 του Σεπτέμβρη. Σ' αυτή συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις από ΗΠΑ, Ιταλία, Πολωνία, Αργεντινή, Ολλανδία και Ρουμανία. Ο κύριος όγκος θα διέλθει μέσω Θεσσαλονίκης.

Η άσκηση διεξάγεται με επίκεντρο το Κόσσοβο και τη Βοσνία και προβλέπει τη μετακίνηση εφεδρικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση έντασης της κρίσης στην περιοχή. Αναλυτικά το σενάριο αναφέρεται σε ενδεχόμενη ένταση με συμπλοκές μεταξύ Σλάβων και αλβανοφώνων. Σε αυτή την περίπτωση οι εφεδρείες θα επέμβουν ενισχύοντας τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται αναπτυγμένες στην περιοχή.

Παγιωμένη πρακτική, πάντως, είναι η αξιοποίηση των ασκούμενων δυνάμεων σε οποιαδήποτε περιοχή χρειαστεί, εφόσον υπάρξει ανάγκη δράσης. Με δεδομένο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μέση Ανατολή και με εκδηλωμένη την πρόθεση των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράκ, φαίνεται πως η ενίσχυση της παρουσίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή δεν είναι απλά συγκυριακή.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για προγραμματισμένη αλλά για έκτακτη άσκηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο λοιπόν της «Δυναμικής Απάντησης», από το απόγευμα της Δευτέρας κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τρία υπερσύγχρονα αμερικανικά αποβατικά πλοία. Πρόκειται για το ελικοπτεροφόρο «Νασάου» και τα δύο βοηθητικά «Οστιν» και «Τορτούγκα», τα οποία αναμένεται να αποπλεύσουν σήμερα και να επανέλθουν τις επόμενες μέρες προκειμένου να ξαναπάρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που «ξέρασαν» στο λιμάνι.

Συνολικά αποβιβάστηκαν περίπου 1.000 στρατιώτες και εκατοντάδες οχήματα και κοντέινερ φορτωμένα με πολεμικό υλικό. Η επιχείρηση αποβίβασης των Αμερικανών «Ράμπο» έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα στο ντοκ 23 του λιμανιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νύχτα άρχισαν να ξεφορτώνονται και μάλιστα κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας και κάλυψης, ώστε να μην είναι ορατή η δράση τους ούτε στους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. Οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία. Τα άρματα μάχης και τα κοντέινερ με δύο τρένα. Χτες βράδυ αναμενόταν να αναχωρήσει άλλο ένα τρένο φορτωμένο με πολεμικό υλικό. Οι υπόλοιποι 500 που θα διέλθουν μέσω Θεσσαλονίκης θα φτάσουν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στη συνέχεια οδικώς, με ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία, θα μεταβούν στις περιοχές δράσης.

Γνωστό το σκηνικό για τους πολίτες. Από το 1999 μέχρι και σήμερα βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τις φάλαγγες των ΝΑΤΟικών δολοφόνων που χρησιμοποιούν τις υποδομές της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Εντάσσεται κι αυτό στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» που υιοθέτησε για την πόλη τους η κυβέρνηση του «ευχαριστώ τους Αμερικάνους», της υπογραφής των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, της συμμετοχής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Της «ανάπτυξης», στο βωμό της οποίας προσκυνούν οι υποψήφιοι αιρετοί του δικομματισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ