Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κι όμως, αυτή είναι η «Ευρώπη» της ΕΕ

«Να το πάλι το φασιστικό "ποντίκι που βρυχάται". Στη Λετονία, μέλος της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης μπροστά στο άγαλμα τοπικού λεγεωνάριου των Ες-Ες. Στα προηγούμενα χρόνια μετά την πάνδημη κατακραυγή οι επίσημες αρχές απέφευγαν να έχουν συμμετοχή, φέτος ξαναβγήκαν στο προσκήνιο. Αλλά και στο Κίεβο, βετεράνοι του αντιφασιστικού αγώνα και νεολαίοι αριστερών κινημάτων βγήκαν στους δρόμους για να σταματήσουν Ουκρανούς συνεργάτες των Γερμανών, την οργάνωση που ιδρύθηκε το 1942 και πάλευε κατά των σοβιετικών στρατευμάτων υποβοηθώντας τους χιτλερικούς. Η πορτοκαλί ηγεσία της Ουκρανίας διακήρυξε την πρόθεσή της να "συναδελφώσει" το έθνος και γι' αυτό να εξισώσει τους συνεργάτες των Γερμανών με τους... βετεράνους! Στο ίδιο σακί, δηλαδή θύματα και θύτες. Ετσι εννοείται από πολλούς "νεοδημοκρατικούς" αστέρες σήμερα η έννοια της ελευθερίας. Βασικό συστατικό της η λήθη και διαστρέβλωση της ιστορίας. Θέλουν να κάνουν την Ευρώπη... Οχάιο!» (ο Δ. Λιάτσος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Στο Αφγανιστάν

«Πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του '50 δύναμη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας πάει να αναλάβει μάχιμη αποστολή τόσο ανατολικά» (η επισήμανση από την Ντ. Βαγενά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ψυχικό τραύμα

«Το έψαξαν λίγο παραπάνω στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για την ξαφνική επίθεση του Νικ. Μπερνς εναντίον της χώρας μας. Ο τελευταίος φέρει βαρέως τα γεγονότα που προηγήθηκαν και συνόδευσαν την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στη χώρα μας, ενώ εκείνος ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η αναβολή, τα λαϊκά δικαστήρια και οι διαμαρτυρίες έπληξαν το κύρος του κ. Μπερνς, ο οποίος δε θα είχε ανελιχθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν οι Δημοκρατικοί παρέμεναν στην εξουσία των ΗΠΑ. Και ο κ. Μπερνς δεν το ξέχασε...» (το παραπολιτικό στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ