Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζεται η αήθης επίθεση κατά του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη

Την αντίδραση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας και της τοπικής, Πατραϊκής κοινωνίας προκάλεσαν οι ισχυρισμοί των καλεσμένων της τηλεοπτικής εκπομπής του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, που άκριτα υιοθέτησε και ο ίδιος, για εγκατάλειψη του θύματος τροχαίου που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του Π. Κοσιώνη.

Στην εν λόγω εκπομπή διαστρεβλώθηκαν γεγονότα, αποσιωπήθηκαν κάποια άλλα, επιχειρήθηκε αντιστροφή της πραγματικότητας, ενώ συντελεστές της σε ρόλο εισαγγελέα έσπευσαν να προδικάσουν την ενοχή του Π. Κοσιώνη, αφήνοντας τη γενική αίσθηση ότι πρόκειται περί ενός ασυνείδητου, ο οποίος εγκατέλειψε το θύμα του χτυπημένο στη μέση του δρόμου, πράγμα που καμία σχέση δεν έχει με την αλήθεια και τα όσα διαδραματίστηκαν αμέσως μετά το ατύχημα.

Η απάντηση του Π. Κοσιώνη

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σχετικά με το τροχαίο ατύχημα, για το οποίο κατηγορήθηκα στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου (15/10/2000) για εγκατάλειψη τραυματία και στην οποία επίσης, μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων και απόκρυψη άλλων, επιχειρήθηκε η αντιστροφή της πραγματικότητας, έχω να δηλώσω τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας, που τόσο παραχαράχτηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή:

1. Το ατύχημα έγινε την 19η Ιούλη 2000 στις 12.45 στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Από δεξιά μου, από θέση στάθμευσης, απότομα βγήκε ένα ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να στρίψω αριστερά, αλλάζοντας λωρίδα. Εκλεισα έτσι το δρόμο σε διερχόμενο από πίσω δίκυκλο, με αποτέλεσμα τη σύγκρουσή του στην αριστερή μπροστινή πόρτα.

2. Διεκόπη η κυκλοφορία και μαζί με άλλους μεταφέραμε τον τραυματία στο πεζοδρόμιο. Διαπίστωσα ότι εκτός ενός τραυματισμού στο δεξιό χέρι, δεν είχε τίποτε το πιο σοβαρό.

3. Εκείνη τη στιγμή περνούσε αστυνομικό περιπολικό του τμήματος Αμαρουσίου. Οι δύο αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία τα δικά μου (ταυτότητα - ασφαλιστικά κλπ.) και άλλων μαρτύρων. Τηλεφώνησαν στην Τροχαία Κηφισιάς και στο ΕΚΑΒ.

4. Λίγα λεπτά μετά πέρασε ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο, στο οποίο μεταφέραμε τον τραυματία. Το ασθενοφόρο, για κάποια λεπτά της ώρας, περίμενε το ΕΚΑΒ που ήρθε και συνόδευσε το ιδιωτικό στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου ο τραυματίας εισήχθη (ΚΑΤ).

5. Οι δύο αστυνομικοί παρέμειναν στον τόπο του ατυχήματος επί 30' - 40' και έφυγαν γιατί αργούσε η Τροχαία.

6. Εξακολούθησα να περιμένω μέχρι τις 14.30 και μετά έφυγα, αφού δεν ερχόταν η Τροχαία.

7. Στις 15.00 έκανα δήλωση ασφάλειας του αυτοκινήτου αναλαμβάνοντας την ευθύνη της σύγκρουσης.

8. Στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν ο τραυματίας, τον επισκέφθηκαν δύο φορές σύντροφοι, για να τον δουν και για να του πουν, ότι θα του δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται. Αυτή την ευγενική χειρονομία ο παθών την εμφάνισε ως ειρωνική συμπεριφορά μπράβων!

9. Τέλος, επειδή στην εν λόγω εκπομπή επιχειρήθηκε η κατασυκοφάντησή μου, επιφυλάσσομαι για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου».

Η απόφαση του ΔΣ Πατρέων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στην τακτική συνεδρίασή του στις 16 Οκτώβρη, συζήτησε το θέμα και εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

«Καταδικάζει την αήθη επίθεση σε βάρος του βουλευτή Αχαΐας και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι", κ. Παναγιώτη Κοσιώνη, κατά τη διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για το γενικότερο περιεχόμενο και στόχους αυτής της εκπομπής και δηλώνει ότι τιμά την προσωπική, κοινωνική και πολιτική στάση του εν λόγω βουλευτή».

Ο τοπικός Τύπος

Η ημερήσια πρωινή εφημερίδα Πατρών «Τα Γεγονότα» φιλοξενούν το θέμα στο φύλλο της 17ης Οκτώβρη. Σε μονόστηλο άρθρο της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Αυτόν βρήκε ο "Ζούγκλας";», αναφέρεται: «Εχουμε κι άλλοτε ασχοληθεί με το επίπεδο, την ποιότητα δουλιάς και το ήθος του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, που ενσκήπτει δις εβδομαδιαίως από τηλεοπτικό κανάλι της Αθήνας και παίζει παιχνίδια κάθε άλλο παρά "καθαρά". Ηταν πολύ ενοχλητικό το προχτεσινό, η αήθης επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΚΚΕ, αντιπροέδρου της Βουλής και γνωστού συμπολίτη Π. Κοσιώνη, τον οποίο τεχνηέντως κατηγόρησε για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος και εγκατάλειψη του θύματός του.

Δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή, τι στόχους είχε και ποιον εξυπηρετούσε. Γιατί είναι σύνηθες να έχει ανάλογους στόχους ο εν λόγω "Ζούγκλας".

Αλλά αυτόν βρήκε; Ο συμπολίτης Π. Κοσιώνης ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση που μπορεί να βρίσκει υποστήριξη από μέρος του πολιτικά σκεπτόμενου πληθυσμού, έχει προσωπική εμβέλεια πολύ μεγαλύτερη.

Είναι η προσωπικότητά του, οι τόνοι που χρησιμοποιεί, η σοβαρότητα, η έλλειψη φανατισμού, και η απέραντη ανθρωπιά που έχει καταγραφεί επί δεκαετίες, τόσο μέσα από τους αγώνες του, όσο και από την καθημερινή του πρακτική, τόσο ως πολιτικό πρόσωπο, όσο και ως γιατρός.

Για τους Πατρινούς αυτή η βάναυση επίθεση είναι φανερό πως δεν έχει καμία απήχηση. Αλλά κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με το φαινόμενο Τριανταφυλλόπουλος».

Στην πρώτη σελίδα του φύλλου της 17ης Οκτώβρη «βγάζει» το θέμα η ημερήσια εφημερίδα Πατρών «Πελοπόννησος». Το θέμα της τιτλοφορείται «Καταδίκη... ερήμην», φιλοξενεί δηλώσεις του Π. Κοσιώνη για το τροχαίο ατύχημα και την εκπομπή. Αντιγράφουμε από το εκτενές ρεπορτάζ της: «Το τροχαίο σημειώθηκε τον... Ιούλιο (!) στην Αθήνα, αλλά μόλις την Κυριακή δημοσιοποιήθηκε στην εκπομπή, η οποία ως τηλεοπτική δίκη έβγαλε την "ετυμηγορία" της. Μόνο που το συμπέρασμα ότι ο κ. Κοσιώνης εγκατέλειψε το θύμα "μπάζει" από παντού. Και εκτός αυτού, όπως ο ίδιος τονίζει, από την εκπομπή απαλείφτηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν "απολογία" του. Μια "απολογία" που επιχειρήθηκε να παρθεί εν αγνοία του».

Συνεχίζει με περιγραφή του τροχαίου ατυχήματος από τον Π. Κοσιώνη και των όσων διαδραματίστηκαν μετά. Η εφημερίδα σημειώνει επιπλέον πως η εκπομπή δεν «ακολούθησε τα ακριβή γεγονότα και αγνόησε τα λεγόμενα του βουλευτή, όσα είχε πει τουλάχιστον τηλεφωνικώς, σε μία συνομιλία με τον νεαρό η οποία έγινε... για τις ανάγκες της εκπομπής και μαγνητοσκοπήθηκε για να αναμεταδοθεί παρανόμως χωρίς ο βουλευτής να το γνωρίζει! Καίρια σημεία που αποδείκνυαν ότι δεν εγκατέλειψε το θύμα δε μεταδόθηκαν. Οσο για τον άνθρωπο που κατήγγειλε τον κ. Κοσιώνη, έδωσε την αίσθηση ότι ενήργησε κατόπιν νομικών συμβουλών. Προφανώς, για να στηρίξει την απαίτησή του για αποζημίωση από τον κ. Κοσιώνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ