Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο «κύριος» Κουρτουά

Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Αρα χώρος δημοκρατίας. Η δημοκρατία έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της; Η δημοκρατία - έχει όχι απλώς δικαίωμα - έχει υποχρέωση να προστατεύει τον εαυτό της.

*

Ας υποθέσουμε, τώρα, ότι κάποιος έχει την «ιδέα» πως καλώς οι Ιρακινοί βασανίζονται στις φυλακές από τους Αμερικάνους. Οτι κάποιος άλλος έχει την «ιδέα» πως ο Χίτλερ «έψησε» λίγους Εβραίους στο Αουσβιτς. `Η ότι κάποιος τρίτος έχει την «ιδέα» πως οι κομμουνιστές έχουν καιρό να κάνουν τη «βόλτα» τους από τη Μακρόνησο.

Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος που αντιμετωπίζει αυτές τις «ιδέες» ως μια άλλη εκδοχή της «δημοκρατίας», άρα τους παρέχει βήμα για να βρουν προσήλυτους; `Η το Πανεπιστήμιο, ως κατ' εξοχήν χώρος δημοκρατίας, προστατεύει τη δημοκρατία από το αντίθετό της, δηλαδή δε μετατρέπεται σε χώρο άρνησης της δημοκρατίας, δηλαδή άρνησης του εαυτού του, δηλαδή διαχωρίζει τον εαυτό του από τέτοιες «ιδέες»;

*

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (σ.σ.: τα μέλη ενός «από τα πιο βλακώδη κόμματα σε όλη την Ευρώπη», όπως δήλωσε ο κ. Κουρτουά), όχι μόνο επέδειξαν αξιοζήλευτη ευγένεια προς τον συγκεκριμένο «κύριο» στη Θεσσαλονίκη.

Οχι μόνο επέδειξαν αξιομνημόνευτη ανοχή προς την εμετική του «επιστημοσύνη», όπως «έλαμψε» στο συγγραφικό του παραλήρημα, στο πόνημα με τίτλο «Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού».

Αλλά επέδειξαν και μέγιστη δημοκρατική ετοιμότητα.

Είπαν στον κ. Κουρτουά (και στους αμφιτρύωνές του) ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει και όπου θέλει. Οτι μπορεί να επιτίθεται στη δημοκρατία με όποιον τρόπο νομίζει. Αλλά ότι η δημοκρατία δεν του παρέχει κανένα άλλοθι για τον εμετό του. Οτι το Πανεπιστήμιο είναι τόσο ευρύχωρο δημοκρατικό πεδίο που μπορεί να αποδεχτεί τα πάντα. Και τους πάντες. Κομμουνιστές και αντικομμουνιστές. Αλλά δεν παρέχει επιστημονικό «συχωροχάρτι» στη φαιά προπαγάνδα που καμώνεται την «επιστήμη». Το Πανεπιστήμιο θα ήταν Κερκόπορτα της δημοκρατίας αν δεχόταν την αυτοκατάργησή του από εκείνους που το αντιλαμβάνονται σαν «φύλλο συκής» για να διακινούν τη «μαυρίλα» τους. Το Πανεπιστήμιο είναι ακαδημαϊκό άσυλο. Δεν είναι «άσυλο» ούτε του ιδεολογικού, ούτε του πολιτικού τραμπουκισμού της «δημοκρατίας» των «ανθρωποφάγων» (σ.σ.: που συνηθίζουν, όπως ο υμνητής της επέμβασης Μπους στο Ιράκ, ο κ. Κουρτουά, να είναι και «κομμουνιστοφάγοι»).

*

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, δε, η «μαυρίλα» και ο «επιστημονικός» τραμπουκισμός του κ. Κουρτουά διακινήθηκαν μια χαρά. Ουδείς ΚΝίτης τον εμπόδισε να εκφέρει το αντικομμουνιστικό του χυδαιολόγιο από το ξενοδοχείο που το εκφώνησε. Ο Κουρτουά μπορεί να δίνει τις γκεμπελικές διαλέξεις του σε όποιο αγοραίο βήμα νοικιάζουν οι χορηγοί του. Αυτό του είπαν οι κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη. Αλλά το Πανεπιστήμιο δεν είναι το βήμα που νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να «αγοράζουν» για τον αγοραίο αντικομμουνισμό τους. Δεν είναι το δημοκρατικό φόντο που κάποιοι «επινοικιάζουν» για τη νομιμοποίηση της «δημοκρατίας» ότι «καλός κομμουνιστής είναι ο νεκρός κομμουνιστής». Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ξενοδοχείο. Και κυρίως δεν είναι πτυελοδοχείο του επιστημονίζοντος φασισμού.

*

Αυτός ήταν ο συμβολικός χαρακτήρας της κινητοποίησης των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Και μπράβο στα αντανακλαστικά τους. Απορούμε πώς μερικοί καλόπιστοι αρθρογράφοι και φίλοι, που προφανώς παγιδεύτηκαν από ήκιστα αντικειμενικές περιγραφές και που χτες έγραφαν για ΚΝίτες που σαν «ταύροι εν υαλοπωλείω κατεδάφισαν τον κ. Κουρτουά» (σ.σ.: πότε; πού; ούτε σπρωξιά δεν υπήρξε παιδιά, ούτε σύνθημα δεν ακούστηκε, ούτε κουβέντα δεν ανταλλάχτηκε), δεν το αντιλήφθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ