Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τον «υποκειμενικό παράγοντα»

Οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα διαλεκτικά δεμένο και ολοκληρωμένο σύνολο αναλύσεων, προοπτικών κατευθύνσεων και προτάσεων, που προτρέπει στην ανάπτυξη του προσυνεδριακού διαλόγου και στην έμπρακτη συμμετοχή του καθένα μας στα πεδία της σκέψης και της δράσης των αγώνων που μας περιμένουν.

Η επιστράτευση αυτή του λεγόμενου «υποκειμενικού παράγοντα» αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των θέσεων της ΚΕ που προοιωνίζεται τη γονιμότητα των εργασιών του 16ου Συνεδρίου, ιδιαίτερα πάνω στα θέματα που αποτελούν τους κυριότερους περιοριστικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του αγώνα, όπως:

  • η ιδεολογική κατάρτιση και συνέπεια των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ
  • η αναγκαιότητα ενός πολύμορφου ανοίγματος της δράσης μας
  • ο απαραίτητος συνεχής έλεγχος της λειτουργίας των οργανώσεών μας, σε όλα τα επίπεδα.

Ενα άλλο από τα κύρια χαρακτηριστικά των θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο είναι η βαθιά αυτοκριτική ανάλυση των αιτιών για τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες στη δράση του Κόμματος, αυτοκριτική που συνοδεύεται με την ευνόητη προτροπή για την αφομοίωση της κοσμοθεωρίας μας και την κατάκτηση της μαρξιστικής - λενινιστικής μεθόδου ανάλυσης των σύγχρονων κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων.

Οι κατευθύνσεις δράσης που προτείνουν οι θέσεις και που, εξάλλου, εγγράφονται στη συνέχεια των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, ανοίγουν προοπτικές που έχουν, νομίζω, μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του Α.Α.Δ.Μ. Εξίσου σημαντικές είναι, επίσης, οι πρακτικές προτάσεις καθώς και η μεθοδολογία που προτείνεται (θέση Νο 50) για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, αλλά και την παραπέρα πορεία προς το σοσιαλισμό. Σ' αυτή την κατεύθυνση, εξετάζοντας την κατάσταση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, οι θέσεις της ΚΕ διαπιστώνουν τον ιδεολογικό και οργανωτικό κατακερματισμό του, σημειώνοντας ότι «η διαπάλη διεξάγεται ανάμεσα στη γραμμή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΡΗΞΗΣ ή ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ - ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ στο σύστημα του ιμπεριαλισμού». Επισημαίνουν, επίσης, σωστά ότι ο κατακερματισμός αυτός «σχετίζεται με τις βαθύτερες αιτίες νίκης της αντεπανάστασης στο τέλος της δεκαετίας του 1980». - Στο σημείο αυτό, κατανοώντας την επείγουσα αναγκαιότητα, υποστηρίζω θερμά την πρόταση των θέσεων: «Η νέα ΚΕ να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και συμβολής, στα πλαίσια κοινής προσπάθειας με άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, για να προβληθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, η ζωτικότητα των ιδεών του σοσιαλισμού, η αντικειμενική κριτική των λαθών που έγιναν στις συγκεκριμένες συνθήκες. Να πλουτίσει τις θέσεις και αντιλήψεις για το σοσιαλισμό με βάση την πείρα που προκύπτει... (θέση 49)».

Τελειώνοντας, κάνω έκκληση σε κάθε σύντροφο/σα ή φίλο/λη του Κόμματος να συμβάλλει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, στην πραγματοποίηση του παραπάνω στόχου.

Ευχαριστώντας για την υποδοχή, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ
ΚΟΒ Πεντέλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ