Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δεσμεύσεις στα «σύνορα της φαντασίας»

Εφερε την πραγματικότητα στα μικρά του μέτρα, υποσχέθηκε και αυθαιρέτησε με τα στοιχεία, χτες , κατά την ομιλία του στη Νίκαια, με έμφαση σε απασχόληση - ανεργία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέες υποσχέσεις, πολιτική υποκρισία, αυθαίρετη αξιολόγηση του κυβερνητικού «έργου» της προηγούμενης τετραετίας και μια γερή δόση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ήταν τα «υλικά» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη χτεσινή προεκλογική ομιλία του σε γυμναστήριο της Νίκαιας.

Στην προσπάθειά του να εξωραΐσει το χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της δικής του κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κριτική των νεοφιλελεύθερων θέσεων της ΝΔ. Στη συνέχεια άρχισε να εξαπολύει τα «βέλη» της υποσχεσιολογίας, με αποκορύφωμα τη δέσμευση για... ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων που αμείβονται με τα κατώτερα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Ειδικά αυτή η δέσμευση, ανήκει στην απεχθή κατηγορία μέτρων που αφήνουν φιλεργατική εντύπωση, αλλά στην ουσία τους είναι βαθιά αντεργατικά! Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει να καλύψει την εισφορά κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων αμείβονται με κατώτατο ημερομίσθιο». Πρόσθεσε ότι το μέτρο αφορά 270 χιλ. εργαζόμενους, με κόστος 140 χιλ. δρχ. το χρόνο, δηλαδή 10 χιλ. δρχ. το μήνα. Κατά τον πρωθυπουργό, πρόκειται για αύξηση 8% πάνω από τις αυξήσεις που θα αποφασιστούν στα πλαίσια της νέας ΕΓΣΣΕ.

Το μέτρο αυτό είχε προταθεί πρόσφατα από το ΣΕΒ, ο οποίος είχε ζητήσει την κρατική παρέμβαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ώστε να προκύψει αύξηση των αποδοχών τους, καθώς οι βιομήχανοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν πάνω από 2,5% αυξήσεις! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προηγήθηκε συζήτηση του θέματος και με τη ΓΣΕΕ. Οι βιομήχανοι εκτιμούσαν ότι αυτό το μέτρο θα δημιουργούσε αύξηση του ελλείμματος των Ταμείων κατά 10%! Ταυτόχρονα, ανοίγει επικίνδυνο δρόμο για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας καταβολής της εισφοράς, που συνδέεται άρρηκτα με την υποχρεωτικότητα καταβολής των εισφορών!

Αναφερόμενος στη ΝΔ, επισήμανε ότι το λιγότερο κράτος που επαγγέλλεται σημαίνει «ότι στη θέση του κοινωνικού κράτους θα βρεθεί το σιδερένιο αμείλικτο χέρι της αγοράς. Αυτό σημαίνει ιδιωτικό σχολείο, ιδιωτικό νοσοκομείο, ιδιωτική κοινωνική ασφάλιση για τη σύνταξη. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια περιπέτεια. Ο,τι κτίσαμε σε 4 χρόνια, μπορεί να ανατραπεί σε ελάχιστους μήνες με τις φιλελεύθερες συνταγές των μαθητευόμενων μάγων της Νέας Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η ηγεσία της ΝΔ μοιράζει επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει υποσχεθεί σε κανέναν».

Βεβαίως, δεν μπόρεσε ν' αποφύγει την αναφορά στα κοινά στοιχεία ταύτισης των πολιτικών των δυο κομμάτων. Κάλεσε δηλαδή σε στήριξη για να «πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από την ένταξή μας στην ΟΝΕ» και εκθείασε την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίστηκε στο σημείο αυτό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν είχαν βασικό μέλημα την προστασία των θέσεων εργασίας, έφερε ωστόσο σαν παράδειγμα - μεταξύ άλλων - και την περίπτωση της ΣΟΦΤΕΞ, όπου το ξεπούλημά της είχε σαν συνέπεια να χαθούν 1.000 θέσεις εργασίας, κάτι που απέφυγε να θίξει...

Εξαγγέλλοντας ξανά την «τετραετία της απασχόλησης για το 2000 - 2004», προχώρησε σε μια σειρά εξωπραγματικών ισχυρισμών:

- Είπε ότι το 1999 κάμφθηκε η ανεργία, όταν έχει διαρκή άνοδο μέχρι το 1998 και πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας είχε πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το 1999!!! Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σταδιακά ξανά στην πλήρη απασχόληση», συνδέοντάς τη με τη μείωση της ανεργίας και όχι με το είδος της απασχόλησης, δηλαδή με 8ωρο και σταθερό εργοδότη!

- «Αυξήσαμε τις αμοιβές μεταξύ 1994 και 1999 σε πραγματικούς όρους κατά 15%» σημείωσε, όταν ακόμη και η ΓΣΕΕ με τους δοσμένους συσχετισμούς, εκτιμά πολύ μεγαλύτερη συνολική απώλεια εισοδήματος τα τελευταία 10 χρόνια και διαπιστώνει ότι οι μισθοί βρίσκονται στα επίπεδα του 1982!

- Υποστήριξε ότι υπήρξε σημαντική εισοδηματική ενίσχυση των συνταξιούχων και των ανέργων, όταν το επίδομα ανεργίας βρίσκεται περίπου στο μισό του βασικού μεροκάματου και οδεύει προς κατάργηση. Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει περίπου 1,5 εκατ. δραχμές από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ το 1992 και μετά, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ! Είπε ότι το ΕΚΑΣ το παίρνουν 350 χιλ. συνταξιούχοι, ενώ το παίρνουν μόλις 180 χιλ. και αυτοί όχι ολόκληρο! Μόνο από το ΙΚΑ, αποκλείονται 530 χιλ. συνταξιούχοι με κατώτερη σύνταξη!

- Επανέλαβε την υπόσχεση δημιουργίας...900 χιλ. θέσεων εργασίας και κατάρτισης το 2000 - 2004, προφανώς σε δόσεις ανά έτος και για ορισμένους, καθώς οι άνεργοι δεν έχουν φτάσει ακόμη αυτό τον αριθμό, ευτυχώς.

- Εγγυήθηκε τα.... ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν προωθεί την ολοκλήρωση της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και περιορίζεται να αφήσει απείραχτα τα «ώριμα» δικαιώματα, εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν σε 2 - 3 χρόνια!

- Μίλησε για αύξηση συντάξεων του ΙΚΑ «πιο πάνω από τις 150 χιλ.», όταν προηγουμένως υποστήριζε ότι το κόστος είναι απαγορευτικό και η ΝΔ θα έρθει σε αντίθεση με το... Μάαστριχτ.

- Είπε ότι φορολόγησε τις επιχειρήσεις, ενώ τα κέρδη πολλών από αυτές έφτασαν ακόμη και σε τετραψήφιους αριθμούς ποσοστών αυξήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ