Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΜΕ
«Ανατολή - Δύση: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός διλήμματος»

Ημερίδα με κεντρικό τίτλο «Ανατολή - Δύση: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός διλήμματος», διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (επιστημονικό - ερευνητικό ίδρυμα του ΚΚΕ), αύριο Παρασκευή, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα).

Οι εργασίες της ημερίδας θα διαρκέσουν από τις 4 μ.μ. ως τις 9 μ.μ., ενώ θα χαιρετίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το ΚΜΕ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην ημερίδα και στη συζήτηση που θα αναπτυχθεί, καθώς θα δοθεί χρόνος (έως 10 λεπτά) για παρεμβάσεις στους παραβρισκόμενους.

Σε ανακοίνωσή του, αφού υπογραμμίζει την επιθυμία του να συμβάλει στην ανάπτυξη των προβληματισμών που εξελίσσονται στην ελληνική κοινωνία και ευρύτερα, υπό το πρίσμα και τη μεθοδολογία της υλιστικής - διαλεκτικής αντίληψης της πραγματικότητας, τονίζει αναφορικά με την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας: «Είναι γνωστή η αξιόλογη συζήτηση που διεξάγεται γύρω από το θέμα "Ανατολή - Δύση" και τις διάφορες πτυχές του. Το ΚΜΕ θέλει να καταθέσει τη δική του προβληματική σ' αυτή τη συζήτηση».

Σημειώνεται ότι στις εργασίες της ημερίδας θα επιχειρηθεί να ιχνηλατηθεί η ιστορική πορεία των δύο ενοτήτων, η διαχρονική αλληλεπίδρασή τους, οι κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν σ' αυτές. Ακόμα, η σχέση του ελλαδικού χώρου με τις εν λόγω ενότητες και η θέση της χώρας μας στο σημερινό περιβάλλον της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της ιστορικής εποχής της μετάβασης από τον καπιταλισμό - ιμπεριαλισμό στο σοσιαλισμό, όπως αυτή καθορίστηκε από τις επεξεργασίες των κλασικών της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρξουν τρεις θεματικοί κύκλοι.

Οπρώτος έχει τίτλο: «Ανατολική ενότητα. Διαμόρφωση και εξέλιξή της. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας». Εισηγητής στον κύκλο αυτό θα είναι ο Τηλέμαχος Λουγγής.

Ο δεύτερος θεματικός κύκλος αφορά στην «εμφάνιση και στο σχηματισμό του ελληνικού έθνους, ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, μέσα από τη γένεση και την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής». Εδώ εισηγήτρια θα είναι η Δώρα Μόσχου.

Οτρίτος αφορά στις «δύο ενότητες, Ανατολή και Δύση, στο ενιαίο σύστημα του ιμπεριαλισμού και η λύση του διλήμματος για τη χώρα μας», με εισηγητή τον Παναγιώτη Γεωργιάδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ