Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Βελτιώσεις» στο σχέδιο Ανάν

Διευκρινίσεις και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρώντας ταυτόχρονα το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ «βάση» για μια δίκαιη και λειτουργική λύση.

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί ήδη μια νέα δυναμική για την ελπιζόμενη διευθέτηση του Κυπριακού», τόνισε ο Κ. Στεφανόπουλος προσφωνώντας το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας και πρόσθεσε: «Χρειάζονται προς τούτο βασικές διευκρινίσεις και βελτιώσεις του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα αποβούν εις όφελος και των δύο πλευρών». Απέδωσε το «όχι» στο δημοψήφισμα «στην ομόθυμη σχεδόν πεποίθηση των Ελληνοκυπρίων ότι το σχέδιο που ετέθη υπό την κρίση τους δεν εξασφάλιζε την ισορροπία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ούτε παρείχε τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη των σχέσεών τους». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, επιδιώκει την επανένωση του νησιού «με την επίτευξη το συντομότερο δυνατόν, μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας, που να διέπεται από τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες δικαίου». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα «θα ανταποκριθεί εξ ίσου ειλικρινώς», προσθέτοντας ότι η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν «ενίσχυσε τις ελπίδες μας αυτές».

Γενικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί επιβεβλημένα τα «μέτρα προλήψεως και καταστολής» για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να μην προκαλούμε νέες αιτίες αλλά να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις υπάρχουσες».

Από την πλευρά του ο Νορβηγός μονάρχης, που συνοδεύεται από κουστωδία 70 επιχειρηματιών για μπίζνες κυρίως με εφοπλιστές, περιορίστηκε να εκφράσει την εκτίμηση ότι στις 13 Αυγούστου «φαίνεται ότι όλα θα είναι εντάξει και θα γίνουν εξαιρετικοί Ολυμπιακοί Αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ