Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστες οι σχέσεις με την Κίνα

Ο πολιτισμός, η οικονομία και ίσως η ...απόσταση καθορίζουν το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοκινεζικών σχέσεων, που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός.

«Ο πολιτισμός, δήλωσε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να συνδέσουν τις δύο χώρες».

«Η πρώτη μέρα των επαφών ήταν γόνιμη και θετική», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα μεγέθη και το ρόλο της Κίνας στον κόσμο. Εχουμε κάθε συμφέρον να επιδιώκουμε καλές επαφές και ανθρώπινες σχέσεις με την ηγεσία της». Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε τη σημαντική θέση της Κίνας στην περιοχή και τη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη, καθώς μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κρίση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν, αλλά και στο Αφγανιστάν. Αθήνα και Πεκίνο επιβεβαίωσαν πως οι θέσεις τους ταυτίζονται, ενώ ο πρωθυπουργός άκουσε από τους Κινέζους συνομιλητές του ότι η Κίνα υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Η οικονομική συνεργασία απασχόλησε τις συνομιλίες και η ελληνική πλευρά προέταξε το θέμα του τουρισμού, καθώς οι Κινέζοι επιλέγουν την Ευρώπη ως ταξιδιωτικό προορισμό. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σημίτης, υπάρχει πρόβλημα με τη ρήτρα επαναφοράς (επαναπροώθηση των τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα και θα παραμείνουν παρανόμως.) Η Κίνα δε δέχεται αυτή τη ρήτρα, αλλά, τουλάχιστον, βλέπει θετικά το ελληνικό αίτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ