Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Στη φυλακή και η Α. Σωτηροπούλου

Συνελήφθη χτες και η Αγγελική Σωτηροπούλου μετά την έκδοση βουλεύματος από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το οποίο αποφασίστηκε η προσωρινή της κράτηση για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17Ν». Το δικαστικό συμβούλιο έκανε διάσκεψη προκειμένου να άρει τη διαφωνία που είχε ανακύψει το περασμένο Σάββατο μεταξύ του αρμόδιου εισαγγελέα Κυρ. Καρούτσου και του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης Λεων. Ζερβομπεάκου, ως προς την τύχη της Α. Σωτηροπούλου, ύστερα από την πολύωρη απολογία της. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την εισαγγελική άποψη και διέταξε την προφυλάκιση της Α. Σωτηροπούλου. Αμέσως εκδόθηκε εναντίον της σχετικό ένταλμα, το οποίο εκτελέστηκε στις 3.30 περίπου το μεσημέρι. Την ώρα εκείνη την πλησίασαν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αγ. Μελετίου, ύστερα από συνεννόηση και, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, την συνέλαβαν, την οδήγησαν στο Εφετείο, όπου της ανακοινώθηκε ότι κρίθηκε προφυλακιστέα και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η έρευνα συνεχίζεται και μπορεί να προκύψουν και άλλα στοιχεία για άλλους», υποστήριξε χτες ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος αν και απάντησε σε αρκετά ερωτήματα των πολιτικών συντακτών, αρνήθηκε να μιλήσει για τα πολλά ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό τον καιρό, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα... Η άρνηση του εκπροσώπου να δώσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα - ερωτήματα που υπάρχουν στην κοινή γνώμη, δίνει και το στίγμα των επιδιώξεων του κυβερνητικού επιτελείου. Να συνεχίσει να ελέγχει πλήρως την ...«επικοινωνιακή πολιτική» στην υπόθεση «εξάρθρωση της 17Ν», μια πολιτική που επί δυόμισι μήνες είναι πλήρως ταυτισμένη με την επιλεκτική διοχέτευση στη δημοσιότητα «επεξεργασμένων πληροφοριών» που προέρχονται αποκλειστικά από τις διωκτικές αρχές.

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Σ. Ξηρού, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως «είναι σαφές ότι ορισμένοι θέλουν να πολιτικοποιήσουν αυτή την υπόθεση. Θέλουν και πάλι να αρχίσουν να εμφανίζουν τρομοκράτες ως δήθεν επαναστάτες ή αγωνιστές. Το να επιχειρούμε να αγιοποιήσουμε έναν τρομοκράτη, δεν είναι μια πράξη που συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα και ενάντια στην πραγματικότητα, που λέει ότι η ίδια η κυβέρνηση και ΜΜΕ έχουν μετατρέψει την όλη υπόθεση σε τηλεοπτικό σίριαλ, έκανε λόγο για «ορθές αντιδράσεις», επειδή «δεν είναι δυνατόν κάποιος κρατούμενος να βγαίνει - και μάλιστα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη - και να υπονομεύει στην ουσία όλη τη διαδικασία που γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά και από την άλλη απειλεί ευθέως τη ζωή ανώτατων δικαστικών λειτουργών και να μην αντιδρά κανείς».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως η «"17Ν" έχει εξαρθρωθεί», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να κάνει επιχειρήσεις. Βεβαίως, η έρευνα συνεχίζεται και μπορεί να προκύψουν και άλλα στοιχεία για άλλους». Σε ερώτηση πότε η κυβέρνηση θα απαντήσει στα ερωτήματα που έχει γεννήσει η υπόθεση-σίριαλ με τον τίτλο «Εξάρθρωση της "17Ν"», απάντησε ότι «δεν προτίθεται η κυβέρνηση να υποκαταστήσει τις δικαστικές αρχές. Αυτή τη στιγμή, η έρευνα βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου Εφετών και στους τρεις εκπροσώπους που έχει ορίσει. Κάνουν πολύ καλά τη δουλιά τους και συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές». Ο Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε πως θα επηρέαζε το έργο της ανάκρισης και η κυβέρνηση «δε θέλει να υποκαταστήσει αυτή τη διαδικασία», τη στιγμή που τον Αύγουστο είχε προγραμματιστεί συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα δεχόταν ερωτήσεις. Αντ' αυτού προτιμήθηκε ένα μικρό «διάγγελμα» του υπουργού από τα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ ως προσπάθεια να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του συνεργάτη των κατασταλτικών μηχανισμών και της Πρεσβείας των ΗΠΑ και να οικοδομήσει το προφίλ του...«γενναίου επαναστάτη», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης Ξηρού στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «ιδεολογία», προσπάθησε να δικαιολογήσει τον ύποπτο ρόλο του μηχανισμού στον οποίο έδρασε, επανέλαβε τον ηγετικό ρόλο που έπαιζε ο Αλ. Γιωτόπουλος στη «17Ν», λέγοντας ότι αυτός «μας έμαθε όλους», μίλησε και για άλλα μέλη της οργάνωσης τα οποία δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, ενώ είπε ότι δεν ήταν το μίσος αυτό που οδηγούσε τις πράξεις του, αλλά «η αγάπη για κάτι άλλο...».

Αδικες και απαράδεκτες χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τις υποψίες κατά των γιατρών του «Ευαγγελισμού» και το θόρυβο σχετικά με τη νοσηλεία του Σ. Ξηρού στο νοσοκομείο. Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι οι θεράποντες γιατροί του «Ευαγγελισμού», πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, έπραξαν με το παραπάνω το καθήκον τους, υλοποιώντας στην πράξη τη θεμελιακή αρχή στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, την απεριόριστη μέριμνα για τη διατήρηση και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Τέλος με απόφαση που πήρε προχτές το βράδυ το Συμβούλιο των Φυλακών και με αφορμή τις συνεντεύξεις Ξηρού, στο εξής οι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό θα μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία μόνο μέσω τηλεφωνικού κέντρου και μόνο με τους συνηγόρους τους και συγγενείς τους μέχρι τετάρτου βαθμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ