Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με αίσθημα ΣΥΝευθύνης

«

Ονειρο» «να πείσουμε», «να συμμετάσχουμε», «να ενθαρρύνουμε», «να μη διαχωρίσουμε», «να μην επιβαρύνουμε», έχει ο υποψήφιος πρόεδρος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιά, του ΣΥΝ, Γιάννης Πανούσης. Σε χτεσινό του κείμενο, στην εφημερίδα «Αυγή», που τιτλοφορείται «we have a dream» (σ.σ. «έχουμε ένα όνειρο») καταθέτει τους στόχους της υποψηφιότητάς του, οι οποίοι εξαντλούνται στη διαχείριση των προβλημάτων, «με αίσθηση συνευθύνης», όπως τονίζει.

Απουσιάζει η οποιαδήποτε πρόθεση σύγκρουσης με την πολιτική που εντείνει τα προβλήματα που η παράταξη του ΣΥΝ θέλει να «λύσει» με «αίσθημα συνευθύνης», όπως συνακόλουθα απουσιάζει και η διάθεση διεκδίκησης λύσεων, που σημαίνει αγώνα και πάλη. Η αλήθεια είναι πως ο λόγος του υποψηφίου του ΣΥΝ είναι συνεπής απέναντι στη στάση που κρατάει το κόμμα που τον στηρίζει, τόσο στα συλλογικά όργανα του θεσμού, όσο και γενικότερα στις εξελίξεις στο χώρο: Μια συνδιαχειριστική λογική, που διανθίζεται από την προβολή δήθεν «προοδευτικών» θέσεων για αυτονομία του θεσμού, όπως η δυνατότητα των δήμων να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι το κόμμα του ΣΥΝ συναίνεσε, πολλές φορές πρωτοστάτησε, σε επιλογές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως η μερική απασχόληση, η λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όρους αγοράς, η φίμωση της φωνής της υπαίθρου με το χειροκρότημα στον «Καποδίστρια», κλπ. Καλό είναι το αίσθημα «συνευθύνης», αρκεί να προσδιορίζεται με σαφήνεια ποιον υπηρετεί...

Ως απαιτούμενα δε για την υλοποίηση μιας «κοινωνίας ανοιχτών θυρών, ξέγνοιαστων χώρων αναψυχής, δρώμενων, φαντασίας, φιλικών γειτονιών, μιας κοινωνίας που αναπτύσσεται ισόρροπα», όπως λέει ο υποψήφιος του ΣΥΝ, απαιτείται η «απλή αναλογική» και η «πραγματική αυτο - διοίκηση». Θυμίζουμε ότι η παράταξη του ΣΥΝ καθόλου δεν πάλεψε για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, μέσα από τα συλλογικά όργανα του θεσμού, στα οποία και εκπροσωπείται. Οπως θυμίζουμε στον υποψήφιο του ΣΥΝ ότι πρώτιστα προβλήματα - που προσδιορίζουν και τα ζητούμενα - είναι για παράδειγμα η ανεργία, η φορολογική επιδρομή στην τσέπη του δημότη, η έλλειψη υποδομών κοινωνικής πρόνοιας, η απουσία ελεύθερων χώρων. Γι' αυτά κουβέντα... και είναι ίσως η πιο συνεπής θέση - μη θέση που καταγράφεται στο δημοσίευμα, καθώς η διεκδίκηση λύσεων σε αυτά απαιτεί συγκρούσεις και όχι απλά... αίσθημα συνευθύνης.


Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ