Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπονομεύουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Βρετανοί

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, επισημαίνει πως οι Βρετανοί έχουν αποδοθεί σε κινήσεις οι οποίες πλήττουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπάρχει συνεχής προσπάθεια υπόσκαψης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Σ. Ζακχαίος, παραπέμποντας εν πολλοίς στις συζητήσεις για τους κανονισμούς της ΕΕ, που αφορούν την ενίσχυση των Κατεχομένων. Ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ τονίζει πως η Λευκωσία επιδιώκει καλές σχέσεις με το Λονδίνο και υπενθυμίζει πως μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αλληλεγγύη.

Για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας - ΕΕ, σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει μνημόνιο με όλους τους οργανισμούς, όπου η Τουρκία ασκεί βέτο για την Κύπρο. Επίσης στο ίδιο μνημόνιο έχει καταγράψει τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση.

Ο Σ. Ζακχαίος επισήμανε ότι «έχουμε διαβιβάσει προς την Τουρκία μέσω διαφόρων καναλιών ότι είναι καλά να επιλύσουν τα ζητήματα αυτά. Είναι προς το συμφέρον της να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της. Εχουμε δώσει στην ΕΕ, και σε άλλους, ένα μνημόνιο με όλους τους οργανισμούς όπου η Τουρκία ασκεί βέτο για την Κύπρο». Επίσης, συνέχισε, στο ίδιο μνημόνιο έχουμε καταγράψει τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση και θεωρούμε πως υπάρχει χρόνος να προχωρήσει και να τα εφαρμόσει. Δε θέλουμε, επισήμανε, να κοιτάζουμε πίσω, αλλά μπροστά. Θέλουμε την Τουρκία να αποσύρει τις 36 χιλιάδες κατοχικού της στρατού (γεγονός που αφ' εαυτού δείχνει ότι η Τουρκία δε σέβεται την αρχή της νομιμότητας, βασικό κριτήριο κράτους - μέλους της ΕΕ) και να αφεθούμε να κτίσουμε μια κοινή επανενωμένη πατρίδα με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σ' ένα κλίμα περιφερειακής συνεργασίας, χωρίς σοβινισμούς. Ο γενικός διευθυντής κατέληξε λέγοντας τα εξής:

«Και ευχόμαστε η επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ να την οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση και σχετικά με την Κύπρο. Διότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα και τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας».

Τα «γυρίζει» τώρα ο Φερχόιγκεν

Σε νέες δηλώσεις του ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ανέφερε ότι το Κυπριακό ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την απόφαση των Βρυξελλών, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι νέες δηλώσεις Φερχόιγκεν έγιναν στο τουρκικό CNN.

Το Κυπριακό, είπε, είναι ένα από τα τέσσερα πιο σημαντικά θέματα, που τον απασχολούν, σε σχέση με την Τουρκία, και τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 Δεκέμβρη. Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρθηκε, πέραν του Κυπριακού, στα βασανιστήρια στις φυλακές της Τουρκίας, στην κατάσταση στις νοτιοανατολικές κουρδικές περιοχές της χώρας και στο νομοσχέδιο για τη μοιχεία, που συζητείται αυτό τον καιρό στη χώρα.

Ειδικά για το Κυπριακό, είπε ότι αποτελεί πλέον «τεχνικό πρόβλημα», το οποίο όμως πρέπει πολύ σύντομα να λυθεί.

Σε ερώτηση για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης σημείωσε ότι η Αγκυρα έχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας η Κύπρος είναι χώρα - μέλος. Το θέμα αυτό πρέπει να θεωρείται λήξαν για την Τουρκία, είπε, αφού έχει ήδη δεσμευτεί.

Δεν επιστρέφουν την Αμμόχωστο οι Τουρκοκύπριοι

Δεν είναι στα σχέδια των Τουρκοκυπρίων η επιστροφή της Αμμόχωστου, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, προσθέτοντας πως η επιστροφή της είναι μέρος του «σχεδίου Ανάν» και εφόσον οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο, είναι λάθος να θέλουν την Αμμόχωστο.

Για τη λειτουργία, εξάλλου, του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, ο Ταλάτ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει φανατικούς καθηγητές στο σχολείο.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο να ζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά το άνοιγμα τουρκικού σχολείου στη Λεμεσό, διερωτήθηκε σε ποιο θέμα θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, αν δε γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί συμφωνία για το άνοιγμα ενός σχολείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ