Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Να αναθεωρηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

Σαθρά, αντιφατικά και παραπλανητικά χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τα επιχειρήματα με τα οποία η Κομισιόν προσπαθεί να στηρίξει την πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τον τομέα του βάμβακος.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου που ακολούθησε την παρουσίαση της Κομισιόν του εγγράφου εργασίας σχετικά με τη λειτουργία του ισχύοντος καθεστώτος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, εισηγητής της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για το βαμβάκι, υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ακόμα και η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει την ελλειμματικότητα της ΕΕ σε βαμβάκι, γεγονός που κατά μείζονα λόγο επιβάλλει να ισχύσει η κοινοτική προτίμηση και να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική στήριξης και ενθάρρυνσης του τομέα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου το βαμβάκι έχει χαρακτηριστικά εθνικού προϊόντος και η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους καλλιεργητές».

Αναφορικά με την παρατήρηση της Κομισιόν ότι παρουσιάζεται ανησυχητική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βάμβακος γεγονός που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημοσιονομική σταθερότητα, ο Στρ. Κόρακας επισήμανε ότι «οι εκτάσεις αυτές αφαιρέθηκαν από άλλες επιδοτούμενες καλλιέργειες, που κατά συνέπεια μειώθηκαν, εξοικονομήθηκαν πόροι και άρα η δημοσιονομική σταθερότητα δε διαταράσσεται».

Επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν χρησιμοποιεί παραποιητικά επιχειρήματα προκειμένου να στηρίξει την απαράδεκτη πρόταση που έχει παρουσιάσει, ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της τη στιγμή κατά την οποία οι διεθνείς τιμές ήταν οι χαμηλότερες. Το Δεκέμβριο του 1999 η τιμή ήταν 19,75 ευρώ ανά 100 κιλά, ενώ τώρα ξεπέρασε τα 37 ευρώ, δηλαδή η τιμή διπλασιάστηκε. Αν ο υπολογισμός είχε γίνει με αυτή την τιμή τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και η πρόταση που κρατάμε στα χέρια μας δε θα ήταν μια πρόταση αποθάρρυνσης της παραγωγής, καταστροφικής για τους παραγωγούς και το εισόδημά τους. Επιπλέον, στους «εμπεριστατωμένους» υπολογισμούς της Κομισιόν δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη η ευνοϊκή για τον τομέα επίπτωση της υποτίμησης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, γεγονός που δίνει τελείως διαφορετική εικόνα της κατάστασης».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε, συνεχίζοντας, πολλές επιφυλάξεις και έντονη κριτική για τα περιβαλλοντικά επιχειρήματα που επικαλείται η Κομισιόν σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η καλλιέργεια του βάμβακα δημιουργεί πολύ λιγότερα προβλήματα στο περιβάλλον από άλλες επιδοτούμενες ομοειδείς καλλιέργειες, αφού απαιτεί λιγότερα αζωτούχα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ η αυξανόμενη εφαρμογή αρδευτικών συστημάτων νέας τεχνολογίας έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρήσης ύδατος. Αλλά σε κάθε περίπτωση - σημείωσε - θα 'πρεπε να αναζητηθούν μέτρα άμβλυνσης των όποιων προβλημάτων και όχι πατώντας σε αυτά να επιδιώκεται η εξόντωση του παραγωγού, όπως κάνει η πρόταση της Κομισιόν».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την «ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος κανονισμού σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. «Σε αυτή την κατεύθυνση - κατέληξε - θα κινείται η έκθεση που ως εισηγητής της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ θα καταθέσω στο αμέσως επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ελλειμματικότητα της ΕΕ σε βαμβάκι και τη σταθερή αύξηση ζήτησής του στις διεθνείς αγορές, όσο, πολύ περισσότερο, την τεράστια κοινωνικο-οικονομική σημασία του τομέα και την εξασφάλιση εισοδήματος σε χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ