Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Δύο «πορείες» και πολιτικές για την Ευρώπη

«Εμείς ονειρευόμαστε μια Ευρώπη ελεύθερη από την ΕΕ, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού... Εμείς μιλάμε καθαρά. Δεν πατάμε σε δύο βάρκες... Σήμερα έχουμε μεγαλύτερη ωριμότητα και διάθεση να παλέψουμε». Η καθαρή φωνή του ΚΚΕ, από τα χείλη της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκας Παπαρήγας, δεν άφηνε περιθώρια για το ποιος ήταν «ο άλλος πόλος», στη χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Οι δύο μονομάχοι, με πρώτο και καλύτερο τον Γ. Παπανδρέου, επιχείρησαν να πολώσουν το κλίμα ανεβάζοντας τους τόνους και τις φραστικές κοκορομαχίες, με προφανή στόχο να αποτρέψουν «διαρροές» από το δικομματισμό στις ευρωκάλπες, χωρίς όμως να μπορέσουν να κρύψουν ότι μπορούν να λύσουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέδειξε ότι είναι μια «συμπληρωματική» δύναμη και σίγουρα πάντως δε βρίσκεται απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, με τις «ευλογίες» της ΕΕ που υπερασπίζεται.

Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε ανανέωση της «εμπιστοσύνης» από το λαό, επικαλούμενος το «θετικό απολογισμό» των 90 ημερών διακυβέρνησης, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει ούτε ότι ήταν συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις ούτε ότι διαθέτει ή έδωσε λύσεις στα προβλήματα.

Από τη συζήτηση «θόλωσε» μάλλον η εικόνα του βαθύ γνώστη των προβλημάτων, αφού ο Κ. Καραμανλής «συνελήφθη» να αγνοεί τα προβλήματα των ασθενέστερων στρωμάτων, όπως το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ενώ ατυχέστατο ήταν και το παράδειγμα των «καφετεριών» της αισχροκέρδειας.

Στο θέμα της ακρίβειας φάνηκε η γύμνια της πολιτικής του και η «ανυπαρξία» αποτελεσμάτων, όσον αφορά την τιθάσευση του προβλήματος. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «πολεμά» και τους «τρεις παράγοντες» που την πυροδοτούν (κακή λειτουργία της αγοράς, πλημμελείς έλεγχοι, άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων), χωρίς όμως αποτελέσματα, παραδεχόμενος ότι το πρόβλημα «δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη». Πιο επικίνδυνη ήταν η εξαγγελία του ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια με «πολιτική μείωση του κόστους παραγωγής», δημιουργώντας ερωτήματα για τη «συμπίεση» στους μισθούς και τα μεροκάματα... Οσο για την αύξηση των συντάξεων, ο Κ. Καραμανλής το παρέπεμψε «στο διάβα της τετραετίας». Για τους συμβασιούχους ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι λύθηκε το πρόβλημα, σύμφωνα μάλιστα με τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής φάνηκε καθαρά ότι συνεχίζει την τακτική των προκατόχων του, υπερασπίζοντας τους «χειρισμούς» του στο Κυπριακό και τη στρατηγική της στήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Προφανώς επειδή κατάλαβε ότι δεν έχει να επιδείξει τίποτα σημαντικό στην τελική δήλωσή του, αφενός επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου για «ξύλινο λόγο και οξύτητα» και από την άλλη επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του μέχρι κεραίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να λυθούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Γ. Παπανδρέου: Ανούσια κριτική

Να πολώσει το κλίμα ασκώντας μια ανούσια απέναντι στην κυβέρνηση κριτική, η οποία περιορίστηκε στους χειρισμούς της και σε κανένα σημείο δεν επεκτάθηκε στην ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που αυτή ακολουθεί, επιχείρησε χτες κατά τη διάρκεια του «ντιμπέιτ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Ισχυρίστηκε ότι οι «κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν σε πολύ καλή κατάσταση την οικονομία της χώρας», επικαλέστηκε μάλιστα γι' αυτό τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, δίνοντας ουσιαστικά για μια ακόμη φορά τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού η ντόπια πλουτοκρατία είναι η μόνη τάξη της χώρας που επωφελήθηκε από την πολιτική του κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εντελώς δημαγωγικά, ζήτησε από τον ελληνικό λαό να ενισχύσει ενόψει των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να «σταθεί απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση».

Για το θέμα της ακρίβειας, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ευθύνεται «η απογραφή της κυβέρνησης», την οποία χαρακτήρισε «μαϊμού» και έβαλε τη «χώρα σε επιτήρηση», με αποτέλεσμα -όπως είπε- να μην μπορεί να πάρει τώρα μέτρα για την καταπολέμησή της.

Ν. Κωνσταντόπουλος: Εδήλωσε πίστη στην ΕΕ

Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε ήταν οι απαντήσεις που έδινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, κατά τη χτεσινοβραδινή τηλεμαχία, όπου μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν απάντησε επί της ουσίας σε βασικές ερωτήσεις που του τέθηκαν, όπως η διάλυση του σχήματος με το οποίο κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές, όπου επανέλαβε, κόντρα στην πραγματικότητα με βάση την οποία του τέθηκε και το ερώτημα, την προσήλωση του ΣΥΝ στις συνεργασίες. 'Η για τις αντιφάσεις και την ασυνέπεια του κόμματός του σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία υπερψήφισε και σήμερα εκτιμά πως απ' αυτή πήγασαν αντιλαϊκές πολιτικές, ερώτηση στην οποία αντί απάντησης άρχισε να επαναλαμβάνει μονότονα την πίστη του ΣΥΝ στην ανάγκη ενοποίησης της Ευρώπης και το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ