Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ερώτηση - Απάντηση για ΤΑ

Ερώτηση:

Τι τοπικές αρχές έχει ανάγκη ο λαός;

Απάντηση:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ως θεσμός του αστικού κράτους, αλλά με άμεση εκλογή από το λαό, χρησιμοποιείται θεσμοθετημένα από την κυβέρνηση για την προώθηση της πολιτικής της άρχουσας τάξης. Σήμερα το περιεχόμενο της δράσης της ΤΑ «αγκαλιάζει» όλα τα μεγάλα μέτωπα που έχουν σχέση με τα λαϊκά προβλήματα. Της έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες όπως η φορολογική εξουσία οι κατασταλτικές δράσεις (Δημοτική Αστυνομία), αλλά και αρμοδιότητες τομέων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, όπως Παιδεία - Υγεία, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάσπαση του Δημόσιου Ενιαίου χαρακτήρα τους, την ιδιωτικοποίησή τους.

Της έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς πόρους, όπως Παιδικοί Σταθμοί, Αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ, η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών, ολυμπιακές παρεμβάσεις, στις οποίες για να αντεπεξέλθει επιβάλλει πληρωμή για την παροχή τους, δηλαδή, νέα βάρη στους εργαζόμενους.

Η ΤΑ έρχεται σε απευθείας επαφή με τα όργανα της ΕΕ, για τη συνεπή εφαρμογή της πολιτικής της, αναλαμβάνει προγράμματα και πακέτα διαχείρισης αυτής της πολιτικής, από τα κονδύλια για τα προγράμματα ανεργίας έως προγράμματα για μεγάλα έργα, έτσι που να καλλιεργεί αυταπάτες και να ενσωματώνει στο σύστημα λαϊκές συνειδήσεις.

Το συγκεντρωτικό κράτος ενισχύεται, με την Περιφέρεια να παρεμβαίνει στο έργο, στη λειτουργία της ΤΑ, για να εφαρμόζει αυτή, χωρίς παρεκκλίσεις, τις κυβερνητικές επιλογές.

Ολα δε αυτά έχουν θεσμοθετηθεί, ενώ οι τοπικές αρχές που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, ή συνεργαζόμενες μ' αυτές δυνάμεις, (πχ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την παραπάνω αντιλαϊκή πολιτική.

Γι' αυτό οι λαϊκές δυνάμεις χρειάζονται τοπικές αρχές που να διευκολύνουν τη συσπείρωση, την οργάνωση, την αγωνιστική δράση του λαού. Να αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική. Και όχι συμβιβασμένες στο ρόλο που τους έχει αναθέσει το κράτος ή να εφαρμόζουν συνειδητά, ενεργά την κυβερνητική πολιτική. Χρειάζονται τοπικές αρχές που να διεκδικούν μαζί με το λαό, λύσεις στα προβλήματα υπέρ των συμφερόντων του.

Η διεκδικητική αντίληψη για την ΤΑ απαιτεί:

-- Την απόκρουση κάθε μεθόδευσης ή πρακτικής που προσπαθεί να περάσει το ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσα από την ΤΑ, χρησιμοποιώντας την ως προκάλυμμα.

-- Την ενεργητική αντίδραση σε κάθε προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και μηχανισμών λειτουργίας της.

-- Την αντιπαράθεση στις προσπάθειες κατάργησης ή εμπορευματοποίησης υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

-- Την αντίθεση στη χρησιμοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ για να αμβλύνουν και διαβρώνουν συνειδήσεις.

-- Η ΤΑ πρέπει να αναδειχτεί σε θεσμό υπεράσπισης της ειρήνης. Να αντιτάσσεται σε κάθε μορφής εμπλοκή της χώρας μας σε επεμβάσεις άμεσα ή έμμεσα, μέσω των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ.

Προϋπόθεση για όλ' αυτά είναι η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και στην ΤΑ. Γι' αυτό οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ με τις συνεργαζόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις διεκδικούν την ψήφο του λαού όχι απλά για μια φιλολαϊκή διαχείριση στο δήμο, στο νομό, αλλά και για να αντιπαλέψουν, να εμποδίσουν να υλοποιηθούν αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και της εφαρμοζόμενης πολιτικής, να συμβάλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων ανατροπής αυτής της πολιτικής. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η εργατική τάξη, ο λαός δεν πρέπει να συμφιλιωθεί και να προσαρμοστεί στις αλλαγές στην ΤΑ. Πρέπει να παλέψει για να αποκτήσει αυτή το διεκδικητικό της χαρακτήρα προς όφελος των εργαζομένων και των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...«Αιδώς Αργείοι»! (2006-08-24 00:00:00.0)
Μοχλός αντιλαϊκής επίθεσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση (2006-05-20 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις φοιτητές και σπουδαστές στις 31 Μάρτη (2006-03-25 00:00:00.0)
«Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ» (2006-03-01 00:00:00.0)
Δημοτικές εκλογές με κοινωνικοταξικά κριτήρια (2005-07-08 00:00:00.0)
«Καποδίστριας» διά πάσαν νόσον (2004-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ