Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα από το κυβερνητικό έργο που περιστέλλουν λαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα;

Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ. Ψηφίστηκε με τη στήριξη της ΝΔ. Με αυτόν, εισήχθη στο Ποινικό Δίκαιο η έννοια της «εγκληματικής οργάνωσης» που επιδιώκει την τέλεση ορισμένων αναφερόμενων στο νόμο κακουργημάτων. Δηλαδή, δε διώκεται μόνο το έγκλημα που έγινε, αλλά αυτό που θεωρούν ότι η «οργάνωση» δήθεν προετοίμαζε. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικά αδικήματα η «παράνομη κατάληψη ή φθορά κρατικών ή κυβερνητικών εγκαταστάσεων, δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής, δημόσιων χώρων και άλλων δημόσιων αγαθών», η «διαταραχή ή διακοπή του εφοδιασμού ύδατος, ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλου σημαντικού πόρου». Για παράδειγμα, το κλείσιμο των δρόμων, η απεργία στο Δημόσιο και παραμονή των απεργών στο χώρο εργασίας, οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, που μπορεί να θεωρηθούν ότι διαταράσσουν τον εφοδιασμό ύδατος και ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να θεωρηθούν τρομοκρατικές ενέργειες!

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ως μέτρο επιείκειας η ατιμωρησία, για τον συμμετέχοντα στην οργάνωση που στη συνέχεια γίνεται καταδότης των υπολοίπων μελών και της δράσης της. Εισήχθη (με την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων τέλεσης) για μια σειρά κακουργημάτων, το μέτρο της ανάλυσης του DNA για τη διαπίστωση της ταυτότητας του δράστη. Ειδικά για τα εγκλήματα των «εγκληματικών οργανώσεων» προβλέπονται, ως ανακριτικοί μέθοδοι: η ανακριτική διείσδυση, η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, η καταγραφή της δραστηριότητας εκτός κατοικίας και η συσχέτιση και συνδυασμός δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σε δίκες σχετικές με τα αδικήματα των εγκληματικών οργανώσεων προβλέπεται η ανωνυμία του μάρτυρα, ακόμα και η λήψη και χρήση της κατάθεσής του με ηχητικά ή και οπτικά μέσα, εκτός αν ζητηθεί η αποκάλυψη της ταυτότητας του μάρτυρα, από κάποιο διάδικο. Για μια σειρά κακουργήματα προβλέπεται η αφαίρεση της εκδίκασής τους από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια, όπου συμμετέχουν, κατά πλειοψηφία, λαϊκοί δικαστές και η ανάθεση αυτής στα αμιγή, αποτελούμενα αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές, Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων και τέλος, για τα κακουργήματα των εγκληματικών οργανώσεων, η αφαίρεση του δικαιώματος προσφυγής κατά της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου που παραπέμπει τους κατηγορούμενους στο ακροατήριο.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ (από 2.300 σε 3.300 άτομα) των λεγόμενων Συνοριακών Φυλάκων για τη δίωξη των μεταναστών και διευρύνθηκαν τα τοπικά όρια δράσης του πιο πάνω Σώματος, ουσιαστικά σε όλη τη χώρα. Αυξήθηκε ο αριθμός (από 1.000 σε 2.300 άτομα) των λεγόμενων Ειδικών Φρουρών. Το Σώμα αυτό αποτελείται από προσωπικό που έχει υπηρετήσει κατά κύριο λόγο στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποστολή τη φύλαξη και αστυνόμευση χώρων και εγκαταστάσεων, όπως κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, κυβερνητικών αξιωματούχων κλπ. Διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες αυτών των Σωμάτων έτσι που να ενισχύεται η δράση της Αστυνομίας.

ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΑΣΗ της αστυνομοκρατίας (αστυνομικά μπλόκα, επιχειρήσεις - «σκούπα» σε βάρος αλλοδαπών, πρόσφατα τη δημιουργία του θεσμού του «αστυνόμου της γειτονιάς»), αλλά και κρούσματα στενής και μυστικής, από πλευράς της Αστυνομίας, παρακολούθησης της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού, αλλά και του φιλειρηνικού κινήματος, η οποία μάλιστα, ορισμένες φορές αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ