Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κρυστάλλινες οι θέσεις του ΚΚΕ

Με σαφήνεια και πληρότητα, παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απάντησε στα ερωτήματα που της τέθηκαν κατά τη χτεσινοβραδινή τηλεμαχία.

Σε ερώτηση για το ποιος θα έδινε τις επιδοτήσεις στους αγρότες, αν το ΚΚΕ αναδεικνυόταν σε κυβέρνηση και έβγαζε την Ελλάδα από την ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως την Ελλάδα θα τη βγάλει από την ΕΕ η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έπειτα από μια νικηφόρα μάχη εξουσίας και όχι ένα κόμμα μετά από μια αναμέτρηση σε ευρωεκλογές. Συμπλήρωσε πως ο ελληνικός λαός ουδέποτε έζησε από τις επιδοτήσεις και κάτι τέτοιο είναι προσβολή, απεναντίας η μικρομεσαία αγροτιά είναι η κατεξοχήν χτυπημένη από την ευρωενωσιακή πολιτική.

Ερωτώμενη για την αντίδραση μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με προσκεκλημένο τον Γάλλο συγγραφέα της «Μαύρης βίβλου του κομμουνισμού», βιβλίου που έχει ξεσηκώσει έντονες διαμαρτυρίας και στη Γαλλία, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως επρόκειτο για πολιτική διαμαρτυρία γύρω από το τι συζητήσεις διοργανώνει ένα Πανεπιστήμιο, αν αυτές επιτρέπουν το διάλογο, την ανάπτυξη όλων των απόψεων ακόμα και αντικομμουνιστικών, αν διεξάγονται σε επιστημονικό επίπεδο.

Κατηγορηματική ήταν η απάντησή της σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του ΚΚΕ στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην περίπτωση που η πρόταση γίνει για έναν αριστερό ή και κομμουνιστή. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ δεν ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί και οι αρμοδιότητές του είναι περιορισμένες και υποχρεωμένος είναι να υπογράφει αντιλαϊκά διατάγματα. «Το θέμα - τόνισε - είναι αν ένας κομμουνιστής θα δεχτεί να παίξει τέτοιο ρόλο. Μάλιστα, έναν αριστερό, ειλικρινά θα τον λυπηθούμε. Είναι σαν να του λέμε σε σταυρώνουμε, να πεθάνεις με μια πράξη αναντίστοιχη της ιστορίας σου».

Σχετικά με την καταψήφιση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε πως το ΚΚΕ έκανε ό,τι και για την Ελλάδα και πως ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα είναι ασφαλείς και εξασφαλισμένες μέσα στην ΕΕ αφού και «οι συμφωνίες καταστρατηγούνται όταν τα συμφέροντα το θέλουν».

Κληθείσα να σχολιάσει τις υπογραφές που συλλέγονται στην Ευρώπη για ένα «αντιΜάαστριχτ», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως τα μέτρα που προτείνουν δεν είναι ούτε ασπιρίνες και ο δρόμος για τους λαούς είναι η χειραφέτησή τους, η διεκδίκηση άμεσων στόχων πάλης αλλά και ενός διαφορετικού δρόμου ενότητας της Ευρώπης.

Τέλος, ερωτώμενη για το σύνθημα του ΚΚΕ για απειθαρχία και ανυπακοή στην ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αυτή η προτροπή αφορά στις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, την υιοθέτηση στόχων πάλης από το λαϊκό κίνημα που το συμφέρουν. «Δεν μπορεί - υπογράμμισε να έρχεται η κυρία Παλάθιο και να λέει "Ολυμπιακή τέρμα", να αποφασίζει η ΕΕ τι συμφέρει και τι όχι τον εργαζόμενο».

Ονειρευόμαστε μια Ευρώπη ελεύθερη από την ΕΕ

Εμείς ονειρευόμαστε μια Ευρώπη ελεύθερη από την ΕΕ, τόνισε στην καταληκτική δίλεπτη τοποθέτησή της. Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ και κυρίως γνωρίζει τους κομμουνιστές μέσα από τη δράση και τον αγώνα και συνέχισε: «Εμείς ονειρευόμαστε μια Ευρώπη ελεύθερη από την ΕΕ. Για μας αυτή είναι η Ευρώπη του σοσιαλισμού. Ομως για να μπορούμε να ονειρευόμαστε, να συζητάμε, ακόμα και να τσακωνόμαστε για το πώς θα γίνει, μέσα από ποιους δρόμους θα περάσουμε, αν μπορεί να γίνει, πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιστεκόμαστε, να πολεμάμε αυτά που ζούμε και όσα έρχονται».

Ακολούθως υπογράμμισε: «Η διεύρυνση, το Ευρωσύνταγμα οξύνουν τα προβλήματα. Πέρα, όμως, από τους γενικούς μας φόβους έχουμε και συγκεκριμένες αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ που θίγουν την Κοινωνική Ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση, την Παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις. Εδώ στη χώρα μας η ΝΔ κυβερνά, έχει πρόγραμμα αντιλαϊκό και θα το προχωρήσει. Ο κ. Παπανδρέου φοβάται μήπως και δεν το εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα η ΝΔ. Εμείς μιλάμε καθαρά. Δεν πατάμε σε δύο βάρκες. Προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα αύριο πώς θα εξελιχθούν. Εχουμε όμως σήμερα μεγαλύτερη ωριμότητα και διάθεση να παλέψουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ