Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με όχημα την «ακυβερνησία»

Το ανυπόστατο επιχείρημα της «ακυβερνησίας» αποτελεί το «όχημα» για την επιτυχία των κομματικών επιδιώξεων της ηγεσίας της ΝΔ. Τα περί ακυβερνησίας τη βολεύουν εξαιρετικά, ακριβώς επειδή αδυνατεί να διαφοροποιηθεί από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές και δίνει τη μάχη στους ρυθμούς υλοποίησής τους, πασχίζοντας να δείξει ότι η ίδια μπορεί «καλύτερα και αποτελεσματικότερα».

Η κριτική περί μη διακυβέρνησης του τόπου κυριάρχησε στη χθεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του με αντικείμενο την οικονομία και το Γ` ΚΠΣ. «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ιδιότυπης ακυβερνησίας», τόνισε αρκετές φορές ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος, μάλιστα, ανέλαβε να υποδείξει τα ...αδύνατα σημεία: Ο Κ. Σημίτης «αδυνατεί να συντονίσει την κυβέρνηση», οι υπουργοί «σηκώνουν παντιέρα και μετατρέπουν τα υπουργεία σε προσωπικά βιλαέτια, στρατευμένα στη μάχη της διαδοχής». Ακόμα, «η κυβέρνηση έπαυσε να λειτουργεί ως ενιαίο σχήμα και η ιδιότυπη ακυβερνησία παρατείνεται χωρίς τέλος».

Από την άλλη, ο Κ. Καραμανλής φροντίζει να προετοιμάζει το έδαφος για τη δικαιολόγηση της «νέας» αντιλαϊκής επίθεσης που θα εφαρμόσει το κόμμα του. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «η οικονομική πολιτική της ΝΔ θα ξεκινήσει με πλήρη δημοσιονομική απογραφή», αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι θα επικαλεστεί το γνωστό επιχείρημα της «καμένης γης». Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, επικαλέστηκε τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ), προκειμένου να δικαιώσει την κριτική που ασκεί, ενώ έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις (Σκαραμαγκάς, ΟΤΕ, «Ολυμπιακή»), θέτοντας ερωτήματα διαχειριστικού χαρακτήρα.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, αφού επανέλαβε τις αιτιάσεις περί «μετάθεσης του προβλήματος», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ετοιμότητα του κόμματός του να συμβάλει εποικοδομητικά: «Με την ίδια υπευθυνότητα (σ.σ. που έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη!), στεκόμαστε και τώρα απέναντι στα προβλήματα, που, για δεύτερη φορά, δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Δεν είμαστε, πρόσθεσε, ούτε υπέρ «σκληρών» ούτε υπέρ λαϊκίστικων μέτρων. Είμαστε υπέρ των μέτρων, που αντιμετωπίζουν πραγματικά το πρόβλημα.

Ο υπεύθυνος για τα Οικονομικά συντονιστής Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του, αμφισβήτησε κατά πόσον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων του Γ` ΚΠΣ, λέγοντας ότι «από τους συνολικούς πόρους (16,2 τρισ. δρχ.), τα χρήματα που αφορούν την ιδιωτική συμμετοχή ύψους 10,9 δισ. ευρώ βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα», ενώ η κοινοτική συμμετοχή ύψους 25 δισ. ευρώ «μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρότερη μετά τις επιστολές Μπαρνιέ».

Ο Κ. Καραμανλής, όπως σε κάθε συνεδρίαση της ΚΟ, επανέλαβε τις συστάσεις και νουθεσίες προς τους βουλευτές, προειδοποιώντας ότι «τάσεις αλαζονείας και αυταρέσκειας θα αποκρουστούν πριν προλάβουν να εκφραστούν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα κάνει τα πάντα για μια «χειραψία» με τον πλανητάρχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ