Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σε πέντε ώρες απολύομαι»...

Σφιγμένα από αγωνία και οργή τα χείλη των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, με τους οποίους συνομίλησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Αγκαβανάκη

Κατήφεια, αγωνία, ανασφάλεια «πλανώνται» στα σχεδόν άδεια γραφεία του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί. Ο λόγος είναι ένας: το πρωτοφανές «πογκρόμ» απολύσεων συμβασιούχων οι οποίοι αποτελούν τουλάχιστον το μισό του προσωπικού του ΥΠΠΟ.

Αυτή την εικόνα συνάντησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ, Δ. Αγκαβανάκη, που περιόδευσε χτες στην έδρα του ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας για να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη. Είναι δύσκολο να μεταφερθεί στο χαρτί το κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα στο ΥΠΠΟ. Οι απολύσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά και οι εναπομείναντες απλώς περιμένουν τη σειρά τους. Κυριολεκτικά κάτω από τη «μύτη» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δηλαδή στους ορόφους του κτιρίου, τα χείλη είναι σφιγμένα από αγωνία αλλά και οργή. Είναι άγνωστο αν και τι ήλπιζαν από τις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης οι εργαζόμενοι, αλλά σίγουρα, τα γραφεία του ΥΠΠΟ δε θυμίζουν σε τίποτα ότι πρόκειται για ένα υπουργείο... «προτεραιότητα» της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ηλεκτρολόγων του υπουργείου. Λίγες, κοφτές κουβέντες, που όμως συγκλονίζουν: «Σε πέντε ώρες απολύομαι», ήταν η πρώτη φράση προς την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να μείνει και ασχολίαστη. Μόλις επτά ηλεκτρολόγοι έχουν στην ευθύνη τους όλα τα διασπαρμένα κτίρια των υπηρεσιών του υπουργείου. Από αυτούς, οι δύο είναι μόνιμοι και οι πέντε έκτακτοι. Δύο από τους τελευταίους ήδη πήγαν σπίτι τους. Οι υπόλοιποι, όπως είπαν, περιμένουν το διευθυντή τους να τους πει αν θα πάνε τη Δευτέρα στη δουλιά. Τι κι αν χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει, πρακτικά, τίποτα; Τι κι αν λόγω έλλειψης προσωπικού τρέχουν συνεχώς; Τι κι αν πέρασαν το «λούκι» του προσωπικού ασφαλείας την περίοδο των Ολυμπιακών; Τώρα, όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους, αναμένουν να «πεταχτούν» ως... «αναλώσιμοι».

Ο Δ. Αγκαβανάκης κάλεσε τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ να σηκώσουν το κεφάλι και να απαντήσουν. Και η μόνη πίεση που καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες είναι ο αγώνας, τους είπε. Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του συλλαλητηρίου αγγίζει κάθε εργαζόμενο και φυσικά και τους συμβασιούχους, αλλά και τους μόνιμους συναδέλφους τους. «Μας θέλουν να μισοδουλεύουμε και να μισοζούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αγκαβανάκης εξηγώντας την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την ακρίβεια, τη μετατροπή στοιχειωδών δικαιωμάτων και παροχών, όπως η Υγεία και η Παιδεία, σε εμπορεύσιμα είδη. «Στο συλλαλητήριο δε θα αναδειχτούν μόνο τα προβλήματα, αλλά και οι υπεύθυνοι, γιατί αυτά τα ζητήματα δεν προκύπτουν από τον ουρανό», τόνισε το στέλεχος του Κόμματος. Επιπλέον, το συλλαλητήριο και οι αγώνες που θα ακολουθήσουν είναι ένα βήμα για «να ωριμάσουν οι συνθήκες σύγκρουσης με αυτή την πολιτική - κοινή και για τα δύο κόμματα του δικομματισμού - και να έρθει η στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ