Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Το Μάτι»...

Σε λίγες ώρες πρόκειται να πεθάνω. Το Κράτος, που σε όλη μου τη ζωή υπηρέτησα τόσο πιστά, αποφάσισε - ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες μου - να με σκοτώσει. Ισως αυτό που έκανα να ήταν όντως αμάρτημα. Σε τίποτα όμως δεν αξίζω αυτή την τιμωρία. Μακάρι οι ερχόμενες γενιές να μη ζήσουν αυτά που εμείς ζούμε σήμερα. Αλλά, οι ευχές για μένα τέλειωσαν. Ισως κάποια μέρα να δικαιωθώ, αλλά, τι να κάνω τη μετά θάνατο δικαίωση; Δεν είμαι ούτε μάρτυρας, ούτε προφήτης. Ας ξεκινήσω. Ο χρόνος μετράει ανάποδα και τώρα, επιτέλους, το διαπιστώνω.

Πριν από τρεις μήνες, ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2104. Εκατό χρόνια πριν, οι πρόγονοί μου, γιόρταζαν, τους Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα. Μια μεγάλη γιορτή, έλεγαν, που όμοιά της δεν ξανάγινε. Πράγματι, δεν ξανάγινε, μόνο που δεν ήταν γιορτή. Γιατί τότε, για πρώτη φορά, «το Μάτι» σκέπασε τον αττικό ουρανό και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους Αθηναίους και την Παγκόσμια Κοινότητα. Ηταν μια δύσκολη περίοδος και η προστασία των Αγώνων θεωρήθηκε ως η βασικότερη προϋπόθεση της άρτιας διεξαγωγής τους. Ετσι, «Το Μάτι», εγκαταστάθηκε, για πάντα.

Μας μάθανε, πως υπάρχει για την ασφάλειά μας. Για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Μας διευκολύνει τη ζωή. Κάθε φορά που κάποιος συμπολίτης μας κινδυνεύει, αυτό «ξέρει». Σώζει ζωές. Αυτά μας μάθανε. Τώρα όμως, δεν ξέρω πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα.

Αλλωστε, κανείς μας δεν έχει πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία οποιουδήποτε κράτους. Ολα όσα γνωρίζει η ανθρωπότητα για «Το Μάτι», και όχι μόνο γι' Αυτό, είναι μόνον όσα το Διεθνές Υπουργείο Παιδείας ορίζει. Ανήκα και εγώ σε αυτό. Η έρευνα διεξάγεται από λίγους μόνο ανθρώπους, τους «Διανοούμενους». Ολη μας η δουλιά είναι να καθόμαστε πίσω από κάτι γραφεία και να φιλτράρουμε τα αρχεία κάθε κράτους. Να φιλτράρουμε τις γνώσεις της ανθρωπότητας. Το ίδιο κάνουμε και με τα βιβλία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια - από τότε που άρχισα να υπηρετώ το Κράτος - «κόψαμε» πολλά βιβλία. Ομως, ένα βιβλίο, που όλοι νομίζαμε ότι είχε εξαφανιστεί, ξαφνικά βρέθηκε μπροστά μας. Και μάλιστα, σε πολλά αντίτυπα. Αποφασίσαμε να καταστραφούν όλα. Ηταν μια σωστή απόφαση. Ποιος ξέρει ποια θα ήταν η αντίδραση του Λαού, όταν διάβαζε τις λέξεις αυτού του τρελού «προφήτη» του 20ού αιώνα; Μόνον απ' το πάθος της γνώσης, αποφάσισα να φυλάξω δύο αντίτυπα. Το βιβλίο ήταν «Η Σιδερένια Φτέρνα»...

Αυτά τα δύο αντίτυπα ήταν και η καταδίκη μου. «Το Μάτι» είδε και, λίγες ώρες αργότερα, οδηγήθηκα στη φυλακή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας του Κράτους. Δε με νοιάζει αν με θεωρούν προδότη του Κράτους. Ξέρω πως δεν είμαι. Ομως, πρόδωσα. Διέπραξα τη χειρότερη προδοσία. Απέναντι στον εαυτό μου.

Ο θάνατος έρχεται, το νιώθω. Θέλω όσο τίποτα στη ζωή μου, να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Θέλω να λευτερωθώ και αν αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, τότε, ναι, θα πληρώσω το πικρό, αυτό, τελευταίο νόμισμα. Γιατί, πιο πολύ απ' όλα, θέλω - ω, θεέ μου, πόσο το θέλω - να συναντήσω τους προγόνους μου και να τους ρωτήσω: «Οταν όλα αυτά ξεκινούσαν, εσείς δεν κάνατε τίποτα;»


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ