Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί για νέα μέτρα

Διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις», με γνώμονα τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας, καθώς και την εξαγγελία των μέτρων με τα οποία θα μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα και το χρέος, αξίωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Δημόσια πρόσκληση στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στη ΔΕΘ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει τον περιορισμό τόσο των δημόσιων ελλειμμάτων του, όσο και του κρατικού χρέους, απηύθυνε χτες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ συμμετείχε στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων και των θέσεων των Ευρωπαίων εργοδοτών την περίοδο 2005-2010 με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ενωσης των Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων (UNICE). Από το ίδιο βήμα, επανέφερε την πρόταση - αξίωση των βιομηχάνων πως στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για «μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό», καθώς και για την προσαρμογή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην αγορά εργασίας.

Εκφράζοντας την επιθυμία των Ελλήνων βιομηχάνων, για το στίγμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως απαιτείται ένα νέο μήνυμα αισιοδοξίας, ανάλογο με αυτό της επιτυχούς διεξαγωγής των Αγώνων της Αθήνας, για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο ΣΕΒ, είπε, αναμένει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη - και εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη διάσταση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε λόγια και έργα - πρόσθεσε με νόημα πως «πολλά θα κριθούν λίγες βδομάδες αργότερα κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή».

Αξιοποιώντας κατάλληλα τη φιλολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα γύρω από τον εκτροχιασμό των κρατικών ελλειμμάτων, ο Οδ. Κυριακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση όχι μόνο να αποσαφηνίσει το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, αλλά και να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό τους. «Εάν δεν το πράξουμε αυτό, σύντομα κινδυνεύουμε να χάσουμε την αξιοπιστία μας», σημείωσε.

Τέλος, εναρμονιζόμενος με τις θέσεις και τα γενικότερα συμφέροντα των Ευρωβιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τάχθηκε κατά των όποιων προσπαθειών αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μια νέα ώθηση στη στρατηγική της Λισαβόνας. Στα πλαίσια αυτά, τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, στην απλοποίηση του κανονιστικού περιβάλλοντος και στην ανάγκη προσαρμογής της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην αγορά εργασίας.

«Είμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης»!

Σκληρή «γραμμή» ακολούθησε χτες και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. «Οι ανησυχίες μας, οι οποίες υπήρξαν, δεν υπάρχουν πια», δήλωσε μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γ. Κασσιμάτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης για την οικονομία».

Η ΚΕΕΕ απαίτησε: Θέσπιση «σταθερών και ισχυρών επενδυτικών κινήτρων» για μεγάλες επιχειρήσεις και για «δυναμικές και εξωστρεφείς» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρώντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις από το επίκεντρο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί. Φορολογικές αλλαγές που θα διευρύνουν «τους αναπτυξιακούς πόρους που θα διαχειρίζεται η ιδιωτική πρωτοβουλία». «Ριζική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού», με στόχο «τον περιορισμό των κοινωνικών βαρών των επιχειρήσεών μας και την εξάλειψη των σχετικών αβεβαιοτήτων». Αλλά και ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ