Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα πέρασαν στους δήμους. Τι σημαίνει αυτό για τους δημότες;

Απάντηση:

Οι βασικές αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που έχουν περάσει στους δήμους είναι οι εξής:

  • Λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, απογευματινή λειτουργία παιδικών σταθμών για εργαζόμενες μητέρες με βάρδιες.
  • Λειτουργία εξοχών και κατασκηνώσεων για παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμΕΑ.
  • Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι. Ξεκίνησε ως πρόγραμμα βοήθειας σε ηλικιωμένους και τώρα επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού (ΑμΕΑ, χρονίως πάσχοντες).
  • Πρόγραμμα οικιστικής παρέμβασης σε χώρους που κατοικούν Τσιγγάνοι.
  • Υλοποίηση σειράς κοινοτικών προγραμμάτων με προνοιακή δράση και για «τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική αποκατάσταση» «ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» (ΑμΕΑ, νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι).

Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν με διάφορους τρόπους (νόμους, προγράμματα) στους δήμους και τις νομαρχίες, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους για την άσκησή τους. Με την τακτική αυτή, η κυβέρνηση κατ' αρχήν καταργεί την ενιαία δημόσια παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Τη μετατρέπει σε προγράμματα «κοινωνικής φροντίδας» και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, μέσα από την ανταποδοτική λειτουργία τους. Ετσι, τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν προκειμένου να έχουν τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί, όπως σημειώσαμε και πριν, η μεταφορά των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων δε συνοδεύεται με τους αναγκαίους από τον κρατικό προϋπολογισμό πόρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και σ' αυτόν τον τομέα, να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μετατρέπεται σ' έναν επιπλέον φοροεισπράκτορα των λαϊκών στρωμάτων και μάλιστα για υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εφαρμογής του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, τα ΚΑΠΗ μετατράπηκαν σε δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό να προσλαμβάνουν για ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών, άτομα που θα πληρώνονται από το υπουργείο Υγείας, για να φροντίζουν ηλικιωμένους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους και να αυτοεξυπηρετηθούν. Μετά το χρονικό διάστημα των πέντε χρόνων, οι δήμοι υποχρεώνονται να συνεχίσουν μόνοι τους το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως είτε θα καταργήσουν το πρόγραμμα είτε θα αναλάβουν πλήρως το κόστος λειτουργίας του, δηλαδή θα επιβάλλουν τοπική φορολογία. Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε το 1996 από το ΚΑΠΗ Περιστερίου. Το 1999 επεκτάθηκε πιλοτικά σε 102 δήμους της χώρας και σταδιακά επεκτείνεται και σε άλλους.

Μέσα από την άσκηση αυτής της δήθεν προνοιακής πολιτικής, επιτυγχάνεται και ένας βασικός κυβερνητικός στόχος: Να διαπαιδαγωγούνται οι δημότες ώστε να μη διεκδικούν από το κράτος κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες αλλά από το δήμο. Υπάρχουν περιπτώσεις Ενώσεων Πολυτέκνων που διεκδικούν από τους δήμους τους, μιμούμενοι άλλους γειτονικούς, να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα (κατάργηση δημοτικών τελών, χρηματικά βοηθήματα κλπ.) για τους δημότες τους για τη δήθεν λύση του δημογραφικού ζητήματος. Η δράση σε μια τέτοια κατεύθυνση αμβλύνει τις συνειδήσεις, οδηγεί στην αποδοχή και στο συμβιβασμό με τη χαμηλή ποσότητα και ποιότητα προνοιακών παροχών. Αποδυναμώνει τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ριζοσπαστικού, αγωνιστικού, λαϊκού μαζικού κινήματος, που διεκδικεί από το κράτος ενιαία, καθολική, δημόσια δωρεάν προνοιακή πολιτική που να καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να εκλέξει τοπικές διοικήσεις που θα αγωνίζονται μαζί του για τον παραπάνω στόχο στο μέτωπο της πρόνοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δημόσια δωρεάν Πρόνοια και Ειδική Αγωγή» (2011-05-24 00:00:00.0)
«Βοήθεια στο σπίτι» ή βοήθεια στο ...σύστημα; (2011-01-30 00:00:00.0)
«Πλάτες» στην αντιλαϊκή πολιτική (2005-10-15 00:00:00.0)
Ξεχάστε τους πόρους (2005-09-01 00:00:00.0)
Στόχος η πλήρης κατεδάφιση (1998-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ