Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δυναμώστε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια

Κοινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Καθημερινά ξεδιπλώνεται πλέον η δραστηριότητα της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Συμπαράταξης για την Αθήνα, σε μια σειρά χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας. Η καμπάνια θα ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση στις 7 Μάρτη με μία κοινή σύσκεψη με φορείς του χώρου της Υγείας και της Πρόνοιας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», απευθύνονται σε όλους όσοι (εργαζόμενους, νέους και γυναίκες) καθημερινά βιώνουν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Και ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν:

«Η Υγεία και η Πρόνοια, βασικό κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων, αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας από το κεφάλαιο. Γιγαντώνεται η δράση των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο σημερινός δημόσιος τομέας λειτουργεί σαν επιχείρηση. Συμπράττει με τον ιδιωτικό τομέα και παραχωρεί λειτουργίες του στο κεφάλαιο. Σε αυτά έβαλαν πλάτη το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υποψήφιος δήμαρχός της στο Δήμο Αθηναίων.

Σήμερα όλοι γνωρίζουμε: Στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της "επιχειρηματικότητας" η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προωθούν αντιλαϊκά μέτρα, που χειροτερεύουν συνολικά το βιοτικό επίπεδο και την υγεία του λαού».

Στο σημείο αυτό γίνεται τεκμηριωμένη κριτική και στη στάση πολιτικών δυνάμεων όπως ο Συνασπισμός, που ενώ διαμαρτύρονται, ταυτόχρονα αποδέχονται και την «ανταγωνιστικότητα». Και σημειώνεται, σχετικά ότι «με τη θέση του υπέρ της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία εμποδίζει την αγωνιστική συσπείρωση και την ενίσχυση της λαϊκής αντίθεσης στην ακολουθούμενη πολιτική».

Για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής καταγράφεται: «Το 90% των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ στο χώρο της Υγείας, αύξησαν τον τζίρο τους 15,3% το 2004, έναντι του 2003. Κάθε χρόνο χρηματοδοτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία με 74 εκ. ευρώ, μόνο για την αγορά εξετάσεων υψηλής τεχνολογίας (αξονική, μαγνητική τομογραφία κ.ά.).

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους το 46,7% των συνολικών δαπανών Υγείας».

Σπρώχνουν το βάρος στις λαϊκές πλάτες

Συνολικότερα, επισημαίνεται ότι: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνει ενεργό μέρος στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην ακύρωση της όποιας κρατικής ευθύνης υπάρχει στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών.

Με την πολιτική της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ και της ΝΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και της παρακράτησης ακόμα και των θεσμοθετημένων πόρων, η πλειοψηφία των Δήμων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, επιβάλουν φόρους και τέλη. Αυξάνουν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, όπως στο Δήμο της Αθήνας κατά 200%, πράγμα που δε συμβαίνει στους Δήμους όπου επικράτησαν δυνάμεις που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική (π.χ. Νίκαια).

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην Κοινωνική Πρόνοια, όπως προγράμματα «βοήθειας στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑμΕΑ, έχουν ημερομηνία λήξης. Θα ακολουθήσει η κατάργησή τους ή θα συνεχίσουν να παρέχονται, με την επιβολή νέων φόρων στους κατοίκους στο όνομα της ανταποδοτικότητας.

Στα πλαίσια της ΤΑ λειτουργούν 650 τέτοιου χαρακτήρα «μονάδες κοινωνικής φροντίδας» και απασχολούν 2.044 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που για μεγάλα χρονικά διαστήματα μένουν απλήρωτοι. Ο «εθελοντισμός» είναι βασική κατεύθυνση λειτουργίας αυτών των δομών. Ετσι, όμως, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί υψηλού επιπέδου φροντίδα Υγείας και Πρόνοιας.

Οι παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που προσφέρουν τα δημοτικά ιατρεία, είναι υποβαθμισμένες, περιορισμένες και αποσπασματικές.

Επίσης, μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, όπως της Γκράβας, αλλά και αθλητικοί χώροι, στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας, σχολιατρικής κλπ., με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μπαίνει σε κίνδυνο, ακόμα και η ζωή νέων ανθρώπων.

Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής πάνω από 40 Δήμοι, δημιούργησαν το «Διαδημοτικό Δίκτυο δομών Υγείας ΟΤΑ». Αξιοποίησαν το γεγονός ότι μπορούν να ιδρύουν Κέντρα Υγείας ιδιώτες αλλά και Δήμοι. Το δίκτυο αυτό δραστηριοποιείται στους τομείς της προληπτικής ιατρικής, της προαγωγής Υγείας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας μέσω ευρωενωσιακών προγραμμάτων και συμβάσεων που επιδιώκουν να κάνουν με ασφαλιστικά ταμεία. Χρησιμοποιούν εθελοντές και εργαζόμενους με προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (STAGE), με 300 ΕΥΡΩ το μήνα και ανασφάλιστους. Εκμεταλλεύονται τις τρομακτικές ελλείψεις του Δημόσιου συστήματος Υγείας, προωθώντας και με αυτό τον τρόπο την πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας.

Ολες αυτές οι υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας που παρέχουν οι Δήμοι, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια συστηματική, ολοκληρωμένη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη που έχει ανάγκη ο λαός. Δεν μπορούν να λύσουν το οξυμένο πρόβλημα. Με το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με τον οποίο συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, η εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, θα προωθηθεί παραπέρα από την ΤΑ.

Εθίζουν τα λαϊκά στρώματα να μειώνουν τις απαιτήσεις τους, κάνοντας σκόντο στις σύγχρονες ανάγκες τους για καθολικές δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Να πέφτει τελικά όλο το οικονομικό βάρος στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων».

Πλατύ κάλεσμα

Η ΝΑΣ και η «Συμπαράταξη» απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε αγώνα για:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο - Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που να καλύπτει όλα τα επαγγέλματα και τις ηλικίες, με προτεραιότητα στην πρόληψη.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος Υγείας σε τεχνολογική υποδομή, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Δημόσια Κέντρα Υγείας στις πόλεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών, των παιδιών, της μητέρας, των χώρων δουλιάς, των σχολείων, των αθλητικών χώρων.
  • Κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ο αγώνας, σημειώνουν, για να έχουμε κατακτήσεις, για να μειώνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις, για να κατακτηθεί ένα λαϊκό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, προϋποθέτει να μειώνονται οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όσων άλλων δυνάμεων είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση.

Στις τοπικές εκλογές πρέπει να γίνει ένα βήμα συσπείρωσης, στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού της δύναμης υπέρ των λαϊκών δυνάμεων σε επίπεδο ΤΑ, αλλά και γενικότερα. Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των άλλων δυνάμεων δεν αποτελούν λύση. Γιατί δε συμμετείχαν στην πάλη για δημόσια, δωρεάν Υγεία, γιατί αποδέχτηκαν στην ουσία όλες τις αντιδραστικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Στείλτε μήνυμα αντεπίθεσης - ενισχύστε αποφασιστικά τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ