Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνοι για τα λαϊκά δικαιώματα

Ελλειψη μέτρου, απροκάλυπτη εξαπάτηση, εξωπραγματικές υποσχέσεις χαρακτηρίζουν, περισσότερο από πριν, τις τελευταίες μέρες των εκλογών με πρωταγωνιστές τους δύο μονομάχους, τους ανελέητους ανταγωνιστές για την εξουσία, τους τόσο πρόθυμους να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ολα αυτά, βεβαίως, είναι για ευρεία κατανάλωση, για την υφαρπαγή της ψήφου. Ωστόσο, είναι αδιαπραγμάτευτη η ουσία της πολιτικής που επιθυμούν να εφαρμόσουν τα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και η ΝΔ να πάρει τη σκυτάλη, για την υλοποίηση κατευθύνσεων βαθιά αντιλαϊκών, αντεργατικών και αντικοινωνικών, που εκπορεύονται από συγκεκριμένα επιτελεία. Με βάση αυτή την αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, οι πρόσφατες επισημάνσεις της επιτρόπου κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Α. Διαμαντοπούλου, για το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση, δεν είναι κάτι καινούριο κάτι που αγνοούν τα δύο κόμματα. Αλλά είναι κάτι που πρέπει και αυτό να ειπωθεί με κάποιο τρόπο, ακόμη ίσως και για να διαψευστεί, όχι όμως και για να ακυρωθεί στην πράξη.

Οι επισημάνσεις της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία φυσικά δεν εκφράζει τις προσωπικές της απόψεις, αλλά εκείνες του οργάνου που εκπροσωπεί, δεν έγιναν σε κάποια ιδιαίτερα προβεβλημένη εκδήλωση. Δεν υπήρχαν καν τηλεοπτικές κάμερες. Ωστόσο, εκφράστηκαν. Διακριτικά, με ηρεμία και σαφήνεια. Η πλήρης απασχόληση έτσι όπως την εννοεί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απασχόληση για όλους και όχι απασχόληση με 8ωρο και σταθερό εργοδότη. Το 8ωρο δεν μπορεί να συνυπάρξει με τις νέες εργασιακές σχέσεις. Βεβαίως, οι παραδοχές αυτές διανθίστηκαν με δηλώσεις λατρείας προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα δικαιώματά τους, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Κι ύστερα ήρθαν οι διαψεύσεις, οι οποίες όμως δε διέψευδαν τίποτα... διαψεύδοντας τα πάντα.

Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει μια πολιτική οδυνηρή για δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Ολα υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτή είναι η επιλογή της. Αυτή είναι και η επιλογή της ΝΔ, που λαχταρά να της δοθεί η ευκαιρία να ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα το ΠΑΣΟΚ. Οποιος άνεργος θέλει να κάνει λίγα μεροκάματα το μήνα, όποτε τον επιλέξουν. Οποιος θέλει να μην έχει ασφάλιση. Οποιος εργαζόμενος θέλει να μοιραστεί τη δουλιά του και να χάσει το 8ωρό του. Οποιος θέλει να δουλεύει δυο ώρες τη μέρα σήμερα εδώ κι αύριο αλλού, όπου και να τον στείλουν, θα ακολουθήσει και θα επιβραβεύσει την επιλογή των δυο αντιμαχόμενων.

Υπάρχει όμως και μια άλλη επιλογή, μία μονάχα. Αυτή της ενίσχυσης του ΚΚΕ. Της στήριξης του αντίπαλου δέους. Της συστράτευσης με τις δυνάμεις της αντίστασης και ανατροπής των αντιλαϊκών επιλογών, της αντεργατικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, μπορεί να σφίξει τα χέρια και να συναντηθεί σε ένα μεγάλο, ισχυρό λαϊκό μέτωπο πάλης, ικανό να ακυρώσει όσα ανίερα σχεδιάζονται, όσα πάνε να γίνουν πράξη, τον εργασιακό μεσαίωνα. Στις εκλογές στις 9 Απρίλη μπορεί να γίνει ένα ακόμη βήμα και για κάποιους μια καλή αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ