Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ»
Δικομματικό φίμωμα κάθε αντίθετης φωνής
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος να μην ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα σε «ανεξάρτητες αρχές», όπως το ΕΡΣ.
  • Αντ. Σκυλλάκος: Θέλουν να εξαφανίσουν κάθε διαφορετική άποψη

Με προφανή στόχο να αποκλείσουν το ΚΚΕ και άλλα μικρότερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατέληξαν χτες στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος σε κοινή πρόταση για τον τρόπο συγκρότησης των "ανεξάρτητων αρχών" (μεταξύ τους και το ΕΡΣ) με την οποία "μοιράζουν μεταξύ τους την πίτα".

Με την πρόταση χτυπιέται κάθε αρχή αντιπροσωπευτικότητας, αφού τα κόμματα της Βουλής δε θα εκπροσωπούνται στις ανεξάρτητες αρχές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όπως γίνεται σήμερα στο ΕΡΣ, αλλά θα αποφασίζει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με πλειοψηφία 3/5 που φυσικά εξασφαλίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η κοινή πρόταση στην οποία κατέληξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις "ανεξάρτητες αρχές" αναφέρει:

"Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού. Προτάσεις μπορούν να υποβληθούν και από τα κόμματα της Βουλής. Επιλέγονται τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 3/5 των παρόντων μελών της Επιτροπής. Εάν η αυξημένη αυτή πλειοψηφία δεν επιτευχθεί, θεωρείται ότι έχουν επιλεγεί όσοι συγκέντρωσαν τους περισσότερους ψήφους, η διαδικασία όμως επιλογής όσων μελών δε συγκέντρωσαν την αυξημένη πλειοψηφία επαναλαμβάνεται μετά από έξι μήνες. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ορίζονται από τον κανονισμό της Βουλής".

Από την απλή ανάγνωση της διάταξης, παρά το ότι "χρυσώνεται το χάπι" με το δικαίωμα των κομμάτων να κάνουν προτάσεις είναι φανερό ότι αυτές δεν είναι δεσμευτικές για την αντιπροσωπευτικότητα, αφού η πλειοψηφία των 3/5 θα ορίζει τελικά τα μέλη που αυτή θέλει.

Το δικομματικό αυτό πάντρεμα για το "μοίρασμα της πίτας" το ανακοίνωσε περήφανος ο Ε. Βενιζέλος, λέγοντας ότι θεωρεί σημαντικό να υπάρχει συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ και ο Γ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η τελική διάταξη ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεών του με τον Ε. Βενιζέλο.

Την έντονη αντίθεση του εισηγητή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου συνάντησε αυτή η δικομματική συμφωνία, ο οποίος κατήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θέλουν να μοιράσουν μεταξύ τους την πίτα και να πετάξουν απέξω τα μικρότερα κόμματα κυρίως από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που είναι μία από τις σοβαρότερες "ανεξάρτητες αρχές".

Ο βουλευτής ζήτησε στην επιλογή των προσώπων στις "ανεξάρτητες αρχές" να έχουν λόγο τα κόμματα και να εκπροσωπούνται σε αυτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, τόνισε, πάμε πίσω ακόμα και από το κεκτημένο που υπάρχει σήμερα στο ΕΡΣ και εξαφανίζεται κάθε διαφορετική άποψη. Αναφερόμενος γενικότερα στις "ανεξάρτητες αρχές" είπε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές αποτελούν το "φύλλο συκής" για να περνάει η κυβερνητική πολιτική αλλά και γενικότερα η κυρίαρχη άποψη για μια σειρά σοβαρά ζητήματα.

Αυτοδιοίκηση στα μέτρα τους

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφερόμενος στα υπό αναθεώρηση άρθρα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις διαπνέονται από τη λογική που θέλει την ΤΑ μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Παρατήρησε ότι ενώ παλιότερα το ΠΑΣΟΚ ήταν σύμφωνο με την καθιέρωση του Γ` βαθμού αυτοδιοίκησης σήμερα αποκλείει τη μελλοντική νομοθετική του κατοχύρωση και διατηρεί το καπέλο του περιφερειάρχη.

Τόνισε ότι διατηρείται ο έλεγχος νομιμότητας και η εποπτεία στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ως μέσο πίεσης για συμμόρφωση των αιρετών εκπροσώπων και πρότεινε ο όποιος έλεγχος να γίνεται μόνο από το ελεγκτικό συνέδριο.

Οσον αφορά τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης είπε ότι με τη λεγόμενη αυτοτέλειά τους επιδιώκεται να μη ζητάνε οι αιρετοί χρήματα από το κράτος αλλά να βρίσκουν από τοπικούς φόρος.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει το κράτος να εξασφαλίζει από τον προϋπολογισμό τα οικονομικά της ΤΑ, να καθιερωθεί η απλή αναλογική και να αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα ο κοινωνικός ρόλος της αυτοδιοίκησης. Πρότεινε επίσης να είναι εθελοντική η συμμετοχή ή η απόσχιση από τις συνενώσεις και να καθιερωθούν τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Για τις προσλήψεις αλλά και τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι πρέπει να προβλέπονται μετρήσιμα κριτήρια, ενώ ζήτησε να μην απαγορευτεί από το Σύνταγμα η μονιμοποίηση όσων σήμερα υπηρετούν με καθεστώς συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Για την τελευταία πρόταση ο Ε. Βενιζέλος απάντησε ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις δε θεσπίζεται απαγόρευση για τη μονιμοποίηση αυτής της κατηγορίας εργαζομένων.

Η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες της και άρχισε τις ψηφοφορίες επί των αναθεωρητέων άρθρων.

Η τελική απόφαση για την αναθεώρηση θα παρθεί από την Ολομέλεια της Βουλής που πρέπει να συνεδριάσει για το θέμα το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αλλάζει πάλι;

Αργά το βράδυ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη για τη συγκρότηση των "ανεξάρτητων αρχών" και γι' αυτό η συγκεκριμένη διάταξη δεν ψηφίστηκε χτες αλλά παραπέμφθηκε για τη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Ε. Βενιζέλος επικαλέστηκε τις αντιδράσεις του Αντ. Σκυλλάκου, προκειμένου να επανεξετάσει τη διάταξη, λέγοντας ότι θέλει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντίδραση και του προέδρου της Βουλής, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε το δικαίωμα να ορίζει τον πρόεδρο του ΕΡΣ. Οπως είπε στην τελική διάταξη που θα υπάρξει σήμερα θα προβλέπεται ότι οι "ανεξάρτητες αρχές" θα ορίζονται από όργανο της Βουλής (ίσως τη διάσκεψη των Προέδρων) με πλειοψηφία που θα υπερβαίνει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η θέση αυτή του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε τον Ε. Βενιζέλο ότι υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ