Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΠΕΙΡΑΙΑ
Απάντηση, η αντεπίθεση των εργαζομένων!

Μεγάλη συγκέντρωση έγινε χτες με θέμα τη σημασία των εκλογών του Οκτώβρη και τον απολογισμό δράσης της παράταξης

Τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη νεολαία, όπως η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μόρφωση, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η μάστιγα των ναρκωτικών, πρέπει να είναι στο επίκεντρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αυτό τονίστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Πειραιά, με θέμα τη σημασία των εκλογών του Οκτώβρη, τις γενικότερες εξελίξεις και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τον απολογισμό της δράσης της ΝΑΣ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος που γέμισε τον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ", όπου έγινε η εκδήλωση, και η παρουσία πολλών εκπροσώπων μαζικών φορέων του Πειραιά είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της πλατιάς απήχησης της ΝΑΣ, αλλά και η επιβράβευση των αγώνων της τα τελευταία χρόνια δίπλα στο λαό.

"Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους όσοι πλήττονται από τη σημερινή πολιτική, σε όλους όσοι νιώθουν να θίγεται η αξιοπρέπειά τους για τους πιο διαφορετικούς λόγους, ανεξάρτητα από ποια οπτική γωνία βλέπουν τα πράγματα", τόνισε στην ομιλία της η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και πρόσθεσε: "Απευθυνόμαστε στους εργάτες του πνεύματος και του χεριού, στους άνεργους, στους απόμαχους της δουλιάς, αλλά όχι της ζωής, στους νέους και τις νέες και τους λέμε ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανέρωτο κύμα αποπροσανατολισμού, ενδεχόμενων κινδύνων, υποσχέσεων, πιέσεων, εκβιασμών για εξασφάλιση ψήφου. Κανένα τρικ, κανένα μακιγιάζ δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφήσουν να σκεπάσει την αλήθεια της ζωής τους",τονίζοντας ότι με την ψήφο τους πρέπει να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα να αναδείξουν μαχητικές και διεκδικητικές νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, που θα σταθούν δίπλα στο λαό.

Περισσότεροι, πιο γρήγορα και αποφασιστικά

"Δε φτάνει όμως μόνο η ψήφος, γιατί η επίθεση είναι ολομέτωπη και διαρκείας", επισήμανε η Ελπίδα Παντελάκη, τονίζοντας: "Η απάντηση πρέπει να είναι η αντεπίθεση στην επίθεση. Οι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και στην πόλη μας είναι σημείο αναφοράς για όλους μας και γι' αυτό ακριβώς πρέπει να τους ενισχύσουμε και ουσιαστικά και έμπρακτα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Απέναντι στο νόμο του κεφαλαίου ο λαός είναι ανάγκη να ανακαλύψει τη δύναμή του και να απειθαρχήσει με τους αγώνες του, παλεύοντας για τους δικούς του νόμους και για τα δικά του δικαιώματα. Εχουμε χρέος, όσοι συνειδητοποιούμε καλύτερα την κατάσταση και είμαστε σε θέσεις μάχης, να βοηθήσουμε, να διευκολύνουμε πλατιά λαϊκά στρώματα να ξεπεράσουν δισταγμούς και αναστολές και να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους. Είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μαζί και συντονισμένα να παλέψουμε. Μεταλλεργάτες, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, γονείς. Οσο το δυνατόν περισσότεροι και όσο μπορούμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά".

Σχολιάζοντας στη συνέχεια το πλέγμα νόμων και διατάξεων της κυβέρνησης για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είπε ότι είναι ενταγμένα στο νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης και οργάνωσης, στη βάση των επιλογών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή να συγκεντρώσει τις εξουσίες και τον έλεγχο για να περνάει την πολιτική της και να αποκεντρώνει αρμοδιότητες χωρίς πόρους και μέσα με στόχο το συνεχές χαράτσωμα των πολιτών. "Δεν πρόκειται για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά για ένα διοικητικό μηχανισμό μακριά από το λαό, που λειτουργεί σαν κυβερνητικό όργανο σε επίπεδο νομού, με άλλοθι την αιρετότητα",υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αφού είπε ότι, εκτός από το συνδυασμό που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία Πειραιά, και οι συνδυασμοί που στηρίζει η ΝΔ και ο ΣΥΝ συμφωνούν στις βασικές κυβερνητικές επιλογές περιορίζοντας την κριτική τους σε επιμέρους θέματα και κατέληξε λέγοντας: "Αξίζει και είναι ανάγκη να υποστηριχτεί η ΝΑΣ γιατί είναι η μόνη δύναμη που διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας, εκεί που συμφώνησαν και συμπορεύτηκαν όλοι οι άλλοι. Κινηθήκαμε πάντα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και στη σκέψη και στη δράση μας. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε πολύτιμη βοήθεια και στήριγμα αγωνιστές του λαϊκού κινήματος δοκιμασμένους σε σκληρούς αγώνες".

Παρεμβάσεις

"Υπάρχει πια η εμπειρία της τελευταίας τετραετίας, που τα μεγάλα λόγια περί εκσυγχρονισμού τα νιώσαμε στο πετσί μας και δεν μπορούν πια να ξεγελάσουν κανέναν", τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου. Ο Π. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, υπογράμμισε ότι στους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν στο χώρο της παιδείας η ΝΑΣ ήταν παρούσα, όταν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου έλεγαν ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν φταίνε οι καθηγητές, ενώ οι σύμβουλοι των άλλων συνδυασμών απέφευγαν να πάρουν θέση.

Η Κούλα Κυριακοπούλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, αφού σημείωσε ότι στο χώρο της παιδείας επικρατεί αναβρασμός, τόνισε ότι στους αγώνες που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μόνο η ΝΑΣ στάθηκε στο πλευρό των γονέων και των μαθητών. Και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, κ. Χαϊκάλης,επισήμανε ότι "μόνο η ΝΑΣ βρέθηκε στο πλάι των καθηγητών".

Η υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου τόνισε: "Στην κλήση του πρωθυπουργού, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να αποτελέσουν την επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής, οι δημότες με την ψήφο τους να την καταδικάσουν και να μετατρέψουν αυτή την ψήφο σε ψήφο αντίστασης και καταδίκης αυτής της πολιτικής".

Η Κατερίνα Καλαρουτάκου,συνδικαλιστικό στέλεχος από το χώρο της υγείας, είπε ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά στενάζουν από την κυβερνητική πολιτική. Οταν όμως η ΝΑΣ έθεσε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η προσκείμενη στην κυβέρνηση πλειοψηφία καταψήφισε τις προτάσεις της ΝΑΣ.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,επισήμανε ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απογυμνώθηκε από κάθε αρμοδιότητα, ταυτόχρονα όμως δημιουργήθηκε μία νέα κατηγορία, αυτή των νομαρχοδίαιτων. "Με ιδιαίτερο αγώνα να δυναμώσουμε τη ΝΑΣ γιατί μετά την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής", της Ιονικής κλπ., έρχεται η σειρά των δήμων", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ