Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις

Ακρως επίκαιρο είναι το θέμα που ήγειραν οι βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των επιτροπών της ελληνικής Βουλής, υπογράφοντας «υπόμνημα σχετικά με το δίκαιο θέμα της επιστροφής από τη Γερμανία του κατοχικού δανείου καθώς και την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων στη χώρα μας» («Ριζοσπάστης», Σάββατο 19 Φλεβάρη, σελ. 10).

Ακριβώς τέσσερις μέρες αργότερα η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (23/2) δημοσίευε πρωτοσέλιδα, με τον τίτλο «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φοβάται απαιτήσεις επανορθώσεων» και τον υπότιτλο «Διαφορά γνωμών με τις ΗΠΑ για καταβολή και άλλων αποζημιώσεων», ρεπορτάζ, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε: «Στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξάνεται η ανησυχία ότι μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων (σ.σ. με τις ΗΠΑ) για αποζημίωση των αναγκαστικών εργατών και άλλων θυμάτων του NS (σ.σ. των χιτλερικών) θα μπορούσαν να εγερθούν και άλλες αξιώσεις επανορθώσεων προς τη Γερμανία. Ο εντεταλμένος του καγκελάριου για τις συνομιλίες αποζημιώσεων (για τους αναγκαστικούς εργάτες) Οτο Γκραφ Λάμποντορφ επιβεβαίωσε στην "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" ότι σ' αυτό το θέμα στις διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά γνωμών μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Γι' αυτό σήμερα (σ.σ. προχτές Τετάρτη) ο καγκελάριος Σρέντερ και ο Λάμποντορφ θέλουν να συζητήσουν για το πώς θα γίνει περαιτέρω χειρισμός του θέματος των επανορθώσεων κατά τις διαπραγματεύσεις».

Στη συνέχεια η εφημερίδα πληροφορεί: «Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιπροσωπεύει τη νομική άποψη ότι το θέμα των επανορθώσεων τερματίστηκε το αργότερο με τη συμφωνία «2+4» ανταποκρίνεται σε συνθήκη ειρήνης για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 για τα χρέη, συζήτηση για εξόφληση υλικών απαιτήσεων (σ.σ. απέναντι στη Γερμανία) από τις εποχές των πολέμων θα όφειλε να γίνει πρώτα αν υπάρξει συνθήκη ειρήνης. Γι' αυτό και το ζήτημα των επανορθώσεων είναι ακόμα επίκαιρο.

Η διαφωνία σ' αυτό το ζήτημα εμποδίζει κατά την άποψη του Λάμποντορφ μια συμφωνία για την επιδιωκόμενη στις διαπραγματεύσεις από τη γερμανική πλευρά νομική ασφάλεια (legal closuve) για παραπέρα αγωγές. Η Γερμανία δηλαδή θα ήθελε η legal closuve να επεκταθεί σε όλες τις απαιτήσεις που προέρχονται από την εποχή των NS. Ομως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντιπροσωπευόμενη (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις με τον Λάμποντορφ) από τον υφυπουργό Οικονομικών Στιούαρτ Αϊτσένστετ (Stuart Eizenstat) είναι διατεθειμένη να αφήσει να ισχύει αυτή η νομική ασφάλεια μόνο για τις απαιτήσεις που καλύπτονται από το Ιδρυμα Αποζημιώσεων - δηλαδή για καταναγκαστική εργασία, ιατρικά πειράματα, περιουσιακές ζημιές προερχόμενες από ρατσισμό (σ.σ. κατασχέσεις περιουσίας από μη ανήκοντες στην αρία φυλή, π.χ., Εβραίους)».

Ο Λάμποντορφ δήλωσε στην εφημερίδα: «Δε θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη νομική άποψή μας σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις και θέλουμε να την ξαναβρούμε στη συμφωνία για τη νομική ασφάλεια. Θεωρώ το πρόβλημα για το πώς θα χειριστούμε στη συνέχεια το θέμα των επανορθώσεων πολύ επείγον».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ