Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κρύβει τη φρίκη της πολιτικής της

Με τις υποσχέσεις και το φιλολαϊκό προσωπείο, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων

Να εξωραΐσει και αποκρύψει τις ολέθριες συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επισείοντας ταυτόχρονα το φιλολαϊκό προσωπείο της, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές η ηγεσία της ΝΔ. Σε δεύτερο επίπεδο, σε αυτό της δικομματικής κόντρας, επιφυλάσσει στον εαυτό της ρόλο «ήρεμης δύναμης του μεσαίου χώρου», που δεν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στην «τεχνητή πόλωση και το φανατισμό», προκειμένου να μην το διευκολύνει στη «συσπείρωση» των τελευταίων ημερών. Τους παραπάνω στόχους προσπάθησε να εξυπηρετήσει και με τη χτεσινοβραδινή ομιλία του σε συγκέντρωση οπαδών του στη Θεσσαλονίκη.

Αριστα στη σκηνοθεσία

Αγνώμων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, χτες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη. Αφού ευχαρίστησε μόνο τους «περήφανους Μακεδόνες» και δυστυχώς δε βρήκε μια καλή κουβέντα να πει για τους καταταλαιπωρημένους Θράκες, που κίνησαν από χιλιόμετρα μακριά να έρθουν στη «μεγάλη» συγκέντρωση του κόμματός του, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μια συγκέντρωση εντυπωσιακή, κατώτερη όμως των προσδοκιών τους. Ο σκηνοθέτης κ. Στέφανο Σαρτίνι φρόντισε να εμφανίσει ως πολύ μεγάλη μια μέτρια συγκέντρωση, που σίγουρα δε μαρτυρά πως «ήρθε η ώρα του Καραμανλή», όσο και αν το διαλαλούσαν οι «οπαδοί». Μια συγκέντρωση που στήθηκε μόνο για την τηλεόραση. Μπαλόνια, σημαιάκια και σημαίες, γιγαντοοθόνες. Δυστυχώς, η παράταξη, που, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, θέλει να δείξει ότι «οι πολιτικές δυνάμεις του 2000 πρέπει να σέβονται τον πολίτη, να σέβονται την αισθητική του», αυτοδιαψεύστηκε. Γιατί κάθε άλλο παρά σεβάστηκε τους πολίτες. Αντίθετα κλείνοντας βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως η Εγνατία και η Ερμού, ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της. Και καλά αν ήταν τόσο μεγάλη η συμμετοχή, θα το καταλαβαίναμε. Μα για μια συγκέντρωση που ο κόσμος της μπορούσε να περιοριστεί το πολύ ως την Τσιμισκή, δεν το κατανοούμε.

Είπαμε όμως, οι ανάγκες της τηλεοπτικής προβολής. Ετσι λοιπόν, έκλεισαν όλοι οι κάθετοι δρόμοι της Αριστοτέλους μέχρι την Εγνατία. Και βέβαια στους κάθετους αυτούς δρόμους δεν υπήρχε κόσμος. Εχασκαν μόνα τα πανό, οι καντίνες με τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, τα σταντ των μικροπωλητών, που χτες στην πραμάτειά τους είχαν κασκόλ, σημαιάκια και μαντίλια με τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή, και σήμερα θα έχουν αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ και του Σημίτη.

Ακόμη και όλος αυτός ο ενθουσιασμός, που εκφράστηκε με τα συνθήματα και τις μουσικές, ήταν δυστυχώς στημένος. Ενα χέρι κάπου από ένα μπαλκόνι του «Ηλέκτρα Παλλάς» του ξενοδοχείου απ' όπου βγήκε ο Κ. Καραμανλής, έδινε κάθε 5 λεπτά το σύνθημα. Σε λίγο τα λεπτά έγιναν 3 και στο τέλος, μέσα σε ιαχές του τύπου «έβγα έξω αρχηγέ», ξεπρόβαλε η Νατάσα για να πάρει τη θέση της κάπου μέσα στο πλήθος, εκεί όπου η κάμερα θα κεντράριζε στο πρόσωπό της. Και 5 λεπτά μετά, με 45 λεπτά καθυστέρηση, τελικά εμφανίστηκε ο σταρ και γέμισε ο ουρανός καπνούς.

Απέναντί του είχε η στηθεί η άλλη εξέδρα, απ' όπου αμέσως μετά τη συγκέντρωση θα ξεκινούσε η συναυλία του Στ. Σπανουδάκη.

Ανέξοδες υποσχέσεις

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του ψηφίζεται από ανθρώπους που προέρχονται απ' όλα τα κόμματα, λέγοντας ότι «απλοί άνθρωποι από όλους τους χώρους είναι μαζί μας». Αποκαλύπτοντας τις ιδιαίτερες επιδιώξεις του, έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στις γυναίκες και τη νεολαία, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν να αποτελούν μεγάλο μέρος των λεγόμενων αναποφάσιστων. Δεν παρέλειψε βέβαια να κάνει ειδική μνεία στους απόστρατους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η φράση που επαναλάμβανε συχνά ήταν ότι «θα τηρήσουμε ό,τι είπαμε», προφανώς γιατί έχει καταλάβει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν ξεγελάνε κανένα. Ωστόσο, αυτές οι υποσχέσεις, σε συνδυασμό με τις δημαγωγικές διαπιστώσεις για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, υγεία, παιδεία, εγκληματικότητα), ήταν που «γέμισαν» ακόμα μια φορά την ομιλία του. Μάλιστα συμπεριέλαβε στις κοινωνικές κατηγορίες που απευθύνεται, για να τις παραπλανήσει, τους πολύτεκνους και τους απόδημους Ελληνες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, από τους οποίους απλά ζήτησε συγνώμη, γιατί «η πατρίδα τούς φέρθηκε χειρότερα από πρόσφυγες», αλλά φυσικά δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση απέναντί τους.

Συγκεκριμένες όμως είναι οι δεσμεύσεις του για την απελευθέρωση των αγορών, η γρήγορη δημοσιονομική εξυγίανση, η φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος του κεφαλαίου και η επανίδρυση του κράτους. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του ότι η ΝΔ δεν έρχεται να γκρεμίσει, αλλά να κτίσει. Αυτή τη θέση είχε εκφράσει και μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο. Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θέλει στενή και ουσιαστική συνεργασία με το διοικητή της ΤτΕ, καθώς επίσης και με παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, ανεξάρτητα αν διορίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η Ντ. Μπακογιάννη στην κεντρική προεκλογική ομιλία που έκανε χτες το βράδυ στο Σπόρτιγκ, υποστήριξε ότι «η ΝΔ θα βρίσκεται στην κυβέρνηση για τουλάχιστον οκτώ χρόνια (!), γιατί θα κάνει τομές και είναι αποφασισμένη να πάει μπροστά την ελληνική κοινωνία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί «αντικοινωνικών» (!) κηρυγμάτων(2007-11-30 00:00:00.0)
«Λέμε και καμιά "παρόλα" να περνά η ώρα»...(2007-06-05 00:00:00.0)
Δεν αφορά μόνο τους εργάτες που απολύονται(2003-12-20 00:00:00.0)
Δεν είδε το χάρτη(2002-10-21 00:00:00.0)
Ο μάγος είναι χωρίς λαγούς!(1998-12-20 00:00:00.0)
Οι δεσμεύσεις του Κ. Καραμανλή(1997-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ