Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου
  • Ιδρύονται «κέντρα» και «ινστιτούτα», που θα «ροκανίζουν» κοινοτικά και κρατικά κονδύλια για να «παράγουν» έργο, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους επιχειρηματίες για την αύξηση των κερδών τους
  • Τον προπαγανδιστικό ισχυρισμό της κυβέρνησης, περί επερχόμενης «ερευνητικής και τεχνολογικής κοσμογονίας» και «λαϊκής ευημερίας» στην περιοχή, ανατρέπει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Την ώρα που η Θεσσαλία βιώνει το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη διόγκωση της ανεργίας με το κλείσιμο ή τη μεταφορά εργοστασίων, την επέκταση της χρεοκοπίας αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, τη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της Υγείας και την κερδοσκοπική επέλαση των επιχειρηματιών στο χώρο, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ανυπαρξία υποδομής για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ν' αποπροσανατολίσει το θεσσαλικό λαό από τα πραγματικά προβλήματά του, εξαγγέλλοντας τη μετατροπή της Θεσσαλίας σε «ερευνητική - τεχνολογική ατμομηχανή» της χώρας και σε «καρδιά της οικονομικής ανάπτυξης» στην Ελλάδα!

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, επισκέφτηκε την περιοχή και, στις φιέστες που διοργανώθηκαν, μίλησε για επερχόμενη «ερευνητική - τεχνολογική κοσμογονία», που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στη «λαϊκή ευημερία». Ο υπουργός εξήγγειλε την ίδρυση «Κέντρου Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» (ΚΕΤΕΑΘ) και «Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας». Στο πλαίσιο του ΚΕΤΕΑΘ θ' αναπτυχθούν τέσσερα Ινστιτούτα στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Συγκεκριμένα: Μηχανοτρονικής (στο Βόλο), Βιοϊατρικής, (στη Λάρισα), Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων, (στην Καρδίτσα), Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης (στα Τρίκαλα). Οπως ανακοίνωσε ο Δ. Σιούφας, ανάλογα Κέντρα θα γίνουν στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στην Ξάνθη.

Ολα αυτά τα «Κέντρα» και τα «Ινστιτούτα», που θα «ροκανίζουν» πολλά από τα κονδύλια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης - για ν' αποδειχτεί, για μια ακόμα φορά, πού καταλήγει ο πακτωλός χρημάτων που διατίθενται από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό, χρήματα που προέρχονται από τη δουλιά και τον ιδρώτα των εργαζομένων - δε θα «δουλεύουν» προς όφελος του λαού της Θεσσαλίας, αλλά για τα συμφέροντα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το έργο που θα παράγεται από την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας δε θα χρησιμοποιείται για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά θ' αξιοποιείται από τους βιομηχάνους και τους άλλους επιχειρηματίες για τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους. Κι αυτό το ομολογούν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, που ανέφεραν ότι στόχος είναι η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, μέσα απ' τη «στενή συνεργασία του παραγωγικού με τον ερευνητικό - εκπαιδευτικό ιστό».

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

«Δρομολογείται η πλήρης υποταγή του τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας στα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και του πολυεθνικού κεφαλαίου», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, κι εξηγεί: «Πατώντας πάνω στ' αποτελέσματα των αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην Ανώτατη, έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν αυτή την προοπτική με τη δημιουργία θεσμών και μηχανισμών που θ' αναλάβουν να προωθήσουν πιο συστηματικά αυτή την προσπάθεια. Αξιοποιώντας και υποτάσσοντας τις όποιες υποδομές υπάρχουν στα τριτοβάθμια ιδρύματα της περιοχής, το επιστημονικό - ερευνητικό δυναμικό τους, στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιοχής και όχι μόνο».

Κι αφού επισημαίνει ότι «κοντά στα άλλα, θέλουν να διαφθείρουν, με διάφορα "κονδύλια" και να "υποδουλώσουν" το μυαλό και τη δραστηριότητα κάθε επιστήμονα, που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της έρευνας», αναφέρει: «Ο λαός της Θεσσαλίας, τόσα χρόνια, έχει "μπουχτίσει", τόσο από τα "παχιά λόγια" για δήθεν "ισόρροπη ανάπτυξη" της Θεσσαλίας, για τον δήθεν "κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο της, μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης", όσο και από τη "βροχή" των "στρογγυλών τραπεζιών", των "ημερίδων" και των προτάσεών τους για την κατασκευή δρόμων και αεροδρομίων, λιμανιών και λεωφόρων.

Και οι ίδιοι, νυν και πρώην κρατικοί - κυβερνητικοί παράγοντες, στις τοποθετήσεις τους ομολογούν πως ενώ την "περασμένη δεκαπενταετία έγιναν αισθητά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης", την ίδια ώρα "η Θεσσαλία, μια περιφέρεια με ισχυρό πρωτογενή τομέα, αλλά και σημαντικές δραστηριότητες στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα"».

Και συνεχίζει: «Το "εργαλείο της ανάπτυξης" που προτείνουν αυτή τη φορά, την έρευνα και την τεχνολογία, τις θέλουν αυστηρά προσανατολισμένες στην αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλά το τι συμβαίνει όταν η έρευνα είναι στην υπηρεσία των πολυεθνικών εταιριών κι όχι του κοινωνικού συνόλου το γνωρίζουμε ήδη από τα μεταλλαγμένα, τις "τρελές αγελάδες", τις διοξίνες και τα άλλα διατροφικά εγκλήματα σε βάρος των λαών που καθημερινά διαπράττουν οι κεφαλαιοκράτες».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο λαός της Θεσσαλίας πρέπει να γυρίσει τις πλάτες στα επιχειρήματα των διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής. Να καταδικάσει αυτή την πολιτική και τους απανταχού εκφραστές της. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί πως η Λαϊκή Οικονομία και η Λαϊκή Εξουσία είναι η μόνη απάντηση στην εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα μονοπώλια και το κεφάλαιο. Μόνο αυτή μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες θα ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες, η έρευνα και η τεχνολογία θα επιτελούν τον κοινωνικό ρόλο τους υπηρετώντας τα λαϊκά συμφέροντα.

Στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη στους διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής και της μιζέριας. Να συσπειρωθούν και να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, που θα υποστηρίξει σε όλη τη χώρα το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ