Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY»
Εκδιώχθηκαν τα ελληνικά μαχητικά!
  • Διατάχθηκαν από τους Αμερικάνους να γυρίσουν πίσω, γιατί τουρκικά μαχητικά σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν!
  • Κραυγαλέα επιβεβαίωση των «αγαθών», που επιφυλάσσει για τη χώρα μας η συμμετοχή στη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ

 

Ξεπέρασαν και τα όρια του εξευτελισμού οι χειρισμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και, συνολικά, της κυβέρνησης γύρω από το θέμα της συμμετοχής ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory», η οποία διεξάγεται τις μέρες αυτές στη δυτική Τουρκία και το Αιγαίο.

Η προχθεσινή «διευθέτηση» στο πρόβλημα που είχε ανακύψει τις προηγούμενες μέρες, σχετικά με τη χρήση από τα ελληνικά αεροσκάφη, που παίρνουν μέρος στην άσκηση, των αεροδιαδρόμων πάνω από τη Λήμνο και την Ικαρία, οδήγησε τελικά σε φιάσκο και σε ταπείνωση για την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ακόμα επιβεβαίωση, την πιο κραυγαλέα, του τι σημαίνει συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά εφαρμογή του νέου καθεστώτος ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο, με την Τουρκία να έχει αναλάβει ρόλο τοποτηρητή του επικυρίαρχου, που είναι οι Αμερικάνοι.

Χθες, λοιπόν, τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν, όπως είχε συμφωνηθεί με το ΝΑΤΟ, από τον Αραξο για να πάρουν μέρος στην άσκηση εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, ειδοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς ότι τουρκικά μαχητικά είχαν απογειωθεί για να τα αναχαιτίσουν και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους. Η κυβέρνηση δε δείχνει να ενοχλήθηκε καθόλου από το γεγονός αυτό.

«Εμείς τα λέγαμε»

Αντίθετα μάλιστα, τόσο από τον υπουργό Αμυνας, όσο και από τον υπουργό Τύπου, ούτε λίγο - ούτε πολύ, εκφράζεται ...ικανοποίηση, γιατί τα ελληνικά μαχητικά, με «ΝΑΤΟική σημαία», πέταξαν πάνω από τη Λήμνο, παρόλο που επέστρεψαν στη βάση τους χωρίς να πάρουν μέρος στην άσκηση. Οι εξευτελιστικές αυτές εξελίξεις έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς που χειρίζονται το θέμα, τόσο σε επίπεδο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, όσο και στο επίπεδο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Η εισήγηση των στρατιωτικών επιτελείων προς την πολιτική ηγεσία ήταν να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από την άσκηση. Χαρακτηριστική η φράση αξιωματικών, «εμείς τα λέγαμε».

Το χρονικό της εμπλοκής

Συγκεκριμένα, 3 ελληνικά τύπου A7 (Corsair), απογειώθηκαν χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, από την αεροπορική βάση του Αράξου και ακολουθώντας τον επίμαχο αεροδιάδρομο που περνάει πάνω από τη Λήμνο, γύρω στις 12, πέρασαν τα όρια του FIR Αθηνών - Κωνσταντινούπολης και εισήλθαν χωρίς καμία ενόχληση στον τουρκικό εναέριο χώρο μεταξύ Ιμβρου και Δαρδανελλίων. Η αποστολή των ελληνικών αεροσκαφών είχε οριστεί το προηγούμενο βράδυ κατόπιν συνεννόησης των ελληνικών με τις ΝΑΤΟικές αρχές και σύμφωνα με αυτήν θα έπρεπε να πάρουν μέρος σε εικονικό βομβαρδισμό στόχων που βρίσκονται στον κόλπο Ξηρού στα παράλια της Ανατολικής Θράκης απέναντι από τη Σαμοθράκη.

Επειδή στο μεταξύ διαπιστώθηκε από το 6ο CAOC (ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ, που έχει Τούρκο διοικητή και Αμερικανό υποδιοικητή), που συντονίζει την άσκηση με εντολή του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Νάπολης, ότι απογειώθηκαν 4 τουρκικά μαχητικά F-16 για να τα αναχαιτίσουν, γύρω στις 12 και 10, τα ελληνικά αεροσκάφη πήραν εντολή από τον Αμερικανό υποδιοικητή του 6ου CAOC να αποχωρήσουν, προκειμένου να μην γίνει εμπλοκή με τα τουρκικά μαχητικά. Τα ελληνικά μαχητικά επέστρεψαν στον Αραξο, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Τα ελληνικά μαχητικά πήραν την εντολή αποχώρησης μέσω του ΝΑΤΟικού AWACS (ιπτάμενο ραντάρ), που υπερίπτατο της περιοχής, μόλις έφθαναν στο σημείο εισόδου της περιοχής προσβολής στον κόλπο Ξηρού.

Τα ελληνικά μαχητικά αντιμετωπίστηκαν από την τουρκική αεροπορία ως «άγνωστα» αεροσκάφη που εισέρχονταν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Για το σκοπό αυτό, την κρίσιμη ώρα της εισόδου των ελληνικών μαχητικών στον τουρκικό εναέριο χώρο, οι Ελληνες πιλότοι, όπως είχαν υποχρέωση με βάση το σχεδιασμό της άσκησης, επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τις τουρκικές αρχές, όμως συνάντησαν σιγή. Το στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ δεν απάντησε στις κλήσεις τους, που είχαν ως σκοπό να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Αμυνας, εκδηλώθηκε φραστικό επεισόδιο στο Εσκί Σεχίρ μεταξύ του Τούρκου διοικητή και του αεροπορικού διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων της Νότιας Ευρώπης, που «επέπληξε» τον Τούρκο αντιπτέραρχο.

Ικανοποίηση από την κυβέρνηση...

Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, χθες, έγιναν απανωτές συσκέψεις για να καθοριστεί ο τρόπος της ελληνικής αντίδρασης. Τόσο η πολιτική, όσο και η στρατιωτική ηγεσία απέφυγαν την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους και έβαλαν τους αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Βέβαια, δεν αποφασίστηκε αποχώρηση από την άσκηση, γιατί «θα αξιοποιήσει το κενό η Τουρκία». Εγκλωβισμένοι, λοιπόν, στη ΝΑΤΟική λογική, απευθύνθηκαν στο ΝΑΤΟ, ζητώντας διευκρινίσεις για την τουρκική στάση. Στο μεταξύ, η άσκηση συνεχίζεται κανονικά με την ελληνική συμμετοχή. Πάντως, πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών προερχομένων από ελληνικά αεροδρόμια δεν έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, ωστόσο συμμετέχουν τα ελληνικά μαχητικά που έχουν μετασταθμεύσει στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο Α. Τσοχατζόπουλος, απαντώντας χθες με γραπτή δήλωσή του στην βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ικανοποιημένος γιατί η Ελληνική Αεροπορία είχε τη δυνατότητα «να χρησιμοποιήσει τους αρχικά σχεδιασθέντες αεροδιαδρόμους». Κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο εξαναγκασμός των ελληνικών μαχητικών να επιστρέψουν είναι θέμα του ΝΑΤΟ: «Το ότι, είπε, η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς έναντι του ΝΑΤΟ, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη Συμμαχία». Το ίδιο προκλητικός και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ