Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δόθηκε η απάντηση στο έγγραφο Ντενκτάς

Απάντηση στο έγγραφο του Ραούφ Ντενκτάς με το λεγόμενο όνειρό του για τη λύση και το μέλλον της Κύπρου αναμενόταν να δώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στη χτεσινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Το έγγραφο Ντενκτάς, 20 περίπου σελίδων, είχε αρχικά υποβληθεί στις 26 του Απρίλη και υποβλήθηκε και πάλι αμέσως μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι σε «βελτιωμένη» έκδοση.

Ωστόσο, οι «βελτιώσεις» δεν ήταν παρά διακοσμητικές αλλαγές και σκλήρυνση της τουρκικής θέσης, με εισαγωγή και νέων αξιώσεων, που δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν.

Το έγγραφο αυτό ήταν ένα από τα τρία έγγραφα που μελετήθηκαν προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο. Το άλλο έγγραφο ήταν αυτούσιο το κείμενο του Ραούφ Ντενκτάς, με το οποίο ο κατοχικός ηγέτης εισηγείται αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό με πρωθυπουργό.

Ο Ραούφ Ντενκτάς εισηγείται επίσης ότι ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προέρχονται από την ίδια κοινότητα και επίσης τα υπουργεία Οικονομικών και Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να καταλαμβάνουν εκπρόσωποι της ίδιας κοινότητας.

Οσον αφορά στη λήψη των αποφάσεων, θέμα κρίσιμο για την ένταξη, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να υπάρχουν διαδικασίες λήψης και εφαρμογής των αποφάσεων κατά τρόπο αποτελεσματικό, ο Ραούφ Ντενκτάς εισηγείται ότι θα πρέπει να ισχύει η διευθέτηση της συναίνεσης, δηλαδή οι αποφάσεις να λαμβάνονται με χωριστή πλειοψηφία των δύο κοινοτήτων και όχι με απλή πλειοψηφία.

Στο έγγραφό του ο Ραούφ Ντενκτάς κάνει αναφορά στα ομοσπονδιακά συστήματα του Βελγίου, της Ελβετίας και της Γερμανίας, αλλά προτείνει επιλεκτικά διευθετήσεις από τα τρία συστήματα, οι οποίες εξυπηρετούν τις επιδιώξεις και ικανοποιούν τις αξιώσεις του.

Το τρίτο έγγραφο που κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο προχτές ήταν η κωδικοποίηση των θέσεων από ειδική επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου και αναφέρεται σε όλα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης της τουρκικής πλευράς σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άλυτο το Κυπριακό.

Επιμένει στα δύο κράτη ο Ντενκτάς

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έκανε σωστή διάγνωση στην Κύπρο. Επανέλαβε και το αίτημά του για αναγνώριση του ψευδοκράτους και την «ένταξή» του στην ΕΕ ταυτόχρονα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οπως υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, «εάν στον κόσμο υπήρχε δικαιοσύνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να είχε κάνει τη σωστή διάγνωση στο Κυπριακό και όχι να εξέδιδε ψηφίσματα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κατά καιρούς». Επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αναφέροντας πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ενδιαφέρεται να ιδρύσει νέο ισότιμο συνεταιρισμό με τους Τουρκοκυπρίους, αφού έχει διαβεβαιώσεις ότι θα ενταχθεί στην ΕΕ άσχετα με την επίλυση ή όχι του Κυπριακού». Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να στείλει αντιπροσωπεία της στην Κύπρο, για να εξετάσει και να διαγνώσει το πρόβλημα». Ζήτησε ακόμη «ισότιμη μεταχείριση» από μιαν τέτοια αντιπροσωπεία και επανέλαβε τις θέσεις του για λύση «δύο κρατών» και για «νέο συνεταιρισμό», στον οποίο τα «δύο κράτη» θα εκχωρήσουν αρμοδιότητες στην κεντρική κυβέρνηση.

Είπε ότι «τώρα όλοι φοβούνται για υποβολή σχεδίου λύσης είτε από τις ΗΠΑ, είτε από τα Ηνωμένα Εθνη, είτε και από τους δύο». Απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκατατεθεί «σε οποιοδήποτε σχέδιο που δε θα προνοεί την ύπαρξη του κράτους» του, κατά την έκφρασή του, και το οποίο «θα καταργεί τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αμήχανα αισθάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν του ζητήθηκε χτες να σχολιάσει τη θετική ανταπόκριση που βρήκαν οι προτάσεις Ντενκτάς από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ, όπως ο ίδιος είπε στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα.

«Μας καλύπτει πλήρως, δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, η τοποθέτηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών. Είναι σαφές ότι για το σχέδιο που αναπτύσσει ο κ. Ντενκτάς, δεν υπάρχει συμφωνία από την ελληνική πλευρά, ούτε από την κυπριακή βεβαίως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ