Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αναβολή... για να τους συμπεριλάβουν όλους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Συζητήθηκαν χτες σε πρώτο επίπεδο στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι τροπολογίες, που επιχειρούν να εξισώσουν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα με τις χουντο - φασιστικές δικτατορίες της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την υιοθέτηση των βασικών αρχών του αντικομμουνιστικού μνημονίου σε κείμενα που έχουν σαν σκοπό να στοιχειοθετήσουν τις βασικές αρχές του «Ευρωπαίου πολίτη»...

Την Τρίτη, η Επιτροπή Ελευθεριών που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει αναφορικά τόσο με την έκθεση όσο και με τις τροπολογίες, έδωσε τη θετική της ψήφο, έδωσε το πράσινο φως για την εξίσωση κομμουνισμού και φασισμού, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προπαγάνδας. Χτες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες επί του ιδίου θέματος και η Επιτροπή Πολιτισμού, όπου η συγκεκριμένη αναφορά στις δικτατορίες τριών κρατών - μελών και στους εμφυλίους προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η συζήτηση και η ψηφοφορία να αναβληθούν για τις 21 Μάρτη, όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί «συμβιβαστική λύση», για να μη θεωρείται «ευνοϊκή» μεταχείριση των συγκεκριμένων χωρών.

Ωστόσο, το ότι ενδέχεται να απαλειφθούν τα ονόματα των συγκεκριμένων χωρών, για να μην είναι κανείς παραπονεμένος, δε διαφοροποιεί το γενικότερο αντικομμουνιστικό πνεύμα των τροπολογιών, οι οποίες φέρουν και τις υπογραφές των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σηφουνάκη και Σταύρου Λαμπρινίδη. Η προσπάθεια να εξισωθούν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα με το ναζισμό και τις χουντοφασιστικές δικτατορίες που γνώρισε η Ευρώπη παραμένει, καθώς το μόνο επί του οποίου προβλήθηκε ένσταση ήταν η συγκεκριμένη αναφορά στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Ετσι αναμένεται να κατατεθεί στις 21 Μάρτη τροπολογία επί της τροπολογίας, η οποία δεν αναμένεται να αγγίξει το κύριο πνεύμα της, όπου αναφέρεται ότι «στη στήριξη σχεδίων για εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και των μαζικών σταλινικών εκτοπίσεων».

Επίσης, δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε η δεύτερη τροπολογία, στην οποία γίνεται λόγος για υποστήριξη σε «σχέδια για τη μνήμη των θυμάτων μαζικών εκτελέσεων και μαζικών εκτοπίσεων από το σταλινικό καθεστώς, καθώς και για τη διατήρηση των μνημείων και αρχείων που τεκμηριώνουν αυτά τα γεγονότα».

Θυμίζουμε ότι οι τροπολογίες αυτές εντάσσονται στην πρόταση απόφασης με θέμα «Πολίτες για την Ευρώπη», η οποία αφορά ένα εξαιρετικά πολυδάπανο προπαγανδιστικό πρόγραμμα της ΕΕ, για την επαναφορά του πτώματος του Ευρωσυντάγματος, παρά τα βροντερά ΟΧΙ, όπως εκφράστηκαν στα δημοψηφίσματα και την προσπάθεια να πειστούν οι λαοί της Ευρώπης για την αναγκαιότητα της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι στις θέσεις που επιχειρούν να διαμορφώσουν την «ευρωπαϊκή συνείδηση», εξισώνονται τα σοσιαλιστικά καθεστώτα με το ναζισμό και σχεδιάζονται μνημεία για τα θύματα «των μαζικών εκτελέσεων και μαζικών εκτοπίσεων από το σταλινικό καθεστώς»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεξίτηλος στη μνήμη των λαών ο σοσιαλισμός που έζησαν(2013-03-09 00:00:00.0)
Σε πνεύμα αντισοσιαλιστικής εκστρατείας(2006-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ