Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούτος ... με «ουρά»!

Απογραφή της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, ελλείμματα και άλλα παρόμοια έρχονται κατά κύματα για να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα και να κάνουν πιο εύπεπτη τη νέα γαλάζια λιτότητα. Τι δείχνουν όλα αυτά τα «δελτία κινδύνου»; Οτι οι παραγωγοί του πλούτου, εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα, καλούνται ακόμα μια φορά να πληρώσουν το βαρκάρη. Δείχνουν επίσης ότι παρά την ανάπτυξη, τους υψηλούς δείκτες και όλα τα σχετικά, για τα οποία καμάρωνε το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, δεν ήταν αρκετά για να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και να γελάσει το χείλι του κάθε πικραμένου από τη μακροχρόνια λιτότητα. Δείχνει επίσης ότι η ανάπτυξη δεν είναι έννοια ουδέτερη - τεχνοκρατική, αλλά έχει κάθε φορά συγκεκριμένο κοινωνικό - ταξικό περιεχόμενο. Αλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει στα Τάρταρα, όπως έλεγε η συμπαθέστατη ηθοποιός σε γνωστή ελληνική κωμωδία, για την «άτιμη κοινωνία».

Αν πιστέψει κανείς τους κήρυκες της νέας λιτότητας, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μαγαζί φαλίρισε και πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να ξελασπώσουμε. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Κάθε λογικός άνθρωπος ξέρει ότι ο πλούτος και το χρήμα δεν εξατμίζονται σαν το νερό κάτω από την επίδραση της θερμότητας. Περνάνε όμως - μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνίας - κάτω από τις συγκεκριμένες πολιτικές, στα ταμεία των οικονομικά ισχυρών. Ετσι, γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Για την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, είναι κοινό μυστικό ότι δεινοπαθούν κάτω από τις συνθήκες των χαμηλών μισθών - ημερομισθίων - συντάξεων, την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανεργία, τη φτώχεια και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Η άνοδος της ανεργίας στο 12%, η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών με 46,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δείχνουν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την εργατική τάξη. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη με το νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου δείχνει ξεκάθαρα πως η υλοποίησή του καταδικάζει τους εργαζόμενους σε νέα χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Ας δούμε τώρα τι γίνεται στην άλλη όχθη, στην όχθη της πλουτοκρατίας. Παρά τα «παράπονά» τους προς τους κυβερνώντες, παλιούς και νέους, υπάρχουν πειστήρια, που αποδείχνουν ότι τα βολεύουν καλά, από όλες τις απόψεις. Επειδή είναι γνωστό ότι η αντίπερα όχθη μιλάει για ρεαλισμό και πραγματισμό όταν απαιτεί λιτότητα για τους πολλούς, θα μιλήσουμε με στοιχεία - στοιχεία ατράνταχτα, στοιχεία πραγματικά. Τα στοιχεία αυτά τα ξεχωρίζουμε κατά κατηγορία για να γίνεται πιο καθαρή η αλήθεια - τίτλος του παρόντος κειμένου.

Πάμε, λοιπόν, στα συγκεκριμένα:

- Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν - στο 10ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Μάη του 2004 στη Θεσσαλονίκη - οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης 7,2 δισ. δολάρια, σε σύνολο ξένων επενδύσεων 27 δισ. δολαρίων, δηλαδή ποσοστό 26,67% του συνόλου!

- Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν στο ενεργητικό τους το 2003, παραγγελίες ναυπήγησης 202 νέων εμπορικών πλοίων συνολικής χωρητικότητας 19.602.500 τόνων dwt. Υψος επένδυσης 7 δισ. δολάρια, σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας κλπ. - Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Φεβρουαρίου 2004, σελίδα Β10.

- Με την τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ τον Ιούλη για «ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ» - προβλέπεται η είσοδος στην Ελλάδα κεφαλαίων ύψους 10 έως 20 δισ. ευρώ.

- Από τα επίσημα στοιχεία - της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας, δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που υποβλήθηκαν το 2004, μερικά εκατοντάδες «τζάκια» συγκεντρώνουν αμύθητη ακίνητη περιουσία. Οι 1.410 δηλώνουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη) πάνω από 2 εκατ. ευρώ (!). Από τα Νομικά Πρόσωπα, 1.493 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Η πραγματική αξία των ακινήτων αυτών είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η αντικειμενική αξία είναι πάντα πολύ χαμηλότερη από την εμπορική.

- Την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι, «γενναιόδωροι» όπως πάντα, υπέγραψαν σύμβαση όπου το κατώτερο μεικτό μεροκάματο είναι στα 24,22 ευρώ, οι δείκτες κερδοφορίας είναι στα ύψη: Το 2003 τα κέρδη των επιχειρήσεων με ενεργητικό άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ (μεγάλες επιχειρήσεις) σε σύγκριση με το 2002 παρουσιάζουν αύξηση κερδών της τάξεως του 14,9%, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ και της ICAP, με τίτλο «Η ελληνική μεταποίηση, εκτιμήσεις για το 2003 και προσδοκίες για το 2004». Το 2004 - α` εξάμηνο - τα πράγματα πάνε το ίδιο καλά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι τραπεζικοί όμιλοι συγκέντρωσαν κέρδη 179 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 54,4%! Τα «Ελληνικά Πετρέλαια», κέρδη 135,4 εκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση 24%. Στην ίδια κούρσα τρέχουν με ταχύτητα τα κέρδη των «γαλατάδων», των ακτοπλόων και άλλων εξαίρετων μελών της «αγίας οικογένειας» των καπιταλιστών.

- Τα κέρδη αυτά δε ζεσταίνουν απλά τα ταμεία τους, μέρος τους μετατρέπεται σε προκλητική - για τα λαϊκά στρώματα - διαβίωση. Πρόκειται για πλευρά της ζωής, που συνήθως μένει αθέατη ή έξω από την καθημερινή ατζέντα συζητήσεων - αντιπαραθέσεων. Με δεδομένη την ύπαρξη απείρως πιο προκλητικών στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης της πλουτοκρατίας, παραθέτουμε ορισμένα μόνον ενδεικτικά στοιχεία:

1. Την ίδια χρονική περίοδο που η οικονομική αδυναμία κράτησε το 40% των εργαζομένων μακριά από την τόσο αναγκαία θερινή ανάπαυλα, οι έχοντες και κατέχοντες βολτάρουν σε κρουαζιέρες και ταξίδια, όπου το κόστος για ορισμένους προορισμούς ποικίλλει από 2.195 ευρώ (ανά άτομο) για 12ήμερο ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ - οι «φτηνές» διακοπές - μέχρι 7.800 ευρώ για 15ήμερο σε ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ - ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ. Στοιχεία από τις εφημερίδες ΒΗΜΑ 20/6 και 24/9 και ΤΑ ΝΕΑ 8/9.

2. Την ίδια χρονική περίοδο που η εργατική τάξη στεγάζεται σε διαμερίσματα (ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα), όπου δεν αναλογούν - στις καλύτερες μάλιστα περιπτώσεις - περισσότερα από 20-30 τετρ. μέτρα σε κάθε άτομο, οι «έχοντες και κατέχοντες» παζαρεύουν ακίνητα (για κατοικίες) εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Στις συνοικίες των «εκλεκτών» ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ, ΕΚΑΛΗ, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ κλπ. οι τιμές αυτών των κατοικιών παίζουν από 2 έως 6 εκατομμύρια ευρώ! Στοιχεία από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις αγγελίες σε φύλλο του Σεπτέμβρη του 2004.

Τα όσα αναφέρουμε παραπάνω, χωρίς βέβαια να εξαντλούν το θέμα συσσώρευση του πλούτου από την πλουτοκρατία, δείχνουν ότι το ΚΚΕ έχει απόλυτο δίκιο, όταν λέει - βλέπε το δισέλιδο φυλλάδιο για το συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη - «Κλείστε τα αυτιά σας στο ψέμα ότι η οικονομία δεν αντέχει. Τα ελλείμματα και τα χρέη δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τα δημιουργεί το κεφάλαιο. Αυτό να πληρώσει!»

Καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός στα λαϊκά στρώματα για την «ήπια αναπροσαρμογή», κανένας φόβος για τα «άδεια ταμεία». «Υπάρχει πολύς πλούτος. Εκείνοι που τον παράγουν στερούνται. Εκείνοι που παρασιτούν ζούνε στη χλιδή!». Στις 9 του Οκτώβρη, στο Πεδίον του Αρεως, να ακουστεί μυριόστομο το «ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ».


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ