Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περίμενε, λίγο, φίλε...

Μπαίνοντας στο παραβάν, φίλε ψηφοφόρε της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, είσαι μόνος. Περίμενε λίγο, μη ρίχνεις ακόμα το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Ξέρω, το 'χεις αποφασίσει, αλλά ξανασκέψου το, για τελευταία φορά. Τώρα, που δε σε βλέπει κανείς, παρά μόνο τα μάτια της ψυχής σου. Τώρα, που δε σου μιλάει κανείς, παρά μόνον η φωνή της συνείδησής σου. Μη βιάζεσαι να τελειώσεις και να φύγεις. Εχεις ακόμα καιρό, σκέψου. Δεν είναι ρουτίνα κι αγγαρεία η ψηφοφορία. Δεν είναι απλώς προτίμηση και πολιτική επιλογή. Είναι κατάθεση καρδιάς, παίδευση μυαλού, πράξη ευθύνης. Είναι θύμηση, αγωνία, ελπίδα, προσμονή. Η ψήφος δεν είναι μόνον «επιστολή αγάπης», ή «μήνυμα χωρισμού». Δεν είναι μόνο βράβευση, ή τιμωρία. Είναι και ένδειξη αξιοπρέπειας κι απόδειξη αξίας. Δεν είναι μόνον απολογισμός του παρελθόντος και καταγραφή του παρόντος, αλλά και τροχιοδεικτική βολή στο «μετά» κι επένδυση στο μέλλον.

Πολλά σου ζητάω, φίλε; Σου φαίνονται βερμπαλιστικά τα λεγόμενά μου; Μπορεί. Ξέρω ότι και την ώρα που θα είσαι μέσα στο παραβάν, δε θα σου έχει φύγει το άγχος της καθημερινότητας, δε θα 'χεις «καθαρό μυαλό» να σκεφτείς αλλιώς. Αντιλαμβάνομαι πως όλοι και όλα που καθορίζουν τη ζωή σου δε σου επιτρέπουν, ούτε για μια στιγμή, να είσαι ήρεμος, ελεύθερος και ανεπηρέαστος. Καταλαβαίνω ότι είσαι φορτωμένος, κουρασμένος, απογοητευμένος και θέλεις να ξεμπερδεύεις γρήγορα. Ομως, επιμένω, αξίζει τον κόπο να το ξανασκεφτείς. Μόνο και μόνο για να διαψεύσεις τους «δικούς» σου, που σε θεωρούν «σίγουρο» και για να στεναχωρήσεις τους «άλλους», που σε υποτίμησαν και δεν ασχολήθηκαν μαζί σου.

Ασε, για λίγο, παράμερα τα «δεδομένα» και ψάξε για τα «δυνάμενα». Δεν είναι «κισμέτ» ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα. Είναι αποτέλεσμα και της δικής σου παρουσίας, ή απουσίας. Οσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, η ψήφος σου μπορεί να συντηρήσει, αλλά και ν' αλλάξει πολλά. Κι αν δεν πιστεύεις ότι μ' αυτή θ' αλλάξεις την κοινωνία - κι έχεις δίκιο, γιατί κοινωνικές αλλαγές μπορούν να φέρουν οι καθημερινοί λαϊκοί αγώνες κι η κάλπη έρχεται να μετρήσει το επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας και πολιτικής συνειδητοποίησης των μαζών - χρησιμοποίησέ τη για να δηλώσεις τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ σου. Εχει κι αυτό τη σημασία του, καθώς τ' αφεντικά αξιοποιούν τη σιωπή σου για να σε εντάξουν στους οπαδούς τους.

Στείλε, λοιπόν, το μήνυμα πως διαφωνείς με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εντείνει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για να πλουτίζουν οι λίγοι και να φτωχαίνουν οι πολλοί. Φανέρωσε τον αποτροπιασμό σου για τα πολεμικά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, την απέχθειά σου για την εκβαρβάρωση του σύγχρονου κόσμου. Δήλωσε την απειθαρχία και την ανυπακοή σου στα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την απόφασή σου ν' αντισταθείς στη μετατροπή της Ελλάδας, σ' ένα ασήμαντο ευρωπαϊκό «καντόνι». Ταυτόχρονα, διαμήνυσε πως εξακολουθείς να προσμένεις μια καλύτερη ζωή, σ' ένα καλύτερο μέλλον. Κι αν θέλεις να μ' ακούσεις, φίλε, για να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου ότι έκανες το σωστό και το πρέπον, ψήφισε ΚΚΕ. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να το μετανιώσεις ποτέ...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ