Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στην κύρια φάση τους οι ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Τοξότης - Βεργίνα»

Στο επιχειρησιακό της μέρος εισήλθε από χτες η άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος», η οποία διεξάγεται σε συνδυασμό με την άσκηση «Τοξότης - Βεργίνα» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το χτεσινό σενάριο περιλάμβανε ανακαταλήψεις εδαφών από τον εχθρό, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε μεγάλη άσκηση με πραγματικά πυρά σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας.

Οι κύριες φάσεις της άσκησης «Νικηφόρος», στην οποία θα πάρουν μέρος ελληνικά μαχητικά F-16 και πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στην άσκηση θα δοκιμαστεί επίσης για πρώτη φορά το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «Τορ Εμ-Ουάν».

Τα ελληνικά πολεμικά σκάφη

Στο πλαίσιο της άσκησης «Νικηφόρος - Τοξότης», σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να καταπλεύσουν το προσεχές Σάββατο στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου και θα παραμείνουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για τις φρεγάτες «Σαλαμίς» και «Αιγαίο», το υποβρύχιο «Ωκεανός» και τις πυραυλακάτους «Σταυράκης» και «Μπλέσσας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τα σκάφη το Σάββατο και την Κυριακή από τις 4.30 το απόγευμα έως τις 6.

Ογκώδες το συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

Εντονη αντίθεση στην πολιτική και οικονομική εξάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία εξέφρασε προχτεσινό ογκώδες συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στην Κατεχόμενη Λευκωσία.

Το συλλαλητήριο έγινε στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας, που διαλαμβάνονται στην οικονομική δέσμη, την οποία η Αγκυρα έχει επιβάλει στο ψευδοκράτος, προκειμένου να συνεχίσει την οικονομική της βοήθεια.

Στο συλλαλητήριο μεταφέρθηκαν και δυο γάιδαροι με διάφορα συνθήματα εναντίον του Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε τους Τουρκοκύπριους «γαϊδούρια».

Νέα οχυρωματικά έργα από τους Τουρκοκύπριους

Σε οργάνωση του εδάφους στη γραμμή αντιπαράταξης Αχερίτου -Βρυσούλλων, προχώρησαν τις τελευταίες μέρες οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε προχτές η τηλεόραση του ΡΙΚ, οι δυνάμεις κατοχής κατασκεύασαν νέα οχυρωματικά έργα, ενώ παράλληλα έχουν διανοίξει νέους δρόμους, οι οποίοι συνδέουν τα φυλάκιά τους με τη γύρω περιοχή, στην οποία έχουν μεταφέρει και ειδικά μηχανήματα. Προχτές παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή, οι οποίοι εργάζονταν πυρετωδώς για ολοκλήρωση των κατασκευαστικών τους έργων.

Πηγές των Αρχών Ασφαλείας ανέφεραν ότι η κατάσταση παρακολουθείται και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ