Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Λαϊκό κίνημα για το ξήλωμα των μηχανισμών παρακολούθησης

Εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αντίστασης, με στόχο τη δημιουργία «ενός πανίσχυρου λαϊκού κινήματος που θα απαιτήσει και θα επιβάλει εδώ και τώρα το ξήλωμα των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής», προανήγγειλε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», εκπρόσωποι της οποίας έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» μίλησε ο Δ. Καλτσώνης, ενώ έγινε παρουσίαση του κειμένου υπογραφών που διακινείται και φέρει τον τίτλο «Καμπάνια απομάκρυνσης των μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής» και στη συνέχεια πήραν το λόγο ο Θ. Παπαμάργαρης, η Μαρία Φραγκιαδάκη, ο Στ. Κορμπίλης, ο Γ. Α. Μαγκάκης, ο Αγ. Βρετός και ο Στρ. Κόρακας.

Στο στόχαστρο οι λαϊκοί αγώνες

«Οι πρόσφατες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ο Δ. Καλτσώνης, καταδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των αστυνομικών μέτρων που ελήφθησαν με το πρόσχημα των Αγώνων. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και απλώς αναζητεί τρόπους και δικαιολογίες για να την επιβάλει.

Αποδεικνύεται και με τον τρόπο αυτό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αξιοποιήθηκαν για την επιβολή πρόσθετων μέτρων παρακολούθησης (κάμερες, αερόπλοιο, ελικόπτερα με ανάλογο εξοπλισμό) και αστυνομοκρατίας. Ο πραγματικός στόχος των κατασταλτικών αυτών μηχανισμών είναι οι αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο. Χαρακτηριστική είναι, με την έννοια αυτή, η πρόσφατη απαγόρευση των διαδηλώσεων έξω από την αμερικανική πρεσβεία, καθώς και η παρακολούθηση με τις κάμερες της απεργιακής συγκέντρωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», όπως αναφέρθηκε, «τονίζει για μια ακόμη φορά τις βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων (τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής) που οικοδόμησαν βήμα βήμα και στηρίζουν όλο αυτό το αντιδημοκρατικό πλέγμα και επέβαλαν την ασυδοσία του NATO, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μέτρα αυτά δεν ελήφθησαν στο κενό. Εντάσσονται στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που προώθησαν ΗΠΑ και ΕΕ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει και ψηφίσει μια σειρά αντιδημοκρατικά νομοθετήματα και πρακτικές όπως η Συνθήκη Σένγκεν, η Ευρωπόλ, η συμφωνία έκδοσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, η "αντιτρομοκρατική" συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, ο τρομονόμος, η ποινικοποίηση των απεργιακών και άλλων αγώνων των εργαζομένων, τα αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού των αστυνομικών οργάνων κ.ά.

Τελευταία προστέθηκε ο λεγόμενος ευρωτρομονόμος (που παρέχει ευθέως τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία οι αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού) και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης τα οποία είχε προσυπογράψει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2001 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και προσάρμοσε στην ελληνική νομοθεσία η σημερινή κυβέρνηση.

Κορύφωση των πολιτικών αυτών και προσπάθεια "συνταγματοποίησης" του αυταρχισμού και της καταστολής αποτελεί το Ευρωσύνταγμα. Το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης καταφέρει νέα πλήγματα σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, εξαγγέλλει πανηγυρικά το δόγμα του προληπτικού πολέμου, δίνει τη δυνατότητα για χρήση του ευρωστρατού στο εσωτερικό των κρατών - μελών, με το πρόσχημα είτε της τρομοκρατίας είτε της "διασάλευσης των δημοκρατικών θεσμών", ενώ γενικότερα με τις διατάξεις του περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα πίσω και από το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Οι στόχοι

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», όπως σημειώθηκε, καλεί τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς του φορείς, να συνεχίσουν, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο τον αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση με άμεσο στόχο:

1. Την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης.

2. Τον άμεσο τερματισμό των μέτρων αστυνομοκρατίας.

3. Να σταματήσει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Τονίστηκε ακόμα ότι ο αγώνας αυτός είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ενάντια στους τρομονόμους και όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα, ενάντια στο Ευρωσύνταγμα, στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, στους μηχανισμούς καταστολής.

Μπροστά σε νέες προκλήσεις

Με τις παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια αναδείχτηκε όχι μόνο η επικαιρότητα, αλλά και η αναγκαιότητα του ρόλου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Ο Γ. Α. Μαγκάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μέσο παρακολούθησης της προσωπικής ζωής και του δημόσιου βίου και έκανε λόγο για χυδαία παρακολούθηση και για μέσο παρέμβασης και ελέγχου της δημόσιας ζωής. Επισήμανε τον κίνδυνο τα μέσα αυτά να γίνουν και όργανα ενοχοποίησης και κατασκευής πλαστών στοιχείων. Δεν πρόκειται, είπε, απλά για μια ασχήμια, αλλά για ένα μεγάλο κίνδυνο. Τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση.

Η Μαρία Φραγκιαδάκη επισήμανε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών αντί να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ο Αγ. Βρετός σημείωσε ότι οι κάμερες, που έρχονται σήμερα να παίξουν το ρόλο του παλιού χαφιέ, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής.

Ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα φαινόμενο ελληνικό και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός της δράσης με άλλες δυνάμεις και σε άλλες χώρες, ώστε να οδηγηθούμε σε μια διεθνοποίηση αυτής της προσπάθειας. Επίσης αναφέρθηκε στη στάση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τονίζοντας ότι με τη στάση τους γίνονται συνένοχοι και πως δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε τέτοιες αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ