Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΝΑΥΠΛΙΟ"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για Δημόσια Ενιαία Δωρεάν Υγεία

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στη δική μας, δρομολογούνται ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την Πρόνοια.

Πολυεθνικές και κυβέρνηση στρώνουν το έδαφος για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης σ' αυτούς τους τομείς.

Επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών και της ευθύνης, με παράλληλη μετακύλησή τους στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι τεράστιες. Ετσι, που να κατέχει η χώρα μας την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δαπανήσαμε από την τσέπη μας, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι μαζί, το 2001 1,7 τρισ. δρχ. ή 5 δισ. ευρώ ή 45% των συνολικών δαπανών Υγείας. Και από αυτές τις δαπάνες, το 95% ήταν καθαρά ατομικές πληρωμές και 5% ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

Ο φόρος αίματος που πλήρωσε η εργατική τάξη της χώρας μας, με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, έφθασαν το 2001 τα 188, 50% περισσότερα από το 2000.

Η κυβέρνηση, με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και των πολυεθνικών που ακολουθεί, έχει μετατρέψει το Δημόσιο σε κύριο αιμοδότη των κερδών των ιδιωτικών κλινικών, των ασφαλιστικών εταιριών, των πολυεθνικών βιοϊατρικής τεχνολογίας και ιατρικών συσκευών.

Το ΙΚΑ, το 1998, πλήρωσε για εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα: 12.208.780.193 δρχ.

Για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και εξετάσεις στην Αττική: 3.921.814.678 δρχ.

Να, γιατί ο Κλάδος Υγείας του ΙΚΑ έχει γίνει ελλειμματικός, από πλεονασματικός που ήταν το 1989.

Ακόμα, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το δημόσιο, λεγόμενο, σύστημα Υγείας απορροφά το 65-70% της βιοϊατρικής τεχνολογίας, που είναι κατά το 95% εισαγόμενη.

Από την άλλη πλευρά, ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών, το 1997, διαμορφώθηκε στα 505,9 εκατ. ευρώ, το 1998 στα 574 εκατ. ευρώ και το 1999 στα 647,7 εκατ. ευρώ. Χορός δισεκατομμυρίων, ξεζουμίζοντας το λαό μας.

Ασφαλώς, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όχι μόνον καραδοκούν, αλλά και με πρόσφατη επιστολή τους στην κυβέρνηση απαιτούν, για να είναι πλήρως ικανοποιημένες, να ολοκληρωθεί η ανατροπή του κοινωνικού, ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.

Να τους δοθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να αυξήσουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής και υγείας, μέσα από τη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί στη βάση της κεφαλαιοποιητικών συστημάτων. Δηλαδή, θα 'χουμε υποχρεωτική ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας για να μπορέσουμε να έχουμε εκείνες τις παροχές Υγείας, που σήμερα, στον ένα ή άλλο βαθμό, μας εξασφαλίζει το Κοινωνικό Σύστημα Ασφάλισης.

Η κυβέρνηση, με διάφορους τρόπους και μορφές, ιδιωτικοποιεί το ίδιο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Επιχειρηματοποιεί τη λειτουργία του. Την αφυδατώνει από τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά, που αποκτήθηκαν με τους μακροχρόνιους αγώνες της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού.

Η λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, που πρόσφατα εφάρμοσε η κυβέρνηση, είναι τέτοιας μορφής ιδιωτικοποίηση.

Μέσα στο 2002, που έγιναν τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν το βαρύ τίμημα των 4,7 δισ. δρχ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Η επίθεση του κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να τη σταματήσει είναι η ενωμένη ταξική πάλη. Είναι η ενιαία δράση με τους ΕΒΕ, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες.

Η τακτική που ακολουθούν η PSI και η ΣΕΣ είναι καθαρά στο πλευρό των αντεργατικών πολιτικών.

Η PSI συμμετέχει, παροτρύνοντας και την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, να υποταχθεί στις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χαράζουν τις αντιδραστικές ανατροπές στην Υγεία και την Πρόνοια.

Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, όπως οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ, καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Αποδέχονται τις ταξικές επιλογές του κεφαλαίου για δικές τους επιλογές και επιδιώκουν με «κοινωνικούς διαλόγους» να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλου του λαού, να δώσουμε τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ.

Στο λεγόμενο εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας, απαντάμε:

  • ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΙΩΝ.
  • ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ.

Στη σοσιαλδημοκρατική - φιλελεύθερη επιλογή για τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για ελεγχόμενο ανταγωνισμό και κανόνες, εμείς απαντάμε:

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

Στο επιχείρημα: Νοσοκομείο με ιδιωτικοοικονομικά

κριτήρια απαντάμε:

  • ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ.

Παλεύουμε γι' αυτούς τους στόχους, γιατί ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού. Στον καθημερινό μας αγώνα χτίζουμε τις προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους. Συσπειρώνουμε, κινητοποιούμε δυνάμεις, ενισχύοντας το ΠΑΜΕ, τον ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα. Επιμένουμε για το συντονισμό της δράσης της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γιατί αυτή η συμμαχία, η συγκρότηση του δικού τους μετώπου και η πάλη τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για βαθιές, ριζικές κοινωνικές, πολιτικές αλλαγές, για να λυθούν τα προβλήματα και να ζήσουν καλύτερα οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.


Της
Λέττας ΜΕΘΩΝΙΟΥ *
Η Λέττα Μεθωνιού είναι αντιπρόεδρος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα δράσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στην Υγεία (2011-05-08 00:00:00.0)
Διπλάσιος τζίρος σε μια εφταετία (2005-10-12 00:00:00.0)
Να ανακληθούν οι αποφάσεις εκχώρησης των ΜΕΘ (2005-08-25 00:00:00.0)
Αλλοθι για παραπέρα ιδιωτικοποίηση (2004-05-02 00:00:00.0)
Αιτήματα που διαμορφώνει η ίδια η ζωή (2003-12-21 00:00:00.0)
Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για το λαό (2001-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ