Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στη ΔΕΘ με «καθαρή» αντιλαϊκή πολιτική

Από την περσινή πορεία του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ
Από την περσινή πορεία του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ
Χωρίς φιέστες και «λαϊκή υποδοχή», αλλά έχοντας στο πλευρό του τον Π. Ψωμιάδη, φτάνει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Καραμανλής, όπου αύριο το βράδυ θα παρουσιάσει το «πλαίσιο» της οικονομικής πολιτικής του, που είναι συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη.

Βασικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι να πλασάρει τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική του ως αναπόφευκτο μονόδρομο για τη λύση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και στο πλαίσιο αυτό την ενίσχυση του κεφαλαίου, στο όνομα, μάλιστα, της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Από την πρωθυπουργική ομιλία θα προκύπτει σαφώς η νεοφιλελεύθερη πορεία πλεύσης, καθώς θα δίνεται έμφαση στην «ανταγωνιστικότητα» και στην «ανάπτυξη», επιχειρώντας μάλιστα να αναγορεύσει την «ανάπτυξη» της υπαίθρου περίπου σε «εθνικό στόχο» για την τετραετία. Προκειμένου να υποστηριχτεί η προπαγανδιστική αυτή επιχείρηση, το υπουργείο Παιδείας και η ΑΤΕ έσπευσαν χτες να επαναλάβουν ορισμένες «φιλοαγροτικές» εξαγγελίες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι σαφής, άμεσος και συγκεκριμένος όσον αφορά στη γενναία και από πολλές πλευρές «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», ενώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα επιχειρήσει να «ξεμπερδέψει» με τα γνωστά ψίχουλα, επιχειρώντας να εξωραΐσει την άγρια λιτότητα, που συνεχίζεται και από τη «γαλάζια» κυβέρνηση. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινώσει τον «τύπο» και ίσως το χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις. Μαζί με τον «περιορισμό της σπατάλης» θα παρουσιαστούν ως βασικά όπλα για να αντιμετωπιστούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Ως «απόδειξη» των καλών προθέσεων απέναντι στους εργαζόμενους ο Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει ότι δε θα «αγγίξει» το Ασφαλιστικό, ενώ θα παραπέμψει την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στους «κοινωνικούς εταίρους». Ενδεικτική είναι η χτεσινή απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πιέσεις που άσκησαν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ για Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις. «Είναι σαφές ότι δεν τίθεται θέμα Ασφαλιστικού», είπε ο Ευ. Αντώναρος, αλλά απέφυγε παρόμοια τοποθέτηση για τις εργασιακές σχέσεις.

Ηδη, όμως, η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του «επιχειρηματικού κόσμου». Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γ. Κασιμάτη: «Οι ανησυχίες μας οι οποίες υπήρξαν δεν υπάρχουν πια, θα έλεγε κανείς, υπό την έννοια ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης για την οικονομία. Βρισκόμαστε στο ίδιο κλίμα. Είναι το κλίμα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας», είπε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό.

  • Απόψε ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων της 69ης ΔΕΘ, αύριο το πρωί θα επισκεφθεί το κτίριο της διοίκησης της ΔΕΘ και θα περιοδεύσει στους εκθεσιακούς χώρους, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με «παραγωγικούς» φορείς της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ