Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Φιλολαϊκό πρόσωπο» με μπροστάρη τον Στ. Μάνο!

Ο Κ. Καραμανλής από τη μια επιχειρεί να πείσει για το ενδιαφέρον του «στα καθημερινά προβλήματα» και από την άλλη αξιοποιεί τη συνεργασία με τον Στ. Μάνο για να δημιουργήσει «κλίμα νίκης»

Με «φιλολαϊκές» περιοδείες και ασύστολη δημαγωγία πάνω «στα καθημερινά προβλήματα» ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να αποκρύψει το σκληρό αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής του, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί τη συνεργασία με τον... Στ. Μάνο, κατ' εξοχήν σύμβολο και εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού, για να δημιουργήσει «κλίμα νίκης»! Συνεχίζοντας την τακτική καλλιέργειας μιας εικόνας που βρίσκεται «κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του», ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε χτες το ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου... έκπληκτος διαπίστωσε ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη και προκλητική»! Βέβαια, προκειμένου να διευκολύνει την «αυριανή» κυβέρνηση της ΝΔ, προσδιόρισε ως αιτίες «τον κομματισμό και την κακοδιοίκηση». Αν αυτά αλλάξουν, τότε θα λυθούν όλα τα προβλήματα που ανέφερε στη συνέχεια (ελλείψεις στην κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών, μισθολογική κατάσταση επιστημονικού προσωπικού, γραφειοκρατία, ταλαιπωρία των ασφαλισμένων)... Δεν μπήκε φυσικά στον κόπο να αναφέρει ποιες είναι οι λύσεις για τις οποίες δεσμεύεται και περιορίστηκε να πει γενικόλογα και δημαγωγικά ότι «η κυβέρνηση μας κληροδοτεί πολλά και σοβαρά προβλήματα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν και τις βάζουμε σε εφαρμογή από τις 10 Απριλίου»!

Την ίδια στιγμή, στη Ρηγίλλης εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τη συνεργασία με τον Στ. Μάνο και διαπιστώνουν μια σταθερή βελτίωση του κλίματος σε όλη τη χώρα. Η εκτίμηση που κάνουν τα επιτελεία της ΝΔ είναι ότι με την εξουδετέρωση της καθόδου στις εκλογές τόσο του Στ. Μάνου όσο και του Ατ. Σαμαρά, δεν υπάρχουν πλέον «παραπλήσιες δεξαμενές», οι οποίες θα μπορούσαν να απορροφήσουν την ψήφο δυσαρεστημένων από τη ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που έχει να συμβεί από το 1990. «Δεν υπάρχουν πλέον οδοί διαφυγής για τους δυσαρεστημένους της παράταξης», εκτιμούσαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κ. Καραμανλή. Την ικανοποίησή τους για τη συμπαράταξη του Στ. Μάνου με τη ΝΔ εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Κ. Μητσοτάκης και η Ντ. Μπακογιάννη. «Ο κ. Μάνος είναι ένα χρήσιμο και ικανό στέλεχος και θεωρώ ευχάριστο το γεγονός ότι συμπαρατάσσεται με τη ΝΔ στον επικείμενο εκλογικό αγώνα», δήλωσε ο πρώτος, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «ο φιλελεύθερος χώρος κατεβαίνει ενωμένος και αυτό και μόνο είναι ένας επαρκέστατος λόγος που θα μας οδηγήσει στη νίκη στις εκλογές». Περισσότερο αποκαλυπτικός ο επί των οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, είπε (στον «Πλάνετ») ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων και ο κ. Μάνος είναι μεταρρυθμιστής».

Από την πλευρά του Στ. Μάνου ομολογείται κυνικά ότι η συνεργασία ήταν μια συναλλαγή, η οποία αν δεν πραγματοποιούνταν, δε θα κατάφερναν οι «Φιλελεύθεροι» να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Η ΝΔ, λένε, ήταν αυτή που αποφάσισε να γίνει η συνεργασία, προφανώς επειδή εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει στις εκλογές. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η βοήθειά τους επικεντρώνεται στο Λεκανοπέδιο, όπου είναι ο βασικότερος όγκος των ψηφοφόρων τους, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για τη νίκη στις εκλογές. Ο ίδιος ο Στ. Μάνος δεν έκρυψε την πικρία του γιατί ο Κ. Σημίτης απέρριψε νωρίτερα τη συνεργασία που του είχε προτείνει. Δικαιολόγησε επίσης τη συνεργασία με τη ΝΔ, παρά τα όσα επικριτικά έλεγε το προηγούμενο διάστημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος ότι ο ρόλος του κόμματός του θέλει να είναι κόμμα εξουσίας, καθώς και ότι είναι προτιμότερο να γίνει κάτι, από το να μη γίνει τίποτα από τα όσα πιστεύει.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το βράδυ σε πολιτευτές και τέως βουλευτές του κόμματός του, επανέλαβε ότι βασική αρχή της πολιτικής του είναι η συναίνεση και η σύνθεση και δε θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στην απόπειρα να δημιουργήσει κλίμα έντασης και πόλωσης. Παράλληλα κάλεσε τα στελέχη να δραστηριοποιηθούν τονώνοντας το ηθικό τους με συνθήματα όπως «είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και η κυβέρνηση του Απρίλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ