Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέος θεσμός ενόψει

Ξαφνικά, ποιος άραγε ξέρει γιατί, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Μετά από ταλαντεύσεις ετών, και ενώ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών απουσίαζαν από τη χώρα πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Κίνα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προώθησαν τη διαδικασία αποστέλλοντας χτες στα κόμματα το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του νέου οργάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αρνούνταν επίμονα τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που η ΝΔ είχε προβάλει ως πάγιο αίτημά της. Η θέση της κυβέρνησης άρχισε να αλλάζει βαθμιαία με την ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον Γ. Παπανδρέου. Η οριστική μετάβαση από την άρνηση στη δημιουργία του Συμβουλίου, στη θεσμοθέτηση του νέου οργάνου για την Εξωτερική Πολιτική, ωστόσο, δεν πρέπει να αναζητηθεί στη διάθεση των προσώπων, αλλά στις ανάγκες της κυβέρνησης να μοιραστεί το κόστος που συνεπάγονται οι επιλογές της στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Ετσι λοιπόν, τώρα που όλα δείχνουν ότι έχει φτάσει η ώρα του λογαριασμού, η κυβέρνηση σπεύδει να καλέσει τα κόμματα να «χειροκροτήσουν» τις αποφάσεις της.

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ είχε από την αρχή αυτής της συζήτησης ξεκάθαρα τοποθετηθεί κατά της δημιουργίας ενός οργάνου, από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου τα κόμματα μπορούν να διατυπώσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ