Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που καταφθάνουν από όλες τις πλευρές είναι ανησυχητικά:

α) Χτες ο στρατηγός Κλαρκ, ο επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ζήτησε την αύξηση κατά 2.000 άνδρες των μισθοφορικών στρατευμάτων που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο. Ηδη, οι Γάλλοι απάντησαν θετικά...

β) Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, με θέμα την αυξανόμενη ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα εξεταστεί και το αίτημα Κλαρκ.

γ) Εδώ και αρκετές μέρες - όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας - τα στρατεύματα της ΠΓΔ της Μακεδονίας έχουν τεθεί σε ύψιστη ετοιμότητα στα σύνορα με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

δ) Ηδη, σε δημοσιεύματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων, γίνεται ευθέως λόγος για την έναρξη του «4ου Βαλκανικού Πολέμου»... Υπεύθυνος, βέβαια, θα είναι ο Μιλόσεβιτς, όπως ισχυρίζονται οι βομβαρδιστές των Βαλκανίων...

***

Οι παραπάνω εξελίξεις, που συντελούνται στο φόντο της κρίσης που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου, συμπίπτουν με την παρουσία στην Ελλάδα του γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον. Οι χτεσινές, δε, δηλώσεις του τελευταίου, καθώς και του Κ. Σημίτη, μετά τις επίσημες συνομιλίες τους στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι, αφ' ενός, αποκαλυπτικές, αφ' ετέρου, προκαλούν τρόμο για τα όσα μεθοδεύονται από τους ιμπεριαλιστές. Ας δούμε τις δηλώσεις Ρόμπερτσον, που δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού:

  • «Το Στρατηγείο (σ.σ.: της Λάρισας) θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί πλήρως και ο πρώτος ρόλος του θα συνίσταται στην ενασχόλησή του με την Πρίστινα και το Κόσσοβο», είπε χτες ο Ρόμπερτσον ενώπιον του κ. Σημίτη. Οσο για τον Ελληνα πρωθυπουργό, η αντίδρασή του προκαλεί ρίγος: «Τονίζω ότι υπάρχει ένα στρατηγείο εδώ στην Ελλάδα, το Στρατηγείο της Λάρισας. Αυτό είναι ένα θετικό επίτευγμα», όπως δήλωσε!

Σαφέστερες τοποθετήσεις δε θα μπορούσαν να υπάρξουν. Αν μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν - ανεπισήμως - το επιμελητειακό κέντρο του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, σήμερα η χώρα μας αναγορεύεται και επισήμως ως το «στρατηγείο» (!) του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η εικόνα μιας Ελλάδα σε ρόλο «θύτη» και, ταυτόχρονα, «θύματος» του ιμπεριαλισμού, ανακύπτει με απόλυτη καθαρότητα. Να το «επίτευγμα» (!) του κ. Σημίτη.

  • «Νομίζω ότι, αν χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις (σ.σ.: για τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο), θα παρασχεθούν περισσότερες δυνάμεις. Αν χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις, χωρίς καμία αμφιβολία, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα παράσχουν τις δυνάμεις τους... Θα παραμείνουμε εκεί, μέχρις ότου ολοκληρώσουμε το έργο μας», ήταν η επόμενη τοποθέτηση του Ρόμπερτσον στην από κοινού εμφάνισή του με τον κ. Σημίτη. Η ανταπάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού δε χρειάζεται περαιτέρω ερμηνείες: «Οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στο Κόσσοβο και το ΝΑΤΟ διαδραματίζει, σε όλη αυτή την εξέλιξη, ένα σημαντικό ρόλο», όπως είπε...

Τα παραπάνω ακούστηκαν χτες, ενώ στις χώρες της Δύσης η ειδησεογραφία μιλά - όπως τονίσαμε εισαγωγικά - για τα προεόρτια ενός «4ου Βαλκανικού ΠΟλέμου». Κι αν σε προεκλογική περίοδο ο κ. Σημίτης δε διστάζει να ομολογήσει ότι είναι έτοιμος να στείλει ακόμα περισσότερους Ελληνες στρατιώτες έξω από τα ελληνικά σύνορα για να συμμετάσχουν στις ΝΑΤΟικές θηριωδίες, μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, όχι τι θα πει, αλλά τι θα πράξει ο κ. Σημίτης, μετά τις εκλογές...

  • «Συνεχάρην την Ελλάδα για το ρόλο που διαδραματίζει στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης... Ελπίζω ότι θα ληφθούν και άλλα περαιτέρω μέτρα στην περιοχή αυτή... οι ελληνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, στην Αλβανία και τη Βοσνία κάνουν τόσο καλή δουλιά...», συνέχισε ο Ρόμπερτσον.

Νομίζουμε ότι η από δω και πέρα σιωπή του κ. Σημίτη, η πρωθυπουργική σιωπή, δηλαδή, που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω τοποθετήσεων του γγ του ΝΑΤΟ, ήταν ό,τι «ηχηρότερο» ακούστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τη συνενοχή της κυβέρνησης στα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Ο κ. Ρόμπερτσον ήρθε χτες στην Ελλάδα και την ώρα που στο Κοσσυφοπέδιο αναζωπυρώνονται οι φλόγες, εκείνος τόνισε - με το δικό του τρόπο και με ιδιαίτερη έμφαση - το ρόλο που θα συνεχίσει να διαδραματίζει η Ελλάδα στη σφαγή του Κοσσυφοπεδίου και, συνολικότερα, στην ανατροπή των συνόρων στην περιοχή.

  • «Ηταν για μας μια ευκαιρία να έρθουμε στην Αθήνα και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και το λαό της Ελλάδας (!) για το ρόλο που έπαιξαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοσσόβου, το περασμένο έτος».

Κρατήσαμε αυτή τη δήλωση του Ρόμπερτσον τελευταία, αν και ειπώθηκε πρώτη - πρώτη, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του συνέντευξης. Και η «ευγνωμοσύνη» (!) του προς την κυβέρνηση είναι απολύτως εξηγήσιμη. Το γεγονός, βέβαια, ότι ενέπλεξε και τον ελληνικό λαό στο βρώμικο ρόλο της κυβέρνησης στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, μάλλον - αν δε συνιστά μια από τις συνήθεις ατιμίες του ΝΑΤΟ - θα αφορά «ευχαριστίες» προς τους παρατρεχάμενους του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι απέμεινε, δηλαδή, από εκείνο το συγκλονιστικό 98% του ελληνικού λαού, που τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ενάντια στη δολοφονική επιδρομή.

***

Ολα τα παραπάνω δηλώνουν περίτρανα ότι, αφ' ενός, ο κύκλος της ΝΑΤΟικής θηριωδίας στα Βαλκάνια δεν έληξε και, αφ' ετέρου, ότι η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή τη θηριωδία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Ενα σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη της ΝΑΤΟικής εισβολής στο Κοσσυφοπέδιο, ο πόλεμος, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά απειλεί - ξανά - να συμπαρασύρει όλα τα Βαλκάνια. Αλλωστε, ο Μπλερ το είχε πει από τις 10 Ιούνη 1999: «Και τώρα θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα Κόσσοβο, το οποίο τελικά θα αποτελέσει σύμβολο για το πώς θα έπρεπε να είναι τα Βαλκάνια» (!), έλεγε τότε ο «κεντροαριστερός» ομοεθνής του σημερινού γγ του ΝΑΤΟ... Καλύτερο «σύμβολο» γκανγκστερικής δράσης του ιμπεριαλισμού, πράγματι, δε θα μπορούσε να υπάρξει.

Εκτοτε, από τη στιγμή της εισόδου των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, ακολούθησε η εκτεταμένη σφαγή των Σέρβων και η επιβολή καθεστώτος εκκαθαρίσεων στην περιοχή. «Περίπου 30 δολοφονίες τη βδομάδα» (!) διαπράττονταν στο Κοσσυφοπέδιο, από τη στιγμή που εισέβαλαν οι ΝΑΤΟικοί, ομολογούσε ό ίδιος ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ο Τζ. Σέι, τον Αύγουστο του '99.

Σε αυτή τη ΝΑΤΟική δύναμη συμμετέχουν Ελληνες στρατιώτες για να προωθήσουν - όπως λέει η κυβέρνηση - την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές! Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου της Νέας Τάξης, η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο «στρατηγείου»! Πρόκειται για το τυχοδιωκτικό σχέδιο της αλλαγής των συνόρων, με τίμημα νέους ποταμούς αίματος.

Η χώρα μας εκτίθεται, για μια ακόμα φορά, σε τεράστιους κινδύνους με ευθύνη της κυβέρνησης. Ολα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, σιωπούν. Ο λαός μας πρέπει να παρέμβει άμεσα.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ