Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Ηρθε ο βουλευτής στο χωριό... »

Σε «αρένα» ανώδυνης και ανούσιας αντιπαράθεσης έχουν μετατρέψει τα χωριά της Θεσσαλίας οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το πέρασμά τους από τα καφενεία και τα απολιτικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν προκαλούν, πολλές φορές, το γέλιο στους θαμώνες, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που «παίρνουν στο ψιλό» τους «γυρολόγους» του δικομματισμού.

Οι «αστραπιαίες» περιοδείες που έχουν καθιερώσει οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάθε τέσσερα χρόνια, δεν πείθουν πολλούς για το όψιμο ενδιαφέρον τους. Δεν πείθουν, επίσης, και οι προσπάθειές τους να βρουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, αφού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουν καταλάβει πως τα κόμματα του δικομματισμού πιστεύουν στον «ίδιο θεό» και οι εκπρόσωποί τους απλώς παίζουν το ρόλο των «διαφορετικών παπάδων».

Ας περιγράψουμε την «αντιπαράθεση» των «γαλαζοπράσινων» μνηστήρων της εξουσίας, όπως τη βλέπουν καθημερινά στα χωριά οι αγρότες: Καταφτάνοντας στα καφενεία, δε χάνουν την ευκαιρία να «δείξουν» με διάφορους τρόπους τη «συμπάθειά» τους στον αγροτικό κόσμο. «Φορούν» τα χαμόγελα του «δικού» τους ανθρώπου, τους χτυπούν «φιλικά» στην πλάτη, κάνουν πως τους γνωρίζουν προσωπικά, θυμίζοντας εκείνο το τραγούδι από τα «Αγροτικά» που λέει «ήρθε ο βουλευτής στο χωριό».

Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ξεκινάει την ομιλία του «παπαγαλίζοντας» το περιβόητο σλόγκαν: «Μπήκαμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας». Και συνεχίζει: «Θέλουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική». Οι αγρότες ρωτούν: «Γιατί φέτος πουλήσαμε τα καπνά σε εξευτελιστικές τιμές;», «Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας;», «Γιατί δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε όποιο προϊόν θέλουμε και όσο θέλουμε;», «Πώς μπορούμε να ζήσουμε με 40 ψωροχιλιάδες σύνταξη;». Δεν παίρνουν καμία απάντηση επί της ουσίας. «Ρίχνουν» μόνο κάποιες υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» στη νέα τετραετία.

Μετά από λίγο καταφτάνει ο υποψήφιος της ΝΔ. «Εμείς μπορούμε καλύτερα - λέει - η χώρα μας θα μπορούσε να ενταχθεί πιο γρήγορα στην ΟΝΕ». Και αρχίζει κι αυτός τα ταξίματα για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, για αυξήσεις των συντάξεων κ. ά.

Πολλοί αγρότες θυμώνουν ακούγοντας τον κενό και κοροϊδευτικό λόγο των «αλεξιπτωτιστών» που «κατεβαίνουν» στα χωριά τους. Γιατί ξέρουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα». Εχουν συνειδητοποιήσει ότι για την τραγική κατάσταση που βιώνουν ευθύνονται τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προωθεί το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, όσο και η ΝΔ που στηρίζει με κάθε μέσο αυτή την πολιτική. Γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη τους αντιμετώπισε με τα ΜΑΤ και τους στέλνει κατά χιλιάδες στα «αγροτοδικεία» και θυμούνται πως ο Κ. Καραμανλής τους «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια», όταν, ευρισκόμενοι πολιορκημένοι στην Εθνική Οδό, του ζήτησαν τη βοήθειά του.

Δεν είναι, λοιπόν, λίγοι οι αγρότες που σηκώνονται και λένε κατάμουτρα στους εκπροσώπους του δικομματισμού: «Μόνο οι κομμουνιστές συμπαραστάθηκαν μαζί μας στους δίκαιους αγώνες και οι βουλευτές τους έδωσαν τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή υπέρ των δικών μας συμφερόντων». Και είναι αρκετοί εκείνοι που συμπληρώνουν: «Δε φτάνει μόνο ν' αναγνωρίζουμε τη βοήθεια των κομμουνιστών στους αγώνες μας. Πρέπει και να τους ψηφίσουμε στις εκλογές, γιατί αν δε βγει ισχυρή αντιπολίτευση "μαύρο φίδι που μας έφαγε"».


Ε. ΤΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ